24.5 C
București
vineri, 14 iunie 2024
AcasăLifestyleFoodTurceni si Rovinari, privatizate pe sub masa

Turceni si Rovinari, privatizate pe sub masa

» Datorii pe care CE Turceni si CE Rovinari le au catre o societate falimentara, ICM SA, ar putea fi convertite in actiuni ce vor fi scoase la vanzare.
» Statul, care poate pierde controlul la Turceni si Rovinari, a fost notificat de lichidatorii societatii falimentare sa decida ce va face in continuare.
» Directia Finantelor Publice Gorj spune insa ca ANAF este principalul creditor al ICM SA, avand de incasat 1,9 miliarde de lei.

statul roman este pe cale sa converteasca in actiuni creante de peste 2.000 de miliarde de lei vechi, in contul datoriilor pe care complexurile energetice din Oltenia le au catre Societatea Comerciala pentru Inchiderea-Conservarea Minelor (ICM) SA, firma aflata in faliment. Operatiunea ar echivala cu vanzarea a circa 30% din capitalul social al acestor unitati practic fara ca viitorii cumparatori sa-si asume obligatiile prevazute intr-un contract de privatizare. In timpul guvernarii PSD, Compania Nationala a Lignitului Oltenia (CNLO) a fost practic desfiintata. Prin HG 103/2004, toate datoriile catre stat ale societatii, in valoare de peste 20.000 de miliarde de lei vechi, au fost transferate catre o noua entitate, Societatea Comerciala pentru Inchiderea-Conservarea Minelor (ICM) SA. Activele au fost si ele transferate catre o noua entitate, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO), curata, fara datorii. Dar ICM SA nu a preluat numai datorii, ci si creantele pe care CNLO le avea de recuperat de la complexurile energetice, in contul carbunelui livrat. Astfel, Complexul Energetic (CE) Turceni, CE Rovinari, CE Craiova, CET Govora (Valcea) si CET Halanga (Brasov) au de platit catre ICM circa 3.000 de miliarde de lei vechi. Cele mai mari creante, in valoare de circa 1.200 de miliarde, le inregistreaza CE Turceni, urmata de CET Govora – cu 1.000 de miliarde de lei vechi, si CE Rovinari – 820 de miliarde. Statul are controlul complet doar asupra primelor trei entitati, celelalte doua fiind sub tutela consiliilor locale. In consecinta, autoritatile au decis o compensare. Prin Legea nr. 243/2005, creantele pe care ICM le avea de recuperat de la complexurile energetice trebuia sa fie transformate in actiuni si sa revina ICM SA. Din motive inca neelucidate, doar in cazul CE Craiova prevederile acelei legi au fost puse in aplicare. In contul unei creante de circa 53 de miliarde de lei vechi, ICM SA a devenit actionar cu 2,13% la aceasta unitate.

Lichidatorii executa creantele
Intre timp insa, doua firme private, ITUC INDUSTRY SA Motru si SC ARC SA Targu Carbunesti, au cerut falimentul ICM SA. Datoriile catre prima firma, in valoare de cateva sute de milioane de lei vechi, au fost achitate. In cauza a ramas doar ARC SA, societate controlata de omul de afaceri gorjean Clement Mocanu, apropiat al PSD si denuntator al lui Nicolae Mischie. Mocanu avea de recuperat prin firma sa o creanta de circa 6 miliarde de lei vechi. In consecinta, pe 1 septembrie 2006, la ICM SA s-a deschis procedura insolventei, iar pe 22 decembrie 2006 s-a trecut la faliment. Lichidatorul societatii a fost ales BNP Consult SPRL Craiova, societate care trebuie sa vanda bunurile ICM, pentru a plati creditorii. Societatea nu mai are insa nimic executabil in patrimoniu, iar lichidatorii s-au indreptat asupra creantelor pe care ICM le are de recuperat. "ICM are in patrimoniu doar cateva masini si birouri, dar are de incasat de la complexurile energetice circa 3.000 de miliarde. Am inaintat notificari atat acestor unitati, cat si catre AVAS si Ministerul Economiei si Finantelor, pentru a ne informa ce au de gand: ori transforma creantele in actiuni, pe care apoi sa le putem vinde, ori ne platesc datoriile, esalonat", a declarat Vlad Babov, directorul societatii de lichidare BNP Consult. Babov mai spune ca, in cazul in care statul nu decide ce va face cu aceste unitati, va trece la procedurile de executare silita, adica blocarea conturilor, urmata de vanzarea de active.

