18.9 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăSpecialAzi incepe bacalaureatul!

Azi incepe bacalaureatul!

Peste 220.000 de elevi, repartizati in 622 de centre de examen, vor participa la sesiunea de vara a examenului de bacalaureat care incepe, luni, cu probele orale eliminatorii, prima dintre ele fiind la Limba si literatura romana, informeaza Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii (MECI) citat de Mediafax.

Prima proba orala a examenului de bacalaureat din 2009 – Limba si literatura romana – se va desfasura, luni si marti.

Candidatii vor intra in sali, in ordinea afisata la centrele de examen, respectandu-se ora prevazuta de comisie pentru fiecare grupa.

Pentru sesiunea iunie-iulie a acestui examen s-au inscris peste 220.000 de elevi, repartizati in 622 de centre de examen.

Examinarea la probele orale/practice se realizeaza de catre doi profesori de specialitate, membri ai comisiei, in prezenta a cel putin 3 candidati. Fiecare profesor evalueaza raspunsul candidatului de la probele orale/practice cu note intregi de la 1 la 10, in functie de baremul de evaluare, astfel incat diferenta dintre notele celor doi profesori evaluatori sa nu depaseasca 1 punct. Nota finala la proba respectiva se calculeaza ca medie aritmetica cu doua zecimale, fara rotunjire, din notele acordate de cei doi examinatori.

Probele orale sunt eliminatorii, iar desfasurarea lor are caracter public. Accesul presei se face cu avizul presedintelui comisiei si in prezenta unui membru al comisiei. Reprezentantii mass media pot realiza inregistrari/fotografii/preluari de imagini in timpul desfasurarii probelor orale doar cu acceptul persoanelor care apar in materialele respective. Presedintele comisiei poate dispune intreruperea examinarii si eliminarea din sala a persoanelor cu atitudine si comportament necorespunzatoare.

Pentru sustinerea examenului, candidatii vor extrage un singur bilet, insa acestia au dreptul la un al doilea, caz in care nota va fi scazuta cu un punct. Subiectele pentru probele orale au un grad de complexitate care permite tratarea lor integrala in maximum 10 – 15 minute. Un candidat se considera "promovat" la proba orala/practica daca a obtinut minimum nota finala 5 (cinci). Candidatul care a obtinut o nota sub 5 (cinci) sau nu s-a prezentat la o proba orala este declarat "respins", respectiv "neprezentat" si nu mai participa la probele urmatoare. La probele orale si practice nu se admit contestatii, cu exceptia probei de dicteu melodic si armonic, de la profilul artistic – muzica.

Probele orale vor continua in zilele de 23 si 24 iunie cu Limba si literatura materna, respectiv 24 si 25 iunie – Limba si literatura moderna.

Proba orala de limba si literatura materna va fi sustinuta la urmatoarele discipline: limba maghiara (8.543 candidati inscrisi), limba germana (833), limba croata (19), limba sarba (24), limba slovaca (32), limba ucraineana (42), limba turca (15) si limba italiana (17). Lucrarile candidatilor la probele scrise vor fi evaluate in 163 de centre zonale de evaluare.

Prima proba scrisa (Limba si literatura romana) va avea loc vineri, 26 iunie.

Toti elevii care au promovat ultima clasa de liceu, invatamant liceal de zi, seral sau cu frecventa redusa au dreptul sa sustina examenul de bacalaureat.

"Ministerul Educatiei interzice cu desavarsire colectarea sau favorizarea colectarii fondurilor materiale sau banesti de la candidati, de la parintii acestora sau de la orice persoana care are rude in randul candidatilor. Persoanele surprinse savarsind astfel de fapte risca sanctiuni disciplinare, materiale, administrative, civile sau penale, dupa caz", arata MECI.

Cele mai citite

Ambasada Rusiei susține că niciun angajat al ei n-a primit “materiale” de la românul arestat

Ambasada Rusiei în România susține că niciun angajat al ei n-a primit "materiale" de la românul care a fost arestat sub acuzația de trădare. Drept...

Încă un sportiv român calificat la Jocurile Olimpice de la Paris

Numărul sportivilor care vor reprezenta România la Jocurile Olimpice de la Paris a ajuns la 89, după ce triatlonistul român de origine franceză Felix...

Ciolacu: Cu salariul minim e o decizie luată pe data de 15 decembrie în coaliţie, de noi toţi

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, că toate deciziile referitoare la salariul minim au fost luate în coaliţia de guvernare, iar cheltuielile bugetare nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă