15.7 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialBasescu si Scheffer despre Summit-ului NATO Bucuresti 2008

Basescu si Scheffer despre Summit-ului NATO Bucuresti 2008

Presedintele Traian Basescu a discutat, luni, cu secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, aflat intr-o vizita de o zi la Bucuresti, despre subiectele care se prefigureaza a fi abordate la Summit-ul NATO care va avea loc la Bucuresti, in aprilie 2008.

Potrivit oficialului NATO, o tema importanta va fi legata de sistemul de aparare antiracheta, Scheffer afirmand ca principiul de baza care va trebui sa predomine la aceste discutii trebuie sa fie cel al indivizibilitatii securitatii statelor membre NATO.

"Romania este membru al NATO. Nu exista doua ligi, una A, alta B in NATO, toti sunt egali, toti se bucura de aceleasi drepturi, inclusiv cu privire la protectie. S-a discutat mult in cadrul NATO referitor la o decizie privind scutul antiracheta. Aceasta decizie nu s-a luat, dar SUA au amplasat propriul sau sistem de aparare cu care acest sistem al NATO va trebui sa fie complementar. Toti membrii NATO sunt egali si se bucura de acelasi grad de protectie", a spus secretarul general al NATO, raspunzand unei intrebari referitoare la rolul pe care-l va avea Romania in amplasarea scutului antiracheta in Europa.

Presedintele Traian Basescu a precizat ca la Summit-ul NATO de anul viitor se va discuta despre securitatea statelor membre NATO, despre problema Afganistan, dar si despre extinderea Aliantei Nord-Atlantice, precum si evolutiile viitoare din Balcanii de Vest..

Secretarul general a aratat ca, in ceea ce priveste extinderea Aliantei, "nu exista nicio certitudine" pentru ca statele despre care s-a discutat ca ar urma sa fie invitate "trebuie sa aiba performante foarte bune pentru a primi invitatiile, iar NATO are criterii foarte inalte pentru a accepta o tara sa devina membru".

"Este clar ca, desi NATO nu este un politist global, are foarte multi parteneri la nivel global. In afara de acesti parteneri care fac parte din Consiliul euro-atlantic mai sunt partenerii din Asia Centrala pe care ii consideram foarte importanti", a mentionat Scheffer.

 

El a afirmat ca perceptia asupra NATO este influentata in mare masura de succesul operatiunilor sale.

 

"Ma astept ca la Summit, sefii de stat si guvern sa discute o serie de provocari si amenintari care tin de secolul XXI, cum ar fi securitatea sistemelor informatice sau securitatea energetica", a mentionat Scheffer.

Referindu-se la posibilitatea invitarii Ucrainei de a adera la NATO, Jaap de Hoop Scheffer a spus ca depinde foarte mult de poporul ucrainean sa decida care va fi evolutia sa ulterioara.

"Depinde foarte mult de felul cum un popor isi alege directiile de evolutie externa", a subliniat secretarul general al NATO, adaugand ca Alianta are un dialog intensificat cu Ucraina.

Cele mai citite

Ucraina a scufundat în Marea Neagră încă o navă rusească, tip vânător de mine

Un atac al Ucrainei a scufundat în Marea Neagră încă o navă rusească, Kovrovets, de tip vânător de mine, a anunțat Comandamentul Flotei din...

Ecuație rezolvată în Liga 1! CFR Cluj, vicecampioană, Universitatea Craiova termină pe locul 3

CFR Cluj e noua vicecampioană a României, în timp ce Universitatea Craiova a terminat pe ultima poziție a podiumului Ligii 1, după rezultatele înregistrate...

Ministerul Finanţelor: Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice a scăzut uşor în martie 2024

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în martie 2024, de 1.289.540, cu 425 mai puţine comparativ cu luna anterioară...
Ultima oră
Pe aceeași temă