19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialIncurcate mai sunt sforile lui Viorica

Incurcate mai sunt sforile lui Viorica

Sforarul Hrebenciuc nu a ajuns sa fie un om oarecare in partid, asa cum il considera Mitrea dupa esecul de la alegerile prezidentiale, unde l-a sprijinit, cum numai el stie sa o faca, pe Mircea Geoana. Viorel are inca legaturi puternice in PSD daca a reusit sa-si pastreze pozitia de lider parlamentar cu toata opozitia manifestata de grupul Ponta-Banicioiu inainte de votul propriu-zis de luni. S-a crezut ca perioada de glorie a politicianului "bun la toate" a luat sfarsit o data cu pierderea presedintiei de catre candidatul PSD, la care, o spune Miron Mitrea, a pus umarul si nelipsitul sfetnic Viorel Hrebenciuc, de numele caruia se leaga perfectionarea sistemului abject al aranjamentelor facute pe din dos. Analiza efectuata dupa alegeri nu a fost de natura sa-l puna pe ganduri pe cel care spune ca stie sa rezolve multe lucruri la nevoie.

 

Nici acuzatiile facute in afara intalnirilor organizate in PSD, unele dintre ele extrem de categorice, venite de la nucleul dur al pesedistilor, nu l-au deranjat atat de tare incat sa ajunga sa spuna ca a venit timpul sa faca pasul inapoi si sa se retraga la Bacau. Aprecierile lui Mitrea, unul dintre adversarii de marca ai lui Hrebenciuc, privind viitorul celui mai renumit sforar din politica au ramas fara ecou, daca se ia in calcul votul favorabil pentru recastigarea pozitiei de lider al deputatilor la numai o luna si jumatate dupa un dezastru electoral. Atentia la context si la efectul alegerii din partid este esentiala. Nu poti sa nu vezi in ce ape tulburi navigheaza PSD dupa anuntarea unor candidaturi la sefia partidului. Spre deosebire de PDL sau de PNL, unde se mimeaza schimbari de fatada, fara forma si fond, numai pentru a imbrobodi electoratul, partidul lui Mircea Geoana se clatina datorita luptei pentru putere, generata de doua cauze: intrarea in opozitie, cu tot ce implica acest declin, si combaterea principiului oligarhizarii in partid de catre grupul tinerilor pesedisti.

 

Asemenea framantari au produs mai multe curente, foarte activ fiind cel ostil taberei Geoana-Hrebenciuc, avandu-i ca protagonisti pe cativa oameni politici cu pretentii la conducerea PSD. Incepand cu Miron Mitrea, continuand cu Adrian Nastase si incheind cu Cristian Diaconescu, toti vor debarcarea celor care au pierdut lupta pentru Cotroceni in conditii de superioritate electorala fata de contracandidatul Traian Basescu. La intrebarea "Ce mai cauta Geoana si seful sau de campanie in fruntea partidului?", cei care vor sa conduca PSD raspund uneori direct, alteori nuantat: "Sa plece!". In mod normal, asa ar trebui sa se intample, chiar daca unul precum Vanghelie, care pare sa fie de capul lui intotdeauna, se opune. Exista voci in partid care i-au sugerat lui Mircea Geoana sa lase postul liber inainte de Congres, pentru a evita confruntarea directa in fata miilor de delegati.

 

Altii insa au fost de parere ca ar fi mai bine sa candideze, intrucat adversarii sai sunt vulnerabili din cauza problemelor pe care le au cu justitia, aluzie la Nastase si Mitrea. Mai multi baroni sunt convinsi ca, si daca PSD a pierdut alegerile, partidul se afla pe maini bune si ca tot ce se mai poate face se poate realiza acum prin strangerea randurilor in jurul perdantului istoric Geoana! Cam asa a gandit si Hrebenciuc atunci cand a decis sa traga sforile pentru a recastiga functia de lider al deputatilor pesedisti. si a castigat-o. Pervers, programul de refacere al partidului da senzatia ca toata lumea este de acord cu reforma de fond. Este doar o iluzie, atat timp cat interesul pentru promovarea oamenilor tineri este aproape inexistent. Prima dovada este sustinerea lui Hrebenciuc chiar de catre unii care l-au contestat.

 

Prin ce mijloace? Prin incalcarea cuvantului dat. Este primul semnal edificator privind esecul unei reforme intr-un partid condus de baroni. Cine isi inchipuie ca PSD poate fi altceva decat ce este in prezent il pune pe unul ca Viorel Hrebenciuc in randul politicienilor oarecare. Nu este cazul. S-a spus despre cei care nu-l mai vor pe Geoana ca ar fi vanduti lui Basescu si ca fac jocul Cotroceniului. Fals! Mult mai aproape de adevar era recunoasterea faptului ca in PSD sunt foarte multi politicieni datori lui Hrebenciuc. Asa se explica conlucrarea parazitara stapan-asistat, care functioneaza in voie in toate structurile acestui partid pregatit sa se reintegreze in trecut. Nu vreau sa tai aripile nici unuia dintre candidatii anuntati pentru functia de lider. Ii avertizez doar ca, in PSD, trasul sforilor urca si coboara oameni la comanda, proces la care se lucreaza deja, si ca "Viorica" are toate motivele sa-si ia rolul in serios, o data ce si-a vazut consolidata pozitia in Parlament.

 

Vreme de odihna pentru veteranul combinagiu nu cred ca va fi. Cu siguranta va dori sa demonstreze ca nu si-a pierdut indemanarea atunci cand anumite interese personale sau de grup o cer. Veti vedea in ce mod democratic va actiona in perioada premergatoare congresului si cum va descoperi Geoana ca fostul sau sef de campanie electorala a trecut, cu sfori cu tot, de partea unuia dintre cei trei colegi hotarati sa nu-l crute. Prin urmare, reinscaunarea lui Viorel Hrebenciuc nu trebuie considerata o intamplare. Pentru ca nimic din ceea ce face acest politician nu este intamplator. Mai degraba putem vorbi de o reteta bazata pe relatii care hotarasc cine trebuie sa fie sef intr-un partid cu mai multe camere de comanda.

Eliade Balan
Eliade Balanhttp://eliade-balan
Eliade Balan, redactor-sef adjunct coordonator
Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Doi jucători din Premier League, în vârstă de 19 ani fiecare, arestați pentru viol

Premier League este fără îndoială unul dintre cele mai prestigioase și urmărite campionate de fotbal din întreaga lume, însă, în ciuda renumelui său și...

Cum alegi salopeta de lucru potrivită

Alegerea unei salopete de lucru adecvate este esențială pentru confortul, siguranța și eficiența la locul de muncă. Această piesă de îmbrăcăminte, care inițial a...
Ultima oră
Pe aceeași temă