24.7 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăSpecialAlgeria ar fi refuzat să îi ofere azil politic lui Muammar Gaddafi

Algeria ar fi refuzat să îi ofere azil politic lui Muammar Gaddafi

Liderul libian, Muammar Gaddafi, ar fi încercat să negocieze cu autorităţile algeriene intrarea în Algeria prin oraşul libian de frontieră Ghadames, unde se afla împreună cu familia, a scris miercuri cotidianul El-Watan citat de Mediafax.

Colonelului Gaddafii şi cei doi fii ai săi încă în viaţă au dispărut după ce Tripoli a căzut în mâinile Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT), în urmă cu o săptămână. Pentru capturarea lui este oferită o recompensă.

Citând surse apropiate preşedinţiei algeriene, cotidianul francofon scrie că fostul lider libian ar fi “încercat să îl contacteze prin telefon pe preşedintele Abdelaziz Bouteflika, care a refuzat să preia apelul”.

Nu este prima dată când Gaddafi şi emisarii săi au încercat să intre în contact cu preşedintele algerian“, potrivit aceloraşi surse.

“Un consilier al preşedintelui i-a prezentat scuze liderului libian, pretextând că preşedintele este absent şi ocupat cu ultimele evenimente survenite pe teritoriul naţional”, referindu-se la dublul atentat împotriva Academiei militare din Cherchell, soldat cu 18 morţi vineri, au declarat sursele citate de cotidian. Totuşi, autorităţile algeriene ar fi îngrijorate de posibilitatea ca Gaddafi să se alieze cu Al-Qaida în Maghrebul islamic pentru a-şi asigura supravieţuirea “în ultimă instanţă”.

Poziţia algeriană este clară şi neutră şi refuzăm să ne amestecăm în afacerile interne libiene”, au declarat sursele citate.

Algeria a anunţat că i-a primit pe teritoriul său pe trei copii ai lui Kadhafi – fiica sa Aisha, care a născut o fetiţă duminică, şi pe fiii acestuia Mohamed şi Hannibal – precum şi pe cea de-a doua soţia a acestuia, Safia, din “motive strict umanitare“.

În acest sens, cotidianul, care citează o sursă prezidenţială, afirmă că CNT este la curent cu intrarea în Algeria a familiei Gaddafi. “Pot să vă asigur că totul s-a făcut cu acordul şi asigurările unor membri ai Consiliului de tranziţie libian. În prezent suportăm critici acerbe din partea aceluiaşi CNT. Fără ajutorul şi consimţământul CNT însuşi, familia Kadhafi nu ar fi ajuns niciodată la frontiere”, a adăugat această sursă.

Algeria a admis, marţi şi miercuri, pe teritoriul său circa 500 de tuaregi care au fugit din cauza rebeliunii libiene.

Cele mai citite

Colegiul Medicilor se contrazice cu Rafila în privința poliței de asigurare

Colegiul Medicilor a transmis, sâmbătă, o reacție la declarațiile ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, privind noua lege a malpraxisului, conform g4media.ro. Ministrul Rafila a declarat vineri...

Accident pe autostrada Transilvania. Un bărbat a murit

Un bărbat în vârstă de 30 de ani a pierit sâmbătă, 25 mai 2024, într-un tragic accident rutier petrecut pe autostrada Transilvania. Bărbatul a fost...

Două organizații criminale care se ocupau cu introducerea ilegală de cetățeni chinezi în Spania au fost desființate

Europol a sprijinit Poliția Națională Spaniolă (Policía Nacional) în desființarea a două organizații criminale care au introdus ilegal sute de cetățeni chinezi folosind o...
Ultima oră
Pe aceeași temă