Cine este primul creditor?
Pe 14 septembrie, BNP Consult a trimis notificari catre fiecare unitate in parte, AVAS si Ministerul Economiei si Finantelor, pentru o decizie in privinta acestei situatii. Reprezentantii complexurilor energetice sustin ca au mainile legate, sigura decizie fiind la mana guvernului. "Este o problema foarte delicata, doar ministerul si AVAS pot sa ia o decizie. Noi trebuie la ora actuala sa cheltuim multi bani pentru investitiile de mediu asumate la Bruxelles. Luni merg la Bucuresti sa vedem ce se decide: ori platim esalonat datoriile, ori le convertim in actiuni", a declarat Mirel Cristea, directorul CE Turceni. "Ma voi consulta cu specialistii casei de avocatura care ne reprezinta, pentru a lua o de-cizie in aceasta privinta. Este un pericol major ca statul sa nu mai detina pachetul majoritar de actiuni la CE Rovinari. Se poate vorbi si despre o privatizare ascunsa, pe sub masa", a spus Laurentiu Ciurel, directorul CE Rovinari.
Reprezentantii AVAS au spus, la randul lor, ca nu pot fi somati sa raspunda cand vor lichidatorii. Situatia creata la ICM SA a introdus in cauza si Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Gorj, care solicita schimbarea societatii de lichidare. "ANAF este principalul creditor al ICM, avand de incasat la bugetul de stat 19.000 de miliarde de lei vechi si, conform legii, avem dreptul sa solicitam numirea unui administrator. In ultimele luni nu am mai incasat nimic de la ICM, in conditiile in care stim ca in contul societatii au intrat sume importante de bani. Din acest motiv, am cerut schimbarea societatii de lichidare. Judecatoria Targu Jiu a respins solicitarea noastra, dar am atacat sentinta la Tribunalul Gorj, de unde asteptam un raspuns", a precizat Gheorghe Paraschivu, directorul Directiei Finantelor Gorj. "Au intrat sume de bani in contul ICM, dar nu am putut plati nu pentru ca asa au vrut muschii nostri, ci din cauza unor probleme birocratice. Decizia finala a judecatorilor a fost in august, iar pentru virarea sumelor catre bugetul statului trebuie mai intai sa facem tabelul preliminar al creditorilor si apoi planul de distribuire a sumelor cu care trebuie sa fie de acord si creditorii. Nici noi nu am incasat nici un onorariu pana acum. Estimez ca prin octombrie banii incasati vor fi virati, doar n-o sa plecam cu ei acasa", a raspuns Vlad Babov, directorul BNP Consult.

Proprietatea statului, in pericol

Trebuie spus ca unul dintre pericolele acestei afaceri este ca statul sa piarda controlul asupra CE Turceni si CE Rovinari. In actuala structura a actionariatului, conform Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), 15% din capitalul social al CE Turceni este detinut de Fondul Proprietatea, iar 85% se afla in posesia Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Lichidatorii sustin ca datoriile ar putea insemna 30% din capitalul social,
insa nu este exclus ca viitorii cumparatori ai actiunilor sa vina cu o majorare de capital si sa preia controlul.
La CE Rovinari, situatia este aceeasi: 14,24% Fondul Proprietatea si 85,7% AVAS.

Cele mai citite

Macron a cerut partidelor rivale din ambele părți ale spectrului politic să i se alăture împotriva partidului de extrema dreaptă Adunarea Naţională (RN)

Preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut miercuri partidelor rivale din ambele părţi ale centrului politic să i se alăture pentru a forma o alianţă...

Rusia – Ucraina, ziua 841: Casa Albă denunță crimele ruse împotriva copiilor

Statele Unite au acuzat din nou Moscova că transferă copii ucraineni în Rusia după invadarea Ucrainei, dintre care unii sunt oferiţi spre adopţie."Acest lucru...

Un adolescent a fost reținut la Ploiești în urma altercației cu alți doi minori

Trei adolescenţi au fost implicaţi, miercuri după-amiază, într-o bătaie pe bulevardul Independenţei din municipiul Ploieşti, unul dintre ei fiind reţinut de poliţişti, potrivit agerpres.ro. "Poliţiştii...
Ultima oră
Pe aceeași temă