25 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecial106 percheziții la profesori și studenți de la două universități, în dosarul...

106 percheziții la profesori și studenți de la două universități, în dosarul „Diplome de licență fără studii”. Liviu Pop: La nivelul Ministerului Educației, nu putem interveni decât cu o monitorizare mai strânsă. Rector: Este vizat învăţământul medical

Peste 100 de percheziții efectuate de Parchetul General au loc, miercuri dimineața, la cadre didactice și studenți de la două universități, într-un dosar numit „Diplome de licență fără studii”. 36 de persoane sunt vizate, după ce mai mulţi studenţi străini ar fi plătit să promoveze examenele.


UPDATE 12.15: Cadrele didactice găsite vinovate de infracţiuni de corupţie, printr-o sentinţă definitivă, vor fi excluse din învăţământ, fără dreptul de a mai reveni în sistem, a declarat, miercuri, pentru News.ro, secretarul de stat în învăţământul superior din Ministerul Educaţiei Naţionale, Gigel Paraschiv.

„În cazul în care, printr-o sentinţă definitivă, cadrele didactice universitare vor fi găsite vinovate de fapte de corupţie vor fi excluse din învăţământ fără posibilitatea de revenire. În prezent, în această etapă, dacă respectivele cadre didactice vor fi reţinute, universitatea de va autosesiza şi le vor suspenda din funcţie pe durata anchetei", a declarat, miercuri, secretarul de stat în MEN Gigel Paraschiv.

În ceea ce priveşte facultările de medicină, înscrierea cetăţenilor străini se face cu dovada cunoaşterii limbii române, în condiţiile în care cursurile se desfăşoară obligatoriu în română.

„În cazul specializărilor în limba engleză, atunci, în anul al treilea, când începe pregătirea clinică, ce se face în limba română, candidaţii trebuie să facă dovada că au învăţat limba română întrucât trebuie să vorbească în limba română cu pacienţii", a spus secretarul de stat.

11.35: Preşedintele şi rectorul fondator al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, Aurel Ardelean, a declarat, miercuri, pentru Mediafax, că se fac percheziţii la universitatea pe care o conduce, vizat fiind învăţământul medical.

„Am pus la dispoziţia organelor care au făcut descinderea la universitatea noastră toate documentele şi toate dosarele care ni s-au solicitat privind desfăşurarea unor examene. (…) Dacă sunt ceva abateri, aşteptăm rezultatul anchetei, fiindcă suntem o universitate care dorim eliminarea oricărei forme de manifestări neetice din cadrul învăţământului superior. (…) S-au cerut documente de înregistrare a studenţilor, documente de examen şi alt tip de documente pe care secretariatele facultăţilor le-au pus la dispoziţie. Noi am dat acordul nostru secretarilor să pună la absolut totul la dispoziţie. Sunt vizate anumite specializări, deocamndată este vizat învăţământului medical”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, preşedintele şi rectorul fondator al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, prof.univ.dr. Aurel Ardelean.

Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” are, în structură, Facultatea de Medicină, Facultatea de Medicină Dentară şi Facultatea de Farmacie.

10.20: Ministrul Educației, Liviu Pop, a precizat, într-o intervenție Digi24, că nu poate interveni decât cu o monitorizare mult mai strânsă, deoarece legea nu permite altceva.

„Evenimentul de astăzi aruncă o problemă asupra întregului sistemului universitar din România. Noi, la nivelul ministerului, respecând autonomia universitară, nu putem interveni decât cu o monitorizare mult mai strânsă pe subiectele acestea. Însă, legea nu ne permite să facem altceva.”, a spus Liviu Pop.

09.30: Universitățile vizate de percheziții ar fi „Aurel Vlaicu" și „Vasile Goldiș" din Arad, potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres.

Persoanele sunt bănuite că ar fi săvârșit infracțiuni de corupție.

 



„Mai multe cadre didactice din cadrul unor instituţii de învăţământ superior desfăşoară activităţi ilegale constând în pretinderea şi primirea unor foloase necuvenite (bani şi bunuri materiale) cu ocazia organizării şi susţinerii de către studenţi a examenelor la diferite discipline (susţinute chiar în afara perioadei de examinare) şi/sau cu ocazia susţinerii examenelor de licenţă. Probatoriul a relevat că unii studenţi străini, înscrişi la grupe ce urmează cursurile în limba română, nu cunosc/nu înţeleg limba română şi totuşi sunt promovaţi, în schimbul unor sume de bani, la toate examenele anuale", informează Parchetul General, într-un comunicat de presă.

Procurorii precizează că studenții ar fi fost ajutați să promoveze, în schimbul banilor. În timpul examenelor susținute online, ei ar fi primit raspunsurile corecte la testele grila, pe telefoanele mobile.

Raspunsurile ar fi fost trimise pe telefoanele mobile de către informaticienii instituţiei de învăţământ, prin mesaje text. În alte situaţii, li s-ar fi mărit notele, „prin accesarea ilegală de către informaticienii din respectivele instituţii, a softului creat pentru evidenţa situaţiilor şcolare, având drept consecinţă promovarea", mai spun procurorii. Totodată, informaticienii ar fi intervenit și în contul electronic al studentului şi modificau răspunsurile testului online, astfel încât acesta să fie promovat.

Potrivit procurorilor, studenţii ar fi achiziţionat, direct de la profesori, lucrări de licenţă, având inclusiv prezentările în format power point necesare pentru susţinerea lucrării în faţa comisiei de examinare.

„Din probatoriul administrat a reieşit că în respectivele instituţii de învăţământ superior s-au constituit reţele infracţionale din care făceau parte cadre didactice, secretare şi alte categorii de personal nedidactic, precum şi foşti absolvenţi, cu rolul de a intermedia traseul banilor de la student la profesor/informaticieni contra unor comisioane, în vederea promovării frauduloase a studenţilor. Totodată, în acest mecanism, studenţi care au dat bani profesorilor pentru promovarea unor examene, în special cei care cunosc limba română, devin la rândul lor intermediari pentru alţi colegi", mai precizează Parchetul General.

O modalitate de a intra în posesia banilor ce sunt oferiţi în schimbul promovării examenelor ar fi fost aceea de a-i lăsa la unele puncte de schimb valutar ai căror administratori sunt în relaţii de prietenie cu cadrele didactice, mai susține procurorii.

Cele mai citite

FOTO. Incendiu la o pensiune din Alba

Zeci de pompieri militari din Aiud şi Alba Iulia intervin în municipiul Aiud pentru stingerea unui incendiu izbucnit iniţial, în cursul nopţii, la un...

Un diplomat al Ambasadei Rusiei la București, declarat persona non grata în România

Un diplomat din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti a fost declarat, vineri, persona non grata pe teritoriul României, informează Ministerul Afacerilor Externe. Potrivit MAE,...

Gabriela Firea vrea investiții mai mari în Cultura Capitalei

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat vineri că şi-ar dori să se aloce fonduri mai mari din bugetul municipalităţii pentru Cultură,...
Ultima oră
Pe aceeași temă