Preşedintele Comisiei de apărare a Camerei, Costică Canacheu (PDL), a declarat joi că STS avea toate datele şi argumentele să monteze o linie telefonică la biroul preşedintelui suspendat Traian Băsescu, iar Comisia senatorială de apărare a fost convocată fără procedură pentru a discuta această temă, scrie Mediafax.
„E surprinzător ca în jurul unui telefon firesc să existe în biroul preşedintelui suspendat să genereze o asmenea chestiune şi asemenea comentarii”, a precizat Costică Canacheu, pentru MEDIAFAX, arătând că aceasta este o „acţiune curentă a serviciului” şi că a existat un precedent la referendumul din 2007.
El a spus că, în 2007, în aceeaşi manieră, preşedintele suspendat, după cum are în continuare protecţia SPP, aşa are acces şi la telefonia specială.
Costică Canacheu a arătat că membrii comisiei senatoriale de apărare au fost convocaţi fără procedură, pentru că nu au aprobare de la Biroul Permanent. El a explicat că această comisie nu are legături instituţionale în sensul de a trimite note sau rapoarte în mod oficial CSAT, concluzia fiind că această comisie s-a întâlnit în afara procedurilor parlamentare.
„Nu avea niciun argument, niciun temei procedural, ce nu e interzis se poate şi, dacă a existat şi un precedent la prima suspendare, STS avea toate datele şi argumentele să procedeze în consecinţă”, a apreciat Canacheu.
El a mai susţinut că senatorul PNL Cristian David, preşedintele Comisiei de apărare a Senatului, şi preşedintele interimar Crin Antonescu nu fac decât să „caute un nod în papură pentru o eventuală continuare a demiterilor responsabililor instituţiilor statului, Senat, Camera Deputaţilor, Avocatul Poporului, preşedintele şi acum STS”.
Preşedintele Comisiei de apărare din Senat, Cristian David, a declarat, joi, după audierea şefului STS, Marcel Opriş, că membrii comisiei au ajuns la concluzia că instalarea şi funcţionarea liniei speciale la sediul de campanie al lui Băsescu se situează în afara prevederilor şi normelor legale.
Cristian David a declarat, la finalul şedinţei comisiei de apărare din Senat, în cadrul căreia a fost audiat şi şeful STS, Marcel Opriş, că preşedintele suspendat nu poate beneficia de un sistem ca acela instalat de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale la sediul de campanie al preşedintelui suspendat, Traian Băsescu.
Preşedintele Comisiei de apărare a susţinut că generalul Marcel Opriş şi-a depăşit competenţele.
Cristian David a anunţat că va trimite Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) concluziile comisiei de apărare pe această temă.
Directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Marcel Opriş, a declarat, joi, după audierea în Comisia de apărare a Senatului, că a prezentat toate documentele, hotărâri ale CSAT, care arată că instalarea liniei speciale la sediul de campanie al lui Traian Băsescu s-a făcut în mod legal.
Opriş a arătat că membrii Comisiei de apărare vor trebui să-şi spună punctul de vedere, după ce le-a prezentat toate legile care reglementează activitatea STS şi care arată că a acţionat potrivit legilor şi procedurilor.
„Nu noi facem procedurile, noi le aplicăm. Este o mare problemă. Cred că nu prezenţa mea este importantă acum, ci cei care trebuie să decidă dacă eu am acţionat sau nu legal pe baza documentelor prezentate. Nu eu sunt persoana interesantă”, a spus şeful Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.
Opriş a mai menţionat că nu poate arăta acele documente care dovedesc că a acţionat conform legii, pentru că procedurile sunt clasificate.
„Procedurile acestea sunt clasificate. Procedurile acestea, care sunt hotărâri ale Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, care au fost prezentate comisiei şi pe care comisia le ştie, sunt proceduri clasificate şi pot fi consultate numai de către cei abilitaţi. Au fost prezentate comisiei, dânşii sunt abilitaţi să le vadă. Există o prevedere specială care spune ce poate să aibă sau nu un beneficiar”, a adăugat Opriş.