16 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialCare sunt factorii care pot provoca nașterea prematură

Care sunt factorii care pot provoca nașterea prematură

Consumul de alcool, fumatul, dietele nesănătoase și nivelul de stres al mamei pot provoca nașterea prematură. Astfel, specialiștii susțin că unul din zece copii se naşte înainte de termen, informează Mediafax.

“Factorii de risc care cauzează naşterile premature sunt consumul de alcool, fumatul, dietele de alimentaţie nesănătoase, statutul socio-economic scăzut, nivelul ridicat de stres al mamei şi numărul mare de ore de lucru, lipsa îngrijirii prenatale sau realizarea acesteia după termen. Printre efectele negative ale naşterii premature se numără greutatea mică a copiilor”, a declarat, miercuri, vicepreședintele Asociației Unu și Unu, Diana Gămulescu, la lansarea Ghidului Prematurului, care a avut loc la Ministerul Sănătăţii.

Citește și: Peste 20.000 de copii se nasc prematur în România, în fiecare an

Diana Gămulescu a precizat că România are una dintre cele mai crescute rate privind copiii născuţi cu greutate mai mică de 2.500 de grame – 10,24 la sută, din care 3,5 la sută au sub 1.999 de grame.

“La ora actuală, aceste valori sunt în creştere, în comparaţie cu valorile înregistrate în alte ţări ale Uniunii Europene, unde rata variază între 4 şi 8 la sută, care duce la mortalitate infantilă”, a mai spus Diana Gămulescu.

Potrivit acesteia, în contextul în care, în România, nașterile premature reprezintă aproape 10 la sută din totalul nașterilor, Ghidul Prematurului reprezintă un mijloc de informare esențial pentru familii.

Ghidul conține informaţii despre rolul mamei în terapia neonatală, relația prematur-mamă și modul în care evoluția unui bebeluș este influențată de starea mamei. În același timp, oferă și o perspectivă interesantă despre cum este pentru un cadru medical să lucreze în terapie intensivă neonatală.

“Ministerul Sănătății consideră oportună lansarea Ghidului Prematurului, un proiect destinat părinților cu copii prematuri. Ministerul Sănătății derulează încă din anul 2001 Programul Naţional de Sănătate a Femeii şi Copilului, în cadrul căruia copiii prematuri beneficiază de alimentaţie cu destinaţie medicală specială, definitorie pentru recuperarea nutriţională şi prevenirea malnutriţiei protein-calorice, factor de risc primordial în mortalitatea infantilă. Mai mult, anul acesta am alocat peste 4,1 milioane de lei pentru secțiile de neonatologie și vom suplimenta aceste fonduri în perioada următoare, la rectificarea bugetară”, a declarat secretarul de stat din Ministerul Sănătății Dorel Săndesc.

România este printre țările cu cea mai mare rată de mortalitate infantilă din Europa.

Asociaţia Unu și Unu, singura asociație de părinți care apără drepturile copiilor prematuri din România, a realizat Ghidul Prematurului, un proiect unic în România, cu sprijinul specialiștilor în domeniu. Ministerul Sănătății susţine această iniţiativă a societăţii civile.

Ghidul Prematurului a fost elaborat de un grup de specialiști – ginecologi, neonatologi, psihologi – și conține informații despre cauzele posibile ale prematurității, investigații, afecţiuni ale prematurului, alimentaţie, recomandări pentru părinți de copii prematuri, dar şi informaţii utile legate de drepturile copilului prematur, tipuri de concedii la care au dreptul părinții sau monitorizarea prematurului până la doi ani. Ghidul va fi distribuit la nivel național, în peste 19.000 de exemplare, în maternitățile de gradele II și III.

“Ne dorim ca acest ghid să ajungă la cât mai multe familii care au nevoie de ajutor și în cât mai multe maternități unde sunt aduși pe lume bebeluși înainte de termen. Sunt obiective ambițioase, prin care ne dorim să dezvoltăm un proiect menit să construiască o lume mai bună pentru fragilii prematuri și părinții acestora. Astfel, Ghidul Prematurului poate deveni o unealtă de comunicare a doctorilor și părinților în toate maternitățile de gradele II și III din țară”, a mai spus Diana Gămulescu.

Cele mai citite

Zero dezbateri despre viitorul UE

În România, parcă nici nu s-ar organiza alegeri europarlamentare. Nicio temă majoră despre viitorul Uniunii Europene nu este urcată pe portativul de campanie electorală....

Alina Gorghiu salută că magistratul Ioana Ancuţa Popoviciu, din dosarul privind accidentul din localitatea 2 Mai, va fi transferată

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a salutat faptul că magistratul Ioana Ancuţa Popoviciu, care avea în soluţionare la Judecătoria Mangalia dosarul privind accidentul din localitatea...

Ciolacu și Ciucă vizitează împreună Salonul de armament BSDA de la Băneasa. Premierul susține că a repornit industria de apărare

Premierul Marcel Ciolacu susține că, sub mandatul actualului guvern, pe care îl conduce, industria românească de apărare și-a repornit activitatea. Majoritatea fabricilor din acest...
Ultima oră
Pe aceeași temă