19.1 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăOp & EdColumnist24 decembrie în istorie: Militarii armatei i-au ucis pe luptătorii antiteroriști. S-a...

24 decembrie în istorie: Militarii armatei i-au ucis pe luptătorii antiteroriști. S-a compus “Silent Night”

La 24 decembrie 1818 s-a compus faimosul cântec de Crăciun, “Silent Night”. În 1865 s-a înființat Ku Klux Klan. În 1979, URSS a invadat Afganistanul. Iar în 1989, Armata Română a ucis opt luptători USLA.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc  la 24 decembrie în istorie.

1294: Papa Bonifaciu al VIII-lea este ales papă, înlocuindu-l pe Celestine al V-lea, care a abdicat.

1524. A murit Vasco da Gama (născut 1469), navigator portughez.

1777: O expediție condusă de James Cook a ajuns la Insula Crăciunului, cel mai mare atol de corali din lume.

1798. S-a născut Adam Mickiewicz, poet polonez  (decedat 1855).

1814: Statele Unite ale Americii și Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord au semnat tratatul de la Gent, prin care au pus capătRăzboiului din 1812.

1818: Austriacul Franz Gruber a compus muzica celebrului cântec de Crăciun "Silent Night".

1818. S-a născut  James Prescott Joule, fizician englez (decedat  1889).

1865: Șase veterani sudiști ai Războiului Civil American au pus bazele organizației Ku Klux Klan – Societatea "cagulelor albe".

1871: Premiera, la Opera din Cairo, a operei „Aida” de Giuseppe Verdi (libretul Antonio Ghislanzoni).

1893: Industriașul american Henry Ford a testat primul său motor de automobil.

1897: Octavian Goga a debutat cu versuri în revista "Tribuna" din Sibiu.

1922. S-a născut Ava Gardner, actriță americană (decedată 1990).

1924. Albania devine republică.

1949. S-a născut Mircea Diaconu, actor român de teatru și film, om politic.

1962: România și Elveția au ridicat relațiile diplomatice la nivel de ambasadă.

1964: Inaugurarea Teatrului „Ion Creangă” din București cu premiera „Harap Alb”, în regia lui Ion Lucian, directorul noului teatru; decretul de construire a teatrului a fost emis pe 4 mai 1965.

1968: Misiunea Apollo 8, formată din astronauții Frank Borman, James Lovell și William Anders Arthur, a orbitat pentru prima dată în jurulLunii. William Anders a fotografiat răsăritul Pământului.

1971. S-a născut Ricky Martin, cântăreț pop portorican.

1979: Uniunea Sovietică invadează Afganistanul pentru a susține guvernul comunist.

1989. Opt cadre ale Unității Speciale de Luptă  Antiteroristă  (USLA)  din cadrul Ministerului de Interne, în frunte cu șeful de stat major al USLA, lt. col. Gheorghe Trosca, sunt ucise în Drumul Taberei, de către militarii care apărau sediul Ministerului Apărării Naționale. Luptătorii USLA uciși au fost prezentați inițial drept teroriști, apoi s-a susținut că au fost omorâți din greșeală. Pe baza USLA s-a format Brigada Antiteroristă din cadrul SRI, iar 24 decembrie a fost declarată “Ziua luptătorului antiterorist”.

1999. Cinci mii de "porți sfinte" ale unor edificii religioase din întreaga lume s–au deschis în noaptea de Crăciun pentru a marca începutul marelui Jubileu al anului 2.000. Prima poartă a fost deschisă de Papa Ioan Paul al II-lea, la Bazilica Sfântul Petru din Roma. Anul Sfânt s–a încheiat la 6 ianuarie 2001  (Ziua Botezului Domnului).

2008. A murit  Samuel P. Huntington, politolog american (născut  1927).

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Remiză spectaculoasă între Bologna și Juventus! „Bătrâna Doamna” a revenit de la 0-3

Bologna şi Juventus Torino au oferit cel mai spectaculos meci al etapei a 37-a din Serie A, după ce au remizat, scor 3-3. Bologna...

Securicii au pus frișcă sintetică pe blatul electoral

Campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare e plină de ciudățenii. Pe lângă faptul că nu ni se spune nimic despre viziunea României privind...

De la Palatul Victoria la Înalta Poartă. “Sultanul” Erdogan, unul dintre cei mai vechi lideri europeni, l-a primit pe premierul Ciolacu

După ce, acum o lună, l-a primit pe vicepreședintele Turciei, Cevdet Yılmaz, la București, premierul Marcel Ciolacu a fost primit, în ziua de 21...
Ultima oră
Pe aceeași temă