22.9 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăSpecialBerlusconi se retrage din lumina reflectoarelor în doi ani

Berlusconi se retrage din lumina reflectoarelor în doi ani

Premierul Italian Silvio Berlusconi, aflat în mijlocul unui scandal sexual şi de trafic de influenţă, a declarat că nu va mai candida pentru vreo funcţie de prim rang în 2013, când actualul mandat îi expiră, informează BCC.

Înainte de retragere însă, Berlusconi, ajuns la 74 de ani, intenţionează să ducă la sfârşit controversata reformă a sistemului de justiţie din Italia şi să schimbe Constituţia ţării.

Planul său pare realizabil întrucât, miercuri, Camera Deputaţilor din Peninsulă a votat o lege care ar uma să scurteze durata unor procese. Iniţiativa a trecut la limită, cu 314 “voturi” pentru şi 296 “împotrivă”, provocând nemulţumire în rândul parlamentarilor Opoziţiei, care au huiduit îndelung decizia, numind-o “o ruşine”. Aceştia spun că legea a fost croită special pentru nevoile lui Silvio Berlusconi.

Actul normativ ar scurta procesele pentru anchetaţii fără condamnări prealabile. Berlusconi ar scăpa astfel de speţa în care este acuzat că l-ar fi mituit pe avocatul britanic David Mills să mintă în instanţă.

Legea este considerată ca şi promulgată pentru că mai are nevoie de aprobarea Senatului, unde Berlusconi are o majoritate confortabilă.

Vrea un rol de eminenţă cenuşie

Premierul italian respinge învinuirile care i se aduc, explicând că este victima unei prelungite campanii de denigrare duse de judecători cu orientare politică de stânga. Acesta a dezminţit şi zvonurile că ar intenţiona să candideze la preşedinţie în 2013. A indicat că un posibil pretendent la funcţia respectivă ar fi secretarul său, Gianni Letta. Totuşi, Berlusconi nu a negat că ar putea juca pe viitor un rol de mentor pentru potenţialele coaliţii de centru-dreapta.

Silvio Berlusconi a devenit prima oară prim-ministru în 1994. Era deja faimos atunci pentru că patronează una dintre cele mai populare echipe de fotbal din Italia, AC Milan. Averea sa este aproximată în prezent la circa 9 miliarde de dolari. Imperiul financiar al lui Berlusconi include trei posturi de televiziune.

În cel mai recent scandal legat de numele său, Silvio Berlusconi este acuzat că a plătit pentru serviciile unei prostitutate minore şi că şi-a folosit funcţia politică pentru a o scăpa pe aceasta de detenţie. Premierul nu admite nicio învinuire.

Claudiu Berbece
Claudiu Berbecehttp://claudiu-berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite

Ciolacu subliniază că el va decide cine va fi comisarul european din partea României și nu Iohannis

Premierul Marcel Ciolacu afirmă că atributul desemnării comisarului european este al primului ministru, dar precizează că va avea discuţii şi în coaliţie şi cu...

Liderii G7 avertizează dur China să nu mai sprijine Rusia: “permite” războiul acesteia în Ucraina

Sprijinul acordat de China Rusiei "permite" războiul acesteia în Ucraina, au avertizat vineri liderii celor mai avansate economii ale lumii, într-o înăsprire a tonului...

Spațiul aerian al Suediei a fost încălcat de un avion militar rusesc, afirmă forțele armate

Un avion militar rusesc a fost întâmpinat de avioane de vânătoare suedeze după ce a încălcat pentru scurt timp spațiul aerian al Suediei, vineri,...
Ultima oră
Pe aceeași temă