17.7 C
București
miercuri, 29 mai 2024
AcasăSpecialCampanie electorală cu scandal la Arad

Campanie electorală cu scandal la Arad

Înainte cu câteva zile de alegeri, reprezentanţii USL şi MC-L, formaţiunile aflate în topul preferinţelor alegătorilor, au pornit un război electoral.

 

 

Ultima săptămână de campanie electorală scoate la iveală, în Arad, modul în care au înţeles principalele partide să iasă în faţa electoratului. Scandalurile se ţin lanţ şi fiecare îşi prezintă propria versiune a situaţiei. Numai că, între cele două este o diferenţă uriaşă şi acuzaţiile curg gârlă, inclusiv împotriva poliţiştilor. În sondaje, Uniunea Social Liberală (USL) şi Mişcarea Creştin-Liberală (MC-L), sunt la o diferenţă mică de procente, motiv pentru candidaţi de a porni războiul pentru un mandat în fruntea unei primării din mediul rural sau chiar cea a municipiului Arad: banere rupte, agresiuni şi mititei în curtea şcolii.

Primarul din Grăniceri a lovit un cetăţean

Mişcarea Creştin-Liberală, formată din PDL şi PER, acuză USL că a trecut la agresiuni fizice. Creştin-liberalii arădeni spun că primarul comunei Grăniceri, Petru Claudiu Bătrânuţ, l-a lovit cu capul în faţă pe un cetăţean după spectacolul de lansare găzduit în localitatea Şiclău. Conform martorilor, totul a început cu o altercaţie verbală, după care primarul l-a chemat într-un loc mai retras pe respectivul cetăţean şi l-a lovit în plină figură. Potrivit celor de faţă, acolo ar fi fost şi un reprezentant local al poliţiei. Victima, simplu membru al Mişcării Creştin-Liberale, s-a deplasat la Arad pentru un consult medical, dar se va prezenta şi la Institutul de Medicină Legală pentru a obţine un certificat medical şi apoi va depune o plângere penală la Poliţie. „Este inadmisibil să se ajungă până la agresiuni, mai ales din partea unui primar, care trebuie să fie exemplu pentru întreaga colectivitate. Dincolo de disputa politică, fapta rămâne faptă şi va trebui să fie rezolvată de organele abilitate”, a declarat Nicolae Ioţcu, candidat al Mişcării Creştin-Liberale pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Arad.

Banner USL ars la Şiclău

USL-iştii spun că nici vorbă de acuzaţiile PDL. Claudiu Petru Bătrânuţ, primarul comunei Grăniceri, condamnă încercările PDL (MC-L) de a-l defăima şi explică incidentul petrecut la Şiclău, unde a fost acuzat că ar fi agresat un reprezentant al MC-L. „Nici vorbă despre aşa ceva. Noi am avut lansarea candidaţilor şi, la plecare, au fost nişte vociferări ale unora de la MC-L, care ne-au reproşat de ce nu facem bal, până dimineaţa. Le-am explicat că a fost doar o lansare de candidaţi, care a avut un program bine stabilit. Nu s-a pus problema ca eu să lovesc pe cineva. A fost acolo şeful Poliţiei Locale, echipa operativă de la Chişineu Criş, deci sunt oameni care pot să spună exact ce s-a întâmplat”, a declarat primarul. Acesta mai spune că la o oră de la plecarea sa din localitatea Şiclău, bannerul său electoral a fost rupt şi i s-a dat foc. „În acea zonă sunt camere de luat vederi şi o să vedem cine a distrus bannerul. Voi face o plângere penală împotriva făptaşilor care, conform primelor informaţii, sunt de la MC-L”, a declarat Claudiu Petru Bătrânuţ, primarul comunei Grăniceri.

La Hălmagiu, poliţia acuzată

La Hălmagiu, cu prilejul spectacolului organizat de Mişcarea Creştin-Liberală, a fost derulat un nou episod al unui alt scandal electoral. PDL acuză faptul că, într-un mod ostentativ, doi poliţişti dirijau „traficul” spre piaţă şi spre spectacolul organizat de MC-L. „E vorba de o patrulă, venită de la Gurahonţ. Nu cred că este întâmplător că unul dintre cei doi poliţişti este soţul contracandidatei mele, iar atitudinea lor ostentativă a întors pe mulţi dintre oamenii care doreau să vină la spectacol. Trăim într-o ţară liberă în care organele statului nu ar trebui să se implice în campaniile electorale. Solicit Poliţiei să prezinte public dacă cei doi poliţişti au avut ordin scris să vină sâmbătă la Hălmagiu sau dacă a fost exces de zel”, a declarat Adrian Ţoca, primarul comunei Hălmagiu. USL se apără şi spune că totul este o pură invenţie.

