3.7 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSpecialNoi criterii pentru Radio si Televiziune

Noi criterii pentru Radio si Televiziune

Fostul consilier al lui Adrian Nastase, numit in postul de presedinte director general al TVR, a observat, dupa alegerile de anul trecut, ca legea dupa care ajunsese acolo nu e buna: numirile CA la TVR si SRR se fac pe criterii politice. Domnia sa a comunicat lumii ca ar fi luptat cu darzenie impotriva amestecului Puterii in politica editoriala a televiziunii publice. Ne amintim ca, la un moment dat, chiar a mimat o replica dura data Puterii PSD. O data. In rest, stau marturie programele TVR de trei ani incoace cum a luptat.
Mai bland, pdg-ul de la Radioul public nu a luptat pe fata cu PSD-ul care l-a pus acolo, dar isi sustine inca independenta, in ciuda programelor care au spus, timp de patru ani, altceva. Dar, poate, n-ar fi rau sa ne amintim cum au fost gonite pur si simplu, de la Radio si de la Televiziune, inainte de termen, consiliile de administratie alese inainte de anul 2000, deci intr-o alta ecuatie politica. Daca la TVR s-au gasit argumente economice, in schimb raportul pe anul 2000 al CA de la SRR raporta un beneficiu de circa 60 de miliarde de lei. Asta dupa ce se facusera investitii esentiale pentru modernizarea institutiei, si nu cu mobila si mochete, ci cu aparatura de transmisie etc., in valoare de vreo 82 de miliarde. Se mai adaugau, in acel raport, respins finalmente de catre Parlamentul vremii, o serie de imbunatatiri si intiative in domeniul editorial, foarte greu de ignorat de catre orice persoana de buna-credinta. Dar nu de buna-credinta era vorba in 2001, ci de urgenta numirii, la radio si televiziune, a cate unui pres al PSD pe care acesta sa paseasca la ocuparea posturilor publice, pentru a-si realiza manipularile. Pdg-ul PSD al Radioului public si-a indeplinit sarcina de partid si de stat incredintata. Dovada sunt nenumaratele proteste ale unor ziaristi onesti din cadrul Radioului national, dar mai ales emisiunile, de la stiri la reportajele festiviste despre realizarile guvernarii PSD.
Zilele trecute, o lista de aproape 200 de intelectuali cu autoritate in Romania in sprijinul revenirii in fruntea SRR a lui Andrei Dimitriu a inceput sa circule. Ea nu este una politica, ci dimpotriva, cuprinde personalitati cu convingeri diverse, unii acceptand foarte rar sa-si puna semnatura pe asemenea memorii civice. In paralel, exista si una cu nume ale unor jurnalisti din radio care sprijina revenirea lui Andrei Dimitriu acolo unde a fost timp de doi ani un remarcabil manager si un presedinte atent la echidistanta postului national, desi domnia sa insusi era, in primul mandat, inrolat politic. Astazi, partidul sau nu mai este la guvernare, astfel incat numirea sa, chiar daca ar fi facuta pe filiera fatalmente politica, a legii, nu ar duce la subordonarea politica a Radioului public.
In ce priveste TVR-ul, aici lucrurile sunt mai complicate. Este limpede ca televiziunea e mai importanta pentru Putere, oricare ar fi ea, decat radioul. In acelasi timp, ar fi bine ca, si aici, Parlamentul sa dea un semnal ca demiterile si numirile pe care le face nu sunt pur si simplu echivalabile cu cele din vechea ecuatie politica. Faptul ca ministrul Culturii si Cultelor l-a vazut la lucru pe Tudor Giurgiu, la Cluj, la recenta editie a festivalului si a intuit in abilitatile sale ceea ce se doreste pentru TVR o onoreaza pe doamna Mona Musca si demonstreaza deschiderea salutara si de salutat a unor oameni politici lucizi si dispusi sa evite clientelismul si promovand valoarea oriunde ar fi ea. Ar fi o ruptura cu mineriadele discrete sau grosolane pe care le-au initiat Ion Iliescu si fesenismul.

Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă