18.9 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăSpecialFOTO. Aniversare. Lucian Pintilie, la Cetate

FOTO. Aniversare. Lucian Pintilie, la Cetate

 

Cu ocazia aniversării a 20 de ani de la realizarea coproducției româno-franceze „O vară de neuitat“, filmul va fi proiectat pe 28 august în cadrul celei de-a cincea ediții a Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară din portul cultural Cetate. Regizorul Lucian Pintilie va fi prezent la eveniment, el fiind invitatul de onoare al festivalului.

Deşi este o adaptare a nuvelei “Salata”, scrisă de Petru Dumitriu, “O vară de neuitat“ poate fi considerat într-un anume fel film autobiografic, căci peisajul arzător al Dobrogei aminteşte de cel al Bugeacului natal; astfel poate fi explicată poezia unor imagini din film fără precedent la Pintilie. Filmul spune povestea unui căpitan român persecutat de șefii săi. El este mutat disciplinar într-o garnizoană de graniţă, unde au loc adesea conflicte cu “vecinii“ bulgari. El și familia sa încearcă să se adapteze la realitățile noii lor locuințe. Povestea este relatată de fiul lor, ajuns la maturitate, care îşi aminteşte evenimentele dramatice petrecute în ceea ce adultul de acum consideră a fi fost o vară de neuitat, probabil cea mai intensă din copilăria sa.

“O vară de neuitat” a fost nominalizat pentru Palme d`Or la Cannes în 1994. Din distribuție fac parte, printre alții, Kristin Scott Thomas, Claudiu Bleonţ, Olga Tudorache, Marcel Iureş, Răzvan Vasilescu, Ioan Gyuri Pascu.Despre „O vară de neuitat” criticul de film Tudor Caranfil scria în “Dicționarul universal de filme“ astfel: “Un «Deșertul tătarilor» balcanic inspirat de «Salata», una dintre «Cronicile de familie» ale lui Petru Dumitriu, înainte de orice «film de stări», în care critica internațională a identificat premoniția unor realități la zi ale războiului civil bosniac“. În 1995, filmul a câştigat Premiul UCIN pentru scenografie. Lucian Pintilie este unul dintre cei mai importanți regizori de film și de teatru din România. A regizat mai multe spectacole antologice, ca „Proștii sub clar de lună“, „D’ale carnavalului“ și „Revizorul“, care a fost interzis de cenzură după a treia reprezentație. După apariția filmelor „Duminică la ora 6“ și „Reconstituirea“ și scan­dalul iscat de „Revizorul“, Lucian Pintilie a primit un pașaport de la autoritățile comuniste și a fost lăsat să plece din țară. În 1990, de când s-a repatriat, a creat mai multe filme, printre care „Terminus paradis“, care a obținut Premiul Juriului la Festivalul de Film de la Veneția în 1998, sau „După-amiaza unui torționar“, care-i are în rolurile principale pe Gheorghe Dinică, ce interpretează un torționar comunist ajuns la pensie, și pe Radu Beligan, în rolul unui fost deținut politic care-și reîntâlnește, peste ani, față în față, călăul.

Muzică și filme din Balcani

În aceeași seară va concerta și Ioan Gyuri Pascu, care în filmul lui Lucian Pintilie a jucat rolul unui grădinar bulgar.

Regizorul grec Nikos Grammatikos, al cărui film “Regele” va fi prezentat în cadrul festivalului, se numără și el printre invitații speciali.

Filmul este o încercare de explorare a satului grecesc prin intermediul unui tânăr care vrea să o ia de la capăt, după ce și-a dedicat o mare parte a existenței consumului de droguri. Suspiciunea, teama şi atitudinea unei societăţi în care nu e loc pentru străini sunt explorate prin intermediul unui limbaj cinematografic realist, amintind de cel al lui Lars von Trier, iar critica socială acerbă salvează filmul de a deveni o melodramă. “Regele” a fost premiat cu Marele Premiu Piramida de Aur la Cairo (2003), Premiul pentru interpretare (Vanghelis Mourikis), premiul pentru Cele mai bune decoruri (Youla Zoiopolou), premiul al treilea în competiţia pentru Cel mai bun film la Salonic (2002) . Din distribuție fac parte Vangelis Mourikis, Marilita Lambropoulou, Minas Hadzisavas și Babis Giotopoulos. Cea de-a cincea ediție a Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară, care va avea loc în perioada 26–31 august în Portul Cultural Cetate, va fi dedicată temei „Eroi şi antieroi din Balcani”.
  

Cele mai citite

Accident pe autostrada Transilvania. Un bărbat a murit

Un bărbat în vârstă de 30 de ani a pierit sâmbătă, 25 mai 2024, într-un tragic accident rutier petrecut pe autostrada Transilvania. Bărbatul a fost...

Bărbatul suspectat de violarea şi uciderea fetiţei de opt ani din comuna Albeşti a fost prins

Bărbatul suspectat de violarea și uciderea fetiței de opt ani din comuna Albești a fost capturat de polițiști, conform purtătorului de cuvânt al Inspectoratului...

Tribunalul București suspendă executarea sentinței din dosarul Dan Voiculescu-Institutul de Cercetări Alimentare

Tribunalul Bucureşti a dispus suspendarea executării sentinţei prin care instanţa a decis recuperarea prejudiciului în dosarul în care Dan Voiculescu a fost condamnat la...
Ultima oră
Pe aceeași temă