„La Hălmagiu am avut o întâlnire a candidatului nostru cu electoratul. Primarul a avut şi el o întâlnire, în parc, unde a organizat un spectacol. El acuză USL că a blocat oamenii să meargă la manifestarea lui, dar aceasta a avut loc în parc, parcul e domeniu public şi a avut vreo cinci intrări. Acum, poliţiştii au fost mutaţi la alte secţii de poliţie. O să sesizăm Prefectura şi pe comandantul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad să vedem de ce s-a făcut acest lucru. Şeful Poliţiei Sebiş, ginerele domnului Giurgelea (n.r.-membru marcant PDL) îşi face de cap în zonă”, a declarat Dorel Căprar, co-preşedinte USL Arad. El a explicat că, într-adevăr, soţul candidatei acuzate este poliţist, dar nu în acea localitate. Lorena Radu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Arad, a declarat că în cazul de la Hălmagiu au fost dispuse verificări, iar concluzia a scos la iveală faptul că respectivul poliţist lucrează la Secţia 10 Gurahonţ. „Împreună cu încă patru poliţişti s-a aflat la Hălmagiu, într-o misiune de ordine publică pentru că s-a lansat un candidat la Primărie şi a acţionat conform cerinţelor. Despre acuzele USL cu mutarea poliţiştilor, cel de la Hălmăgel a fost mutat pentru a nu mai exista nici un fel de suspiciuni din partea vreunui partid politic”, a spus oficialul IPJ.

Campanie în  „Sărbătoarea Vecinilor”

Prefectura Aradului s-a autosesizat şi cere luarea măsurilor în cazul unui eveniment electoral care s-a desfăşurat în curtea unei şcoli din municipiul Arad. Cu toate că evenimentul „Sărbătoarea Vecinilor” a fost organizat din bani publici şi, drept urmare, trebuia ferit de orice implicaţie politică, în realitate nu s-a întâmplat aşa, conform prefecturei Arad. Una din manifestările cuprinse în cadrul „Sărbătorii Vecinilor” a avut loc chiar în curtea Şcolii Generale nr. 12 Arad din zona „Mioriţa”. Caracterul politic al evenimentului a fost trădat de prezenţa unor reprezentanţi MC-L şi de existenţa unor bannere electorale ce promovau candidaţii MC-L. „Este evident că manifestarea a avut un caracter electoral deoarece în zonă – adică în curtea unei instituţii de învăţământ – au fost instalate bannere electorale ale MC-L. Prefectura va sancţiona cu hotărâre orice implicare politică a instituţiilor statului, orice folosire a banilor publici în campania electorală. Avertizarea a fost deja transmisă şefilor instituţiilor deconcentrate din Arad pe care i-am atenţionat încă de săptămâna trecută cu privire la interzicerea implicării în campania electorală a instituţiilor pe care le conduc. De asemenea le recomand şi directorilor de şcoală mai multă fermitate în a feri şcoala de acţiunile de campanie electorală desfăşurate de diferite partide politice. Preocuparea din acest moment a directorilor de şcoală trebuie să fie organizarea în bune condiţii a examenelor finale, nu facilitarea desfăşurării unor acţiuni electorale în incintele unităţilor de învăţământ”, a declarat prefectul Cosmin Pribac. Inspectorul general al Inspectoratului şcolar arădean şi-a prezentat demisia, iar din 1 iunie s-a reîntors la catedră. 

La Lipova, un leu mititelul

Candidaţii se feresc de mită electorală, dar oferă mâncare pe bani puţini. De exemplu, un candidat la Primărie a reclamat la Biroul electoral şi la Primăria oraşului Lipova că un alt candidat a oferit în cadrul unui spectacol folcloric mititei cu 1 leu bucata şi mâncare pe gratis. De altfel, practica mititeilor electorali nu este o specialitate a Aradului, ci a întregii ţări, mai ales că reprezentanţii partidelor implicate în alegerile de duminică au profitat din plin de ultimele zile destul de călduroase.

Cele mai citite

În New Delhi s-a înregistrat o temperatură record

Miercuri, autoritățile indiene au anunțat că New Delhi a atins un nou record național de temperatură, cu 52,3°C. Acest record a fost înregistrat la...

Barcelona are un nou antrenor. Germanul Hansi Flick a semnat cu catalanii

Este oficial! După săptămâni de speculații, germanul Hansi Flick a semnat cu FC Barcelona. Hansi Flick a semnat un contract valabil pentru două sezoane cu...

Tornadele au devastat statul Texas din SUA. Sute de mii de oameni au rămas fără energie electrică

Rafalele de vânt au atins puterea uraganului, iar în unele zone au fost însoţite de grindină de mărimea unei mingi de golf, conform actualitate.org. Vremea...
Ultima oră
Pe aceeași temă