22.4 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialArafat: Situaţia de la Spitalul "Bagdasar" în cazul Hardy pare să ţină...

Arafat: Situaţia de la Spitalul “Bagdasar” în cazul Hardy pare să ţină mai mult de Colegiul Medicilor

Subsecretarul de stat Raed Arafat a declarat, miercuri, că în legătură cu modul în care a fost tratat Hardy Chauncey în Spitalul “Bagdasar Arseni”, raportul unităţii sanitare trebuie coroborat cu cel medico-legal, precizând că probabil va fi o situaţie care vizează mai mult Colegiul Medicilor, scrie Mediafax.

“În cazul Spitalului «Bagdasar-Arseni» (unde baschetbalistul Hardy Chauncey a decedat în urma operaţiei la care a fost supus, n.r.) trebuie să aşteptăm raportul medico-legal. Pentru început au fost prezentate numai câteva rezultate, dar sunt aşteptate şi alte analize”, a spus subsecretarul de stat din Ministerul Sănătăţii.

Raed Arafat a precizat că în acest moment situaţia de la Spitalul “Bagdasar-Arseni” din Capitală pare să ţină mai mult de Colegiul Medicilor.

“Nu vreau să discutăm despre ceea ce s-a întâmplat la Spitalul «Bagdasar-Arseni» înainte să avem toate datele. Să aşteptăm rezultatele finale”, a subliniat subsecretarul de stat.

El a precizat însă că orice întârziere în transfer sau în acordarea îngrijirii medicale de specialitate într-un caz grav poate însemna “deteriorarea stării pacientului sau, mai mult, agravarea stării acestuia”.

Baschetbalistul american Hardy Chauncey (23 de ani) de la CSS Giurgiu a murit, duminică, la scurt timp după ce a fost operat la Spitalul “Bagdasar-Arseni” din Bucureşti, unde a fost adus în urma unei agresiuni petrecute într-un local din Giurgiu, la câteva ore de la câştigarea meciului cu Dinamo. În noaptea de sâmbătă spre duminică, în jurul orei 4.00, un coechipier al baschetbalistului l-a găsit pe acesta căzut în zona ringului de dans din localul “Emotione”, în stare de inconştienţă.

Hardy Chauncey a ajuns la Spitalul Judeţean Giurgiu “în stare comatoasă, cu un hematom deasupra obrazului drept, cu escoriaţii la buza superioară, cu o plagă, fără semne neurologice de focar”, iar la început au fost suspiciuni de comă alcoolică, declara purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Giurgiu, Elisabeta Bene.

Baschetbalistul american a fost adus cu ambulanţa de la Giurgiu la Spitalul Bagdasar-Arseni duminică, la ora 10.30. La examenul computerul tomograf s-a văzut un traumatism cranio-cerebral frontal dreapta şi un hematom la ochiul de pe aceeaşi parte. În plus, sportivul avea hemoragie craniană masivă.

La ora 12.07, Hardy Chauncey a fost internat în Clinica de neurochirurgie. Starea baschetbalistului s-a degradat brusc la ora 17.25, când a făcut un prim stop cardio-respirator, resuscitabil. Imediat a fost dus în sala de operaţie pentru decomprimarea creierului inundat de sânge, din hemoragia masivă. În timpul intervenţiei a făcut un al doilea stop cardio-respirator, fiind din nou resuscitat. După ce a fost scos din sala de operaţie, la ora 19.15, Hardy Chauncey a făcut un al treilea stop cardio-respirator, care nu a mai putut fi resuscitat, declara purtătorul de cuvânt al Spitalul “Bagdasar-Arseni”, medicul Florian Bica.

Potrivit raportului preliminar al autopsiei, decesul sportivului a survenit unui traumatism cranio-cerebral puternic, soldat cu hemoragie masivă şi fractură de craniu. Alte cauze antecedente sunt contuzie şi dilacerare cerebrală (ruptura substanţei cerebrale). La necropsie nu au fost identificate suferinţe vechi care ar fi putut modifica starea de sănătate a baschetbalistului american.

“În urma autopsiei s-a stabilit că moartea sportivului a fost violentă, cauzele medicale ale decesului, înscrise şi în certificatul medical constatator al decesului, indică drept cauză imediată insuficienţa cardio-respiratorie acută”, a declarat pentru MEDIAFAX Cristian Curcă, director medical la Institutul Naţional de Medicină Legal.

Subsecretarul de stat Raed Arafat a declarat că a primit raportul de control al Direcţiei de Sănătate Publică Giurgiu, din care rezultă neîndeplinirea obligaţiilor de acordare a serviciului de asistenţă medicală şi nerespectarea protocoalelor de transfer interclinic al lui Hardy Chauncey, ceea ce denotă deficienţe grave în îngrijirea acestuia de către personalul medical al Unităţii de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalul Judeţean şi al Serviciului de Ambulanţă.

Astfel, medicii de la UPU ar fi trebuit să îl transfere imediat pe Hardy la un spital în care să poată fi făcută o investigaţie cu un computer tomograf, lucru care s-a întâmplat însă după aproximativ patru ore, timp în care starea baschetbalistului s-a agravat.

De asemenea, deşi la spitalul din Giurgiu a venit o ambulanţă cu medic, de tip C, pentru transferul lui Hardy la Spitalul “Bagdasar-Arseni” din Bucureşti, medicul de gardă de la UPU şi cel de pe salvare au hotărât ca baschetbalistul să fie dus în Capitală cu o ambulanţă de tip D, numai cu asistent medical.

Spitalul Judeţean Giurgiu va fi amendat cu 35.000 de lei pentru neregulile în cazul lui Hardy Chauncey, cei doi medici de gardă de la unitate cu câte 3.000 de lei, Ambulanţa Giurgiu cu 15.000 de lei, iar medicul de gardă de pe ambulanţă cu 1.500 de lei, a spus Raed Arafat.

În ce priveşte conduita terapeutică şi calitatea actului medical, Raed Arafat a spus că Ministerul Sănătăţii va sesiza Colegiul Medicilor Giurgiu, care va derula propria anchetă în acest caz.

Conducerea Spitalului Judeţean Giurgiu a dispus începerea unei anchete interne în cazul baschetbalistului Hardy Chauncey pentru a se stabili dacă s-a respectat protocolul la Unitatea de Primiri Urgenţe, iar Colegiul Medicilor Giurgiu s-a autosesizat în acest caz, începând propria verificare.

Cele mai citite

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...

Max Verstappen obține a 59-a victorie din cariera sa în Campionatului Mondial de Formula 1

Pilotul olandez Max Verstappen, reprezentând echipa Red Bull, a câștigat Marele Premiu al regiunii Emilia Romagna, desfășurat duminică la Imola, Italia. Aceasta reprezintă a...

Accident suspect în apele teritoriale românești. O navă dinspre Ucraina a ciocnit un alt vas dar și-a continuat drumul până în Bulgaria

O navă care plecase din Ucraina, purtând pavilionul Insulelor Comore, a ciocnit un vas sub pavilionul Tanzaniei, în apele teritoriale românești, în dreptul orașului...
Ultima oră
Pe aceeași temă