16.4 C
București
duminică, 26 mai 2024
AcasăSpecialBanii de la Guvern, impartiti preferential

Banii de la Guvern, impartiti preferential

Presedintele Curtii de Conturi, Dan Drosu Saguna, impreuna cu membrii din conducerea Curtii de Conturi, este acuzat de sindicatul “Legis-CCR”, format din angajati ai Curtii de Conturi, ca a impartit cele 170 de miliarde primite de la Guvern doar la nivelul structurii centrale, desi sunt sute de angajati care ar fi trebuit sa primeasca bani. Dan Drosu Saguna este de asemenea atentionat ca nu a respectat Codul Muncii si ca a incalcat articolul 23 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului. Sindicalistii sunt nemultumiti ca presedintele Curtii nu a negociat niciun contract colectiv de munca in ultimii cinci ani, desi legea prevede ca negocierile pentru acest tip de contracte sa fie purtate in fiecare an.

Conducerea Curtii de Conturi este acuzata ca a impartit preferential banii primiti de la Guvern. Astfel, sindicalistii ii cer acesteia sa acorde “fara nicio discriminare” drepturile salariale legale privind sporul de vechime. Pentru a fi platiti toti angajatii, sindicalistii il someaza pe presedintele CC sa ceara Guvernului suplimentarea bugetului alocat CC pentru 2007, cu sumele necesare platii tuturor drepturilor salariale. Totodata, angajati CC isi acuza seful ca nu au avut acces la niciun act pe baza caruia s-au primit si distribuit banii de la Guvern. De asemenea, Saguna este atentionat ca nu a renegociat, de peste cinci ani, contractele colective de munca, incalcand astfel prevederile Codului Muncii si Legea 130/1996. Mai mult, sindicalistii si-au exprimat nemultumirea vizavi de faptul ca nu au primit niciun spor pentru lucrul in conditii de risc si suprasolicitare si nici pentru asigurarea confidentialitatii datelor la care au acces in cadrul controalelor pe care le efectueaza.

“Formarea profesionala”, facuta
pe ochi frumosi

Conflictul dintre angajatii Curtii de Conturi si presedintele acesteia merge mai departe de banii pe care unii ii revendica. Astfel, Saguna este “urecheat” de sindicalisti pentru ca acorda preferential cursurile de formare profesionala a angajatilor CC. Ba mai mult, sindicalistii sunt nemultumiti de faptul ca angajatii sunt trimisi “pe sest” la cursuri, fara un anunt prealabil si fara criterii bine stabilite. In acest sens, protestatarii atrag atentia ca exista angajati ai CC care nu au fost la un curs de formare profesionala din 1993, adica de mai bine de 13 ani. Totodata, Saguna este somat sa motiveze legal de ce a refuzat participarea unor angajati ai CC la cursuri de formare profesionala in lupta antifrauda, cursuri ce urmau a fi finantate din fonduri de la Uniunea Europeana. Totodata, conducerii Curtii de Conturi i se reproseaza ca nu aduce la cunostinta angajatilor nicio decizie luata, chiar daca aceasta ii afecteaza in mod direct. Ca atare, sindicalistii ii cer lui Saguna sa le transmita toate deciziile luate din septembrie 2006, care privesc formarea profesionala sau salarizarea angajatilor institutiei.

Concedii colective impuse de conducere

Sindicalistii acuza ca nici macar in ceea ce priveste acordarea concediilor sau a repartizarii aparatelor “tehnice” nu se respecta legea si nu se tine cont de cerintele angajatilor. Astfel, potrivit spuselor sindicalistilor, perioada de concediu de odihna iulie-august a fost impusa fara consultarea sindicatului. Ba mai mult, conducerea CC nu respecta nici macar dreptul angajatilor de a fi asistati, in cursul cercetarii disciplinare prealabile, de un membru al sindicatului din care face parte. In plus, conform reclamatiilor sindicalistilor, conducerea CC “evita” sa permita accesul delegatilor alesi ai sindicatului la sedintele de plen in care se discuta probleme de interes profesional, economic si social, privind angajatii. Mai mult, protestatarii sustin ca nici macar nu sunt anuntati cu privire la deciziile luate de conducere, si cu atat mai putin sunt consultati. In final, membrii de conducere ai CC sunt acuzati ca au achizitionat, din fonduri ale Uniunii Europene, sute de sisteme de calcul, plasme si alte aparate, pe care le-au repartizat, insa numai la sediul central, in teritoriu angajatii CC fiind nevoiti sa lucreze pe PC-uri vechi, cu programe neactualizate. Ba mai mult, se pare ca si costurile reparatiilor facute acestor aparate sunt suportate de cele mai multe ori de controlorii financiari sau alti angajati ai structurilor teritoriale ale CC.

Saguna neaga orice acuzatie

Contactat telefonic, presedintele CC, Dan Drosu Saguna, a precizat ca are cunostinta despre mitingul sindicatului “Legis-CCR”, mentionand ca este “dreptul lor” sa il desfasoare. Saguna a negat ca banii dati de Guvern ar fi fost repartizati preferential. Acesta a afirmat ca “exista niste reguli, anume ca orice drept se acorda avand o baza legala. Iar noi, nu eu Saguna, ci comitetul de conducere, plenul Curtii a decis sa plateasca numai acele drepturi care au baza legala. In cazul acesta, drepturi care au hotarari judecatoresti definitive. Noi nu am platit acele actiuni care sunt in curs de solutionare in instanta. Eu sunt obligat sa respect hotararile judecatoresti, pentru ca altfel as fi in ancheta penala”. Intrebat cum isi explica faptul ca angajatii ii reproseaza ca nu sunt trimisi la cursuri de formare profesionala, Dan Drosu Saguna a precizat: “Nu e adevarat. Acum patru ani controlorii nostri nu stiau sa deschida un calculator, si le-am facut pregatire profesionala, iar astazi sunt cei mai bine pregatiti profesional din Europa. Din cei 1.200 de controlori, multi nu sunt de acord cu acest miting. A venit un grup de vreo 10 protestatari, care m-au rugat sa ii primesc in 9, sa discutam, sa dezamorsam problema”.

Miting de protest al salariatilor CC

Mai mult de 50 de persoane din Bucuresti si din alte judete ale tarii vor protesta, miercuri, intre orele 9.00 si 11.00 in fata sediului Curtii de Conturi, impotriva tuturor incalcarilor de drepturi facute de conducerea institutiei. Protestatarii au declarat ca mitingul va fi unul pasnic, in care vor incerca sa atraga atentia autoritatilor care pot controla Curtea de Conturi asupra drepturilor ce le sunt incalcate “in mod sistematic” de mai bine de 3 ani. Pe de alta parte, membrii de baza ai sindicatului ne-au precizat ca, desi au depus cererea de miting in 27 decembrie, Primaria Generala nu le-a transmis niciun raspuns, cu toate ca legea ii obliga ca in termen de 3 zile sa il dea.

Saguna, profesor la Universitatea pe care o controleaza

Presedintele Curtii de Conturi, Dan Drosu Saguna, a incasat peste 120 de milioane de lei vechi in urma activitatii depusa ca profesor la Universitatea Bucuresti. Potrivit declaratiei sale de avere din 2006, Saguna si-a crescut substantial veniturile, cu suma de 12.587 RON, dupa ce a predat la Universitatea Bucuresti. Saguna a “omis” insa sa spuna ca institutia (Curtea de Conturi) pe care o conduce este tocmai cea care are atributia sa controleze cum sunt cheltuiti banii alocati Universitatii Bucuresti. Presedintele Curtii de Conturi a negat ca ar fi in conflict de interese si a precizat ca, potrivit Legii Curtii de Conturi, este singura activitate cu care nu se afla in incompatibilitate. Saguna a mentionat ca nu are importanta daca universitatea este de stat sau particulara, precizand ca personal nu poate influenta activitatea controlorilor.

Cele mai citite

Consilier PSD sub control judiciar pentru fraudă cu fonduri europene

În dimineața zilei de vineri, în jurul orei 04:00, procurorii Direcției Generale Anticorupție (DGA) Buzău, sprijiniți de trupele speciale ale IPJ Buzău, au...

Gheorghe Hagi, nostalgic înainte de meciul de “ADIO” al “Generației de Aur”: “Timpul s-a scurs, au trecut ani mulţi… “

Gheorghe Hagi, legendă a fotbalului românesc și fost căpitan al primei reprezentative de fotbal a României, a făcut declarații emoționante sâmbătă, în cadrul unei...

Accident pe autostrada Transilvania. Un bărbat a murit

Un bărbat în vârstă de 30 de ani a pierit sâmbătă, 25 mai 2024, într-un tragic accident rutier petrecut pe autostrada Transilvania. Bărbatul a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă