32 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăLifestyleFoodDisperare. Cum şi-a legat o mamă cu lanţuri copilul dependent de etnobotanice

Disperare. Cum şi-a legat o mamă cu lanţuri copilul dependent de etnobotanice

O mamă este nevoită să îşi ţină copilul în lanţuri ca să îl împiedice să se sinucidă. Din cauza produselor etnobotanice, Marius, în vârstă de 24 de ani, a încercat până acum să îşi ia viaţa de mai multe ori. Medicii nu au reuşit să îl ajute să îşi trateze dependenţa.

„Are mereu halucinaţii şi crede că este urmărit de cineva ca să îl omoare”, povesteşte pentru romanialibera.ro mama lui Marius. În cele şase luni de când consumă plante etnobotanice, tânărul a încercat să se arunce de la etaj, şi-a dat foc în lift pentru că avea impresia că are gândaci pe haine şi a încercat să îşi taie venele. De fiecare dată, rudele l-au descoperit la timp ca să îl salveze. Acum, de teamă, mama lui îl ţine în lanţuri în casă.

„Consumul de droguri este o activitate auto-distructivă din start. În plus, drogurile produc modificări la nivelul creierului, care fac să crească receptivitatea şi sensibilitatea la sugestii negative şi diminuează capacitatea de a gestiona situaţiile mai dificile din viaţă”, explică psihologul Patricia Cihodaru comportamentul sinucigaş al dependenţilor de droguri.

Suferinţa mamei lui Marius este şi mai mare pentru că primul ei băiat a murit în urmă cu trei ani, tot din cauza consumului de heroină şi etnobotanice. „Anturajul de vină”, spune ea cu disperare. „Cât timp stă în casă are voinţă, dar după ce iese afară îşi pierde controlul”, povesteşte femeia. Pentru a-şi procura „droguri legale”, Marius a furat lucruri din casă pe care le-a vândut pe stradă.

Disperată, mama lui Marius a încercat să discute cu patronii magazinului de etnobotanice din apropierea casei pentru a le explica răul pe care îl fac tinerilor. A fost dată afară din magazin cu îmbrânceli şi ameninţată că dacă revine va fi bătută de paznici.

Tânărul a fost internat de trei ori la Urgenţă, de trei ori la Spitalul Clinic de Psihiatrie “Prof. Dr. Al. Obregia” şi a petrecut o lună la un centru de dezintoxicare din Sibiu. Totul în van. În timpul petrecut la centrul din Sibiu, tânărul a comandat de pe internet produse etnobotanice folosind laptopul unui alt dependent. Produsele au fost livrate chiar la porta centrului de dexintoxicare.

Medicii nu au găsit deocamdată niciun tratament pentru „tulburarea de comportament produsă de plantele etnobotanice”, diagnosticul pus de Spitalul de Urgenţă lui Marius. Psihologul Patricia Cihodaru îi sfătuieşte pe părinţi să apeleze la psihoterapie pentru a elimina cauzele psihice care au condus adolescenţii la consumul de droguri.

„Părinţii şi prieteni trebuie să îi accepte necondiţionat ca persoane pe dependenţi şi să le arate afecţiune, dar în acelaşi timp trebuie să fie fermi în stoparea acestui comportament extrem de dăunător”, spune Cihodaru.

Alcoolul este demodat

Adolescenţii au acces liber la substanţele etnobotanice, atât pe stradă, cât şi în mediul on-line, după cum relevă un focus-group iniţiat de Organizaţia Salvaţi Copiii România în şcolile şi liceele bucureştene. Etnobotanicele, spun adolescenţii, accessibile ca preţ şi „la îndemână”. Mai mult decât atât, în pofida cazurilor grave făcute publice, liceenii consideră că aceste substanţe nu creează dependenţă şi nici nu provoacă efecte adverse care să le pună în pericol viaţa.

„Elevii ne-au povestit cum etnobotanicele au devenit o carte de vizită pentru popularitatea pe care o capătă în grupurile lor”, spune pentru romanialibera.ro Ina Lolescu, Coordonatorul Centrului de Voluntari Salvaţi Copiii România.

Alcoolul este