20 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecial3,2 milioane de euro ca premii

3,2 milioane de euro ca premii

Turul Frantei, cea mai importanta competitie ciclista din lume, a ajuns la editia cu numarul 94. Cursa din acest an va debuta astazi si, pentru prima data in istorie, prologul contra timp este la Londra, finisul rundei fiind in fata palatului Buckingham. Finalul, pe 29 iulie, va avea loc, asa cum e traditia, in centrul Parisului.
prima etapa este londra – canterbury (203 km), dupa care Turul se muta in Belgia, continuand drumul prin Franta catre Alpi. Startul de la Londra nu putea sa nu fie exploatat la maximum, cele 21 de echipe fiind prezentate in Trafalgar Square.
Cei peste 200 de ciclistii vor fi nevoiti sa pedaleze 11 etape de plat, sase de munte, o etapa medie montana, doua de contratimp individual, in care nu mai exista nici un contratimp pe echipe, si trei finisuri montane. Pe parcurs vor fi doua zile de odihna, pe 16 si 24 iulie, si 117 km de contratimp, incluzand prologul, distanta totala care va fi acoperita fiind de 3.550 km.

Muntii, din etapa a 7-a
Concurentii vor ataca muntii in etapa a 7-a, cea mai dificila zi din Alpi fiind runda 9 cu traversarea de la Col de l’Iséran, care se afla la 2770 m altitudine, punctul maxim al Turului 2007, Col du Télégraphe si Col du Galibier. Greul vine abia in etapa a 13-a, cand este programt primul contratimp individual si urmeaza alte trei zile de catarare in Pirieni. Aceste runde vor fi probabil decisive pentru stabilirea ierarhiei finale si in mod special etapa a 16-a, cu finis la Col d’Aubisque. "Aceasta este etapa definitorie a Turului. Daca detinatorul tricoului galben nu este in forma maxima, atunci el va avea multe probleme", a comentat directorul Le Tour, Christian Prudhomme.
Editia de anul trecut a fost una disputata sub semnul indoielii din cauza scandalurilor legate de dopaj. Multi sportivi au fost exclusi inca dinainte de start, iar castigatorului Floyd Landis i s-a retras trofeul, la baza deciziei fiind tot rezultatele pozitive ale testelor antidoping.

21 de echipe la start
Din cele 21 de echipe care se vor prezenta la start favorite pentru castigarea Turului sunt fara indoiala echipele Astana si Discovery Channel. Astana isi pune sperantele in cazacul Alexandre Vinokourov, castigator in 2006 in Vuelta si locul trei la general in Turul Frantei 2003. Vinokourov a ratat edita precedenta a "Le Tour" pentru ca echipa sa a fost exclusa inainte de start din cauza scandalului Puerto, in care cazacul nu a fost implicat. Astana ii mai are in componenta pe Andrey Kashechkin (locul 3 la Vuelta 2006), Andreas Klöden (locul 3 in Turul Frantei 2006 si locul 2 in 2004) si Paolo Savoldelli (doua titluri in Giro).

Cu gandul la Lance Armstrong
Discovery Channel nu a reusit inca sa gaseasca un lider la fel ca Lance Armstrong. Poate daca Basso nu ar fi plecat pe 29 aprilie cand justitia italiana a redeschis de doping impotriva lui, acum cautarile ar fi incetat. Discovery se bazeaza totusi pe Levi Leipheimer (SUA), sperand ca acesta va fi urmatorul american invingator la Paris. In 2005 Leipheimer a terminat Turul pe 6, alaturandu-se echipei in acest an.
Caisse d’Epargne se bazeaza pe Oscar Pereiro (Spania) si pe Alejandro Valverde (Spania), invingatorul din proTour sezonul trecut si unul dintre noile staruri ale ciclismului. Valverde este un foarte bun catarator si si-a imbunatatit mult probele de contratimp.
Team CSC il are ca lider pe Carlos Sastre (Spania), acesta fiind si unul dintre principalii favoriti. Sastre a terminat pe locul 4 in 2006 la Turul Frantei si pe 2 in Vuelta 2005.
 
450.000 de euro pentru invingator
Editia din 2007 are premii in valoare totala de 3,2 milioane de euro. Din aceasta suma 450.000 de euro vor reveni castigatorului clasamentului general (tricoul galben). Ciclistul care va termina pe primul loc in calasamentul general pe puncte (tricoul verde) va fi recompensat cu 25.000 de euro. La fel si cel mai bun catarator (tricoul cu buline rosii), in timp ce cel mai bun dintre ciclistii sub 25 de ani (tricoul alb) va fi premiat cu 20.000 de euro.
Se vor mai da premii de etapa, invingatorul din fiecare runda fiind rasplatit cu 8.000 de euro, iar la final unul dintre sportivi va fi premiat pentru spiritul de combativitate cu 20.000 de euro, in urma unui clasament intocmit de un juriu compus din opt specialisti ai ciclismului. Echipa care va castiga Turul Frantei are asigurat un cec de 50.000 de euro.
Bogdan Ormuz
redactor

Medicamente

Modificarea legii privind medicamentele, destinata luptei impotriva dopajului in sportul de nivel inalt din Germania, a fost adoptata joi, la prima lectura, de Parlament si urmeaza sa fie supusa Bundesrat (Camera Statelor regionale) la sfarsitul lunii septembrie. Daca va fi adoptat de Bundesrat, noul text va intra in vigoare in octombrie. Acesta vizeaza in special organizatorii retelelor de dopaj, medici si antrenori, care vor fi astfel pasibili unei pedepse cu inchisoarea de 10 ani daca vor fi in posesia unei "cantitati neneglijabile de medicamente". Germania, confruntata cu afaceri de dopaj in ciclism (in care a fost incriminat si Jan Ullrich, castigator al Turului Frantei) si in atletism, a refuzat sa promulge o lege antidoping, ca Italia.

"Scandalul Puerto"

Dr. Eufemiano Fuentes, aflat in centrul unui vast scandal de dopaj sanguin, "Puerto" in documentele politiei spaniole, in care au fost implicati numerosi ciclisti, a declarat cu seninatate ca aceasta practica este ilegala si ca el nu ar sfatui nici un sportiv sa o urmeze. "Dopajul este ilegal in Spania si nu as sfatui pe nimeni sa-l practice", a declarat medicul cel mai prezent in paginile ziarelor in ultimul an, raspunzand unei intrebari in timpul unui curs de vara
la Universitatea Regele Juan Carlos din Aranjuez. "In ciclism exista multe controale, cu acelasi procentaj de cazuri pozitive ca si in celelalte sporturi. Dar nu stiu de ce in alte discipline aceste cazuri sunt musamalizate", a mai spus Fuentes.

Cele mai citite

Maia Morgenstern, evreică din România, le urează “Sărbători fericite” prietenilor musulmani

Actrița Maia Morgenstern, evreică din România, le urează "Sărbători fericite" musulmanilor, în ziua în care, pentru musulmani, începe "Sărbătoarea Sacrificiului". "Eid Mubarak! Sărbători fericite tuturor...

SUA, Canada și Marea Britanie demască intențiile Rusiei de a influența alegerile din Republica Moldova

SUA, Canada și Marea Britanie avertizează că Rusia vrea să influențeze alegerile din Republica Moldova, din anul 2024, pentru a instala un candidat pro-rus...

O despăgubire pentru daune produse de furtună a depășit 400.000 de lei. Riscul de furtună este pe locul al treilea în privința daunelor aduse...

Riscul de furtună a urcat pe locul 3 în topul riscurilor care au generat cele mai mari pagube locuințelor, după incendiu și explozie, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă