15.7 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialAmbasadorul Marii Britanii la București a vorbit despre actul normativ prin care...

Ambasadorul Marii Britanii la București a vorbit despre actul normativ prin care s-a dorit modificarea Codului Penal. Paul Brummel: Am aplaudat decizia Guvernului de a retrage Ordonanța 13 | INTERVIU

Ambasadorul britanic a vorbit, într-un interviu exclusiv pentru „România liberă“ și Dobrogea TV, despre OUG 13, dar și despre raportul MCV. Pe de altă parte, Paul Brummell crede că țara sa este gata să sprijine eforturile organizațiilor din România pentru a păstra pădurile virgine.

Diplomatul are și câteva sfaturi despre cum poate fi schimbată imaginea României în Marea Britanie, dar dezvăluie și care este preparatul culinar pe care l-a apreciat cel mai mult în țara noastră. Totul, într-un interviu acordat în limba română.

România liberă: Prințul Charles spunea, în urmă cu puțini ani, că în România se pierd trei hectare de pădure virgină pe oră. Fenomenul pare să se fi acutizat în ultima vreme. Care este poziția dumneavoastră și dacă se pot lua măsuri pentru a se stopa acest lucru.

Paul Brummell: Este o întrebare foarte bună și este o plăcere pentru mine întotdeauna să vizitez diverse lucruri aici, în România. Este o țară foarte frumoasă. Aveți ceva foarte special aici: păduri. Mulți în Eu­ropa au pier­dut păduri virgi­ne, cu carnivore foarte mari, precum urși, râși și lupi. Este ceva minunat și din perspectivă turistică, a biodiversității și ecologică. Deci este important să nu se piardă această minune. Bineînțeles, pădurile sunt o resursă și este posibil să fie gestionate într-un mod sustenabil, folosind lemn, dar folosindu-l într-un mod sustenabil. Este sarcină foar­te importantă pentru România. Este nevoie de un acord cu toate părțile implicate. Marea Britanie este gata să sprijine eforturile organizațiilor din România pentru a păstra această minune.

Românii ies în stradă de peste 20 de zile. Ambasadele mai multor țări au avut deja o poziție referitor la ceea ce se întâmplă în stradă și în Guvern. Poziția Ambasadei Marii Britanii este că aceste reforme în justiție pe care le-a făcut România sunt ireversibile? Este nevoie în continuare de MCV, după părerea dumneavoastră?

 Bineînțeles, este dreptul Guvernului și Parlamentului ales democratic în România să decidă legislația, conform Constituției. Noi am constatat că Ordonanța de Urgență 13 pare că a fost introdusă într-un mod prea puțin transparent, cu prea puțină consultație și am avut îngrijorări că ar fi restricționat scopul privind infracțiunile de corupție. Deci, am aplaudat decizia Guvernului de a retrage ordonanța.

Noi am citit raportul MCV din ianuarie și acest raport a subliniat progresul remarcabil făcut în România în cursul a zece ani. Organizații anticorupție precum DNA și DIICOT au un rol pozitiv, foarte important pentru țară. Organele de justiție operează într-un mod mai bun în fiecare an, deci a fost un progres important. Raportul MCV a identificat domenii în care mai sunt necesare îmbunătățiri și sper că aceas­tă reformă o să fie îndeplinită aici, în România, pentru a completa procesul.

Să înțelegem că MCV trebuie să continue?

Până acum, aceasta a fost concluzia raportului din ianuarie.

Spuneți-mi câteva lucruri care vă plac, dar și câteva lucruri care nu vă plac la România.

Îmi plac foarte multe. În primul rând, este o țară foarte primitoare. Mă simt foarte bine aici, în România. În al doilea rând, este o țară foarte frumoasă. Am studiat la universitate geografia. Este întotdeauna o plăcere să călătorești, iar România este o minune de vizitat. În al treilea rând, fiind diplomat britanic, pentru că România și Marea Britanie sunt prietene, construim ceva bun împreună, este un izvor de plăcere.

Ce ați schimba în România?

Cuvântul “imediat“, am aflat, are un sens special. Nu înseamnă neapărat că ceva va fi făcut într-un mod absolut imediat, acum. În­seamnă că ceva va fi făcut nu știm când.

Care sunt prejudecățile pe care le au britanicii față de România?

Cred că este o sarcină foarte importantă pentru România legat de imagine, pentru că eu consider că imaginea multor britanici despre ţara dumneavoastră nu este una care oglindește situația actuală.

Este o imagine veche și nu reflectă România modernă, cu talent, una dintre țările din Uniunea Europeană cu rata de creștere cea mai mare. Cum se schimbă aceasta? Eu cred că fiecare român trebuie să fie un ambasador pentru țara proprie.

Comunitatea română în Marea Britanie este în creștere. Sunt 400.000, conform Ambasadei României la Londra, sunt inclusiv studenți care fac ceva foarte bun în universități britanice, medici care lucrează într-un mod excelent la Serviciul Național de Sănătate al Marii Britanii. Sunt foarte mulți români care fac lucruri foarte bune în Marea Britanie. Prezența lor ajută în schimbarea aceasta a imaginii.  

România este o țară foarte frumoasă. Aveți ceva foarte special aici: păduri. Mulți în Europa au pierdut păduri virgine, cu carnivore foarte mari, precum urși, râși și lupi. Este ceva minunat și din perspectivă turistică, a biodiversității și ecologică. Deci este important să nu se piardă această minune“.

Care este mâncarea dumneavoastră preferată din România?

Aceasta este întrebarea cea mai dificilă, pentru că îmi place foarte mult mâncarea românească. Am învățat limba română la Iași. Un loc special pentru mine este Moldova și cred că una dintre primele specialități românești pe care le-am mâncat este bulzul. Îmi place foarte mult. Este simplu, dar foarte mult.

Meseria v-a dus în multe locuri din lume. Ați învățat limbile tuturor țărilor în care ați lucrat?

Și când am fost în Italia am învățat limba italiană. Când am fost în Turkmenistan și Kazakhstan am învățat limba rusă. Din păcate, am uitat foarte mult.

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Primar PSD din Gorj, cercetat după ce a lovit cu mașina o femeie și a fugit de la locul accidentului

Primarul comunei gorjene Stejari, Robert Păiuşi, membru al PSD, este cercetat de poliţişti după ce, duminică, a acroşat cu oglinda laterală a autoturismului o...

Accident suspect în apele teritoriale românești. O navă dinspre Ucraina a ciocnit un alt vas dar și-a continuat drumul până în Bulgaria

O navă care plecase din Ucraina, purtând pavilionul Insulelor Comore, a ciocnit un vas sub pavilionul Tanzaniei, în apele teritoriale românești, în dreptul orașului...

Universitatea Craiova – „U” Cluj, în finala barajului pentru Conference League. „Șepcile Roșii” au învins Oțelul

Ultima echipă care va reprezenta România în cupele europene se va decide dintre Universitatea Cluj și Universitatea Craiova, după ce formația antrenată de Ioan...
Ultima oră
Pe aceeași temă