28.4 C
București
duminică, 14 iulie 2024
AcasăSpecialA MURIT William C. Lowe, creatorul primului computer IBM

A MURIT William C. Lowe, creatorul primului computer IBM

Coordonatorul proiectului care a dus la crearea primului computer de la IBM, William C. Lowe, a decedat pe 19 octombrie, la vârsta de 72 de ani, în urma unui atac de cord, transmite Mediafax.

PC-ul creat de IBM, cunoscut sub denumirea de 5150, a fost lansat în august 1981, la câţiva ani după ce Apple scosese primul computer pe piaţă.

Contribuţia lui William C. Lowe a fost esenţială, deoarece, până atunci, compania americană era cunoscută doar pentru computerele mari, ce acţionau ca nişte servere centrale.

Deoarece compania IMB era nevoită să se alinieze noilor tendinţe de pe piaţa emergentă a computerelor personale, Lowe a ocolit metodele de dezvoltare clasice ale companiei şi, pentru a grăbi lucrurile, a adus componente din străinătate.

Citeşte şi: IBM a prezentat „cel mai mic film” din istorie: „A Boy and his Atom”

Sistemul de operare, MS-DOS 1.0, a fost furnizat de o companie puţin cunoscută la acea vreme, Microsoft, iar microprocesorul 8088 a fost asigurat de Intel.

Computerul costa 1.565 de dolari, fără monitor – aproximativ 4.000 de dolari în moneda curentă – şi a fost primul produs al companiei IBM pe piaţa computerelor personale.

În 1988, William C. Lowe a plecat de la IBM, după 26 de ani în cadrul firmei, pentru a se alătura companiei Xerox, care, la acea vreme, căuta să îşi extindă gama de produse, iar în 1991 a devenit preşedinte al companiei Gulfstream, specializată în construcţia de avioane.

Citeşte şi: IBM cumpără compania americană de cloud-computing SoftLayer

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă