22.4 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialBulgarii sunt nostalgici sau ignoranți față de perioda comunistă

Bulgarii sunt nostalgici sau ignoranți față de perioda comunistă

Bulgarii sunt nostalgici sau ignoranți față de perioda comunistă, la 25 de ani după căderea regimului totalitarist. Sentimentul este cel mai prezent în rândul tinerilor care nu au trăit în acea perioadă, potrivit unui studiu realizat de Alpha Research.

Astfel, potrivit studiului, aproximativ 94% dintre tinerii bulgari cu vârste cuprinse între 16 şi 30 de ani afirmă că nu ştiu nimic despre perioada comunistă, conchide studiul citat de AFP și preluat de Mediafax.

A 25-a aniversare a căderii Zidului Berlinului nu spune nimic pentru 40% dintre bulgarii cu vârste între 16 şi 60 de ani. Doar o treime dintre ei ştiu că tranziția către democrație în Europa de Est a început în 1989. În plus, peste 70% dintre ei nu cunosc numele liderilor internaționali care au contribuit la evenimentele din acea perioadă, cum ar fi Mihail Gorbaciov, Helmut Kohl, Margaret Thatcher sau Ronald Reagan.

Peste jumătate bulgari aprobă activitatea Guvernului (1954-1989) fostului dictator comunist Todor Jivkov, înlăturat de la putere pe 10 noiembrie 1989, a doua zi după căderea Zidului Berlinului. De asemenea, 55% dintre ei manifestă o atitudine pozitivă față de liderul comunist, în timp ce numai 25% dintre bulgari îl dezaprobă. Aceste procente contrastează puternic cu cele din anul 1991, la doi ani după înlăturarea de la putere a regimului comunist de la Sofia, când numai 16% dintre bulgari priveau favorabil conducerea lui Todor Jivkov şi 76% o dezaprobau.

"Lipsa unei dezbateri publice aprofundate legate de acea perioadă face să prevaleze regretele față de securitatea socială pierdută", a comentat Boriana Dimitrova, preşedinta institutului Alpha Research.

Tranziţia postcomunistă este dezamăgitoare pentru majoritatea bulgarilor, din cauza corupţiei, potrivit studiului. Doar 2% dintre persoanele intervievate sunt de părere că supremaţia legii a fost instaurată în Bulgaria.

Dezvoltarea Bulgariei, ţara cea mai săracă din Uniunea Europeană, în perioada postcomunistă este calificată ca fiind un "eşec" de către jumătate dintre cei chestionaţi şi numai 10% dintre ei cred că a fost o reuşită, în timp ce 25% consideră că există atât aspecte pozitive, cât şi negative.

Pentru bulgari, marii câştigători ai tranziției sunt politicienii (41%) şi mafioții (27%), iar marii perdanți sunt oamenii de rând (54%), mai scrie Mediafax.

Autorii studiului critică "neglijența sistemului educațional față de lecțiile istoriei recente şi lipsa unei dezbateri publice" care să analizeze faptele şi consecințele epocii comuniste.

Cele mai citite

Elicopterul președintelui Iranului a aterizat forțat. Nu se cunoaște starea liderului iranian

Elicopterul care îl avea la bord pe președintele Iranului, Ebrahim Rayeesi, a aterizat forțat, iar echipele de salvare fac eforturi să ajungă la locul...

Ce pensie va avea Traian Băsescu, după ce și-a pierdut îndemnizația de fost președinte

Traian Băsescu a rămas fără îndemnizația de fost președinte în 2022. Astfel, acum va încasa doar pensie de europarlamentar. Fostul președinte liberal nu mai...

Declarația unică 2024: Schimbări în taxarea veniturilor extrasalariale

Veniturile din activități independente trebuie declarate până pe 27 în Declarația unică 2024. Cei care completează formularul, pot dona până la 3,5% din impozitul...
Ultima oră
Pe aceeași temă