33.5 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialBobotează: Patriarhia va împărţi credincioşilor peste 6.000 de litri de agheasmă

Bobotează: Patriarhia va împărţi credincioşilor peste 6.000 de litri de agheasmă

Peste 6.000 de litri de apă vor fi pregătiţi pentru sfinţire de Bobotează, agheasma mare fiind împărţită credincioşilor care vor putea gusta din ea dimineaţa, pe nemâncate, timp de opt zile, iar apoi o vor folosi numai pentru sfinţirea caselor şi a gospodăriilor şi în cazul persoanelor grav bolnave, relatează Mediafax

La sărbătoarea Botezului Domnului, din 6 ianuarie, după Sfânta Liturghie, patriarhul Daniel va oficia Sfinţirea cea Mare a Apei (agheasma mare) în faţa Reşedinţei patriarhale, în jurul orelor 11.30.

Întrucât temperaturile sunt foarte ridicate pentru această perioadă, în curtea Catedralei patriarhale a fost înălţată o cruce din cetină de brad, împodobită cu flori şi busuioc, în locul crucii de gheaţă din alţi ani, când era ger.

Joi au fost pregătite vase cu o capacitate totală de peste 6.000 de litri de apă care, după sfinţirea de vineri, vor fi împărţiţi credincioşilor prezenţi la Catedrala patriarhală.

Creştinii vor păstra agheasmă mare în vase curate, fie amestecând-o cu cea pe care au luat-o de la biserică în ziua praznicului Bobotezei din anii trecuţi. Ageasma mare, spre desosebire de cea mică, se bea numai în această perioadă, de opt zile, până în 14 ianuarie- sfârşitul sărbătorii, dimineaţa pe stomacul gol însoţită de o rugăciune.

Tot în această perioadă de opt zile (8 ianuarie – 14 ianuarie) agheasma mare mai poate fi folosită şi pentru sfinţirea caselor şi a gospodăriilor, a explicat, pentru Mediafax, părintele Ciprian Apetrei, directorul agenţiei Basilica şi preot la Biserica “Sf. Antonie cel Mare” – Curtea Veche din Bucureşti.

El a mai spus că persoanele care în intervalul 8 – 14 ianuarie se împărtăşesc pot să bea după împărtăşanie agheasma mare, cu condiţia ca între cele două să nu mănânce şi să nu bea nimic.

De asemenea, apa sfinţită la Bobotează mai poate fi băută în Vinerea mare din timpul postului Paştilor de către persoanele care ajunează, seara după slujbă.

În Moldova, preoţii mai dau dezlegare la agheasmă mare unor persoane oprite de la împărtăşanie, a explicat părintele Ciprian Apetrei.

În restul anului, credincioşii nu mai pot bea agheasmă mare doar cu acordul preotului duhovnic în situaţii foarte bine stabilite, cum ar fi în cazul unor boli grave.

Cele mai citite

NATO trece mai multe rachete nucleare din depozitare în “standby”, anunță Stoltenberg

NATO își trece mai multe focoase nucleare din starea de depozitare în cea de "standby", a anunțat secretarul general al Alianței Atlantice, Jens Stoltenberg,...

Pentru o curățare în profunzime a canapelei sau a saltelei tale, apelează la o firmă specializată

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...

Aurelian Pavelescu (PNȚCD), candidat la Președinția României: Dreptul european este aplicabil doar dacă nu încalcă norma constituțională

Aurelian Pavelescu, președintele PNȚCD și candidat la Președinția României, consideră că dreptul european este aplicabil în România doar dacă nu contravine Constituției României. Acest punct...
Ultima oră
Pe aceeași temă