17.7 C
București
miercuri, 29 mai 2024
AcasăSpecialBătălia finală pentru Tripoli

Bătălia finală pentru Tripoli

Luptele au făcut ravagii ieri  la Tripoli, unde influentul fiu al lui Muammar Gaddafi, Seif al-Islam a sfidat rebelii care anunţaseră în ajun capturarea lui şi finalul erei regimului colonelului aflat la putere de 42 de ani şi care rămâne de negăsit.

 

Rachetele şi artileria grea s-au făcut auzite ieri în jurul complexului rezidenţial din Tripoli al colonelului Muammar Gaddafi, Bab al-Azizya, unde au avut loc cele mai violente lupte între insurgenţi şi forţele loialiste. Cartierul a răsunat de zgomotul tirurilor de mortiere şi de artilerie şi al avioanelor NATO care şi-au  intensificat raidurile aeriene în ultimele zile. O coloană de fum negru ieşea din complexul situat nu departe de hotelul Rixos, unde sunt cazaţi ziariştii străini.

Încă de luni,  insurgenţii şi comunitatea internaţională estimau că regimul lui Gaddafi îşi trăieşte ultimele ore, dar orele la Tripoli trec foarte greu, împregnate de incertitudinea privind locul unde se află liderul libian. Rebelii au lansat sâmbătă seara bătălia pentru Tripoli, aşa-numita operaţiune „Sirena”. Au intrat în oraş fără a întâmpina o rezistenţă deosebită şi au preluat controlul asupra majorităţii cartierelor, asupra televiziunii de stat şi a Pieţei Verzi, simbolul regimului.

Clanul Gaddafi sfidează

După ce Consiliul naţional de Tranziţie (CNT), organismul politic al insurgenţei, anunţase arestarea duminică noaptea a doi dintre fiii dictatorului libian, unul dintre ei, Seif al-Islam, cel considerat succesorul colonelului, a apărut şi a dezminţit informaţia. CNT a anunţat ieri că cei doi fii capturaţi, deşi se aflau sub pază, au reuşit să scape. Seif al-Islam a întâlnit trei ziarişti în complexul rezidenţial unde a venit la bordul unei maşini de teren. El a declarat că „Gaddafi şi întreaga familie se află la Tripoli”, iar intrarea rebelilor în oraş a fost permisă pentru a-i atrage în capcană. În ceea ce îl priveşte pe Muammar Gaddafi, nimeni nu ştie unde se află, iar insurgenţii sunt în aşteptarea altor mii de combatanţi din alte regiuni ale ţării pentru a finaliza cucerirea capitalei. Pentagonul a estimat că Gaddafi „se află încă în ţară şi nu există informaţii potrivit cărora ar fi părăsit Libia”.

Temeri

Numeroase capitale occidentale, care continuă să ceară plecarea de la putere a lui Gaddafi pentru „a evita o baie de sânge”, sunt preocupate de incertitudinea privind viitorul democratic al Libiei, în timp ce responsabilii arabi au temeri pentru integritatea ei teritorială.

Apropierea căderii lui Gaddafi este atent studiată pe pieţele aurului negru. Revenirea masivă a companiilor petroliere în Libia, ţara cu cele mai mari rezerve de petrol din Africa, va schimba decisiv datele în sectorul energetic mondial. Victoria finală a rebelilor şi o tranziţie stabilă a regimului vor însemna rezolvarea situaţiei petroliere a Libiei, care a avut impact asupra cursului petrolului şi vor  modifica structura pieţei mondiale prin reluarea progresivă a exporturilor libiene.

Cursurile marilor companii petroliere progresează la Burse în perspectiva posibilei reluări a exporturilor, iar specialiştii consideră că Total şi ENI ar putea fi marii câştigători ai redistribuirii cărţilor în Libia ca urmare a puternicei susţineri a insurgenţilor libieni de către Paris şi Roma.

Surse diplomatice susţin că angajaţii ENI au şi venit în Libia pentru supervizarea redemarării instalaţiilor petroliere din est. Căderea regimului ar putea deschide uriaşele rezerve libiene şi altor actori, cum ar fi Qatar Oil sau societatea de comerţ Vitol. Sprijinul militar din Doha pentru insurgenţi şi ajutorul logistic al Vitol aduse CNT în Benghazi le-ar putea deschide drumul spre petrolul libian.

China, care a investit miliarde de dolari în Libia, şi-a exprimat dorinţa de a continua afacerile în special în domeniul petrolier. La declanşarea revoltei libiene, Beijingul a evacuat 36.000 de chinezi angajaţi în sectoarele hidrocarburilor, transporturilor, infrastructurii şi teleco­municaţiilor.

Cele mai citite

România, codașa UE la studii superioare

Datele publicate la începutul acestei săptămâni de Eurostat arată că țara noastră se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană (UE) în ceea ce...

Andreea Pora, editorial: Marile necunoscute din dosarul generalilor SRI

Andreea Pora ridică semne de întrebare cu privire la linșajul mediatic și arată cum Realitatea Tv patronată de Maricel Păcuraru are legatura cu dosarul...

Ploi torențiale și vijelii, în aproape toată țara. HARTA

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de ploi consistente, descărcări electrice şi vijelii, valabilă până mâine seară în 25...
Ultima oră
Pe aceeași temă