24.7 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăSpecialAfrica. Războiul civil, iminent în proaspătul Sudan de Sud?

Africa. Războiul civil, iminent în proaspătul Sudan de Sud?

La mai puţin de şase luni de independenţă, Sudanul de Sud se confruntă cu ameninţarea unui război civil, după ce două triburi rivale au omorât aproape 1.000 de oameni, în confruntările lor pentru furtul vitelor, relatează presa internaţională.

La începutul lunii iulie, Sudanul de Sud devenea cel mai nou stat al lumii, după şase ani de război brutal, în care au murit aproximativ două milioane de oameni. Totuşi, statul proaspăt creat este scena confruntărilor dintre comunitatea Lou Nuer şi etnicii Murle. În iunie, 400 de etnici Murle au murit, în urma unui atac al Lou Nuer, iar, în septembrie, într-o ripostă a Murle, 600 de membri Nuer au murit, 200 de copii au fost răpiţi şi 25.000 vaci au fost furate. Cea mai gravă situaţie este în statul Jonglei, după cum arată un raport al Naţiunilor Unite.

Acum, Naţiunile Unite îi avertizează pe etnicii Murle să fugă din calea Lou Nuer, după ce 1.000 de oameni şi-au pierdut viaţa din cauza luptelor pentru vite, conform BBC News.

În ultimele săptămâni, 600 de luptători Nuer au mărşăluit prin Jonglei, dând foc caselor, luând animalele şi omorând oamenii. Acum, în comitatul Pibor, se află peste 6.000 de luptători Nuer. Autorităţile susţin că nu pot interveni foarte mult, pentru că sunt depăşite numeric de populaţia Nuer: 3.000 de trupe guvernamentale şi 800 poliţişti au fost mobilizaţi în zonă, iar încă 2.000 de trupe sunt pe drum, a punctat reprezentanta Naţiunilor Unite în Sudanul de Sud, conform AFP.

Civilii sunt în mare pericol”, a punctat oficialul ONU, Lise Grande.

Pe de altă parte, preşedintele ţării, Salva Kiir, le-a cerut etnicilor Lou Nuer să se întoarcă pe teritoriile lor. Totuşi, în 26 decembrie, o grupare a etnicilor, numită Nuer Youth White Army, a citit o proclamaţie, în care anunţa că singura soluţie pentru siguranţa vitelor Nuer este eliminarea populaţiei Murle.

Gruparea Nuer i-a acuzat pe etnicii din comunitatea Murle că, încă din 2005, le-au furat vitele şi au omorât membri ai tribului lor, iar Naţiunile Unite şi fosta armată a rebelilor din Sudanul de Sud (SPLA) nu i-au protejat în faţa abuzurilor Murle.

“Noi, Nuer Youth, am decis să luptăm împotriva Murle, SPLA şi ONU”, se arăta în manifest.

Singura organizaţie care se mai află acum în zonă este Medici Fără Frontiere, iar voluntarii au povestit că s-au ascuns în tufişuri ca să-şi salveze vieţile, în timp de etnicii Lou Nuer dădeau foc colibelor şi furau vitele, conform AFP.

Săptămâna trecută, oraşul Lukangol a fost ars din temelii săptămâna trecută de Nuer, 20.000 civili au fugit, dar câteva zeci de oameni au murit de ambele părţi, a mai precizat AFP.

Cele mai citite

Captură de peste 4 milioane euro în portul Constanța. Poliţiştii de frontieră au descoperit 18.000 de parfumuri

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, colaborând cu inspectori de la Biroul Vamal de Frontieră Constanţa, au descoperit un transport impresionant de...

Gheorghe Hagi, nostalgic înainte de meciul de “ADIO” al “Generației de Aur”: “Timpul s-a scurs, au trecut ani mulţi… “

Gheorghe Hagi, legendă a fotbalului românesc și fost căpitan al primei reprezentative de fotbal a României, a făcut declarații emoționante sâmbătă, în cadrul unei...

VINARIUM, cel mai important concurs internațional de vin din Europa Centrală și de Sud-Est, se ține la Ploiești

Ediția XXI a VINARIUM International Wine Contest are loc în perioada 23-26 mai 2024 la Ploiești. Concursul este organizat de ASER Consulting & Management și...
Ultima oră
Pe aceeași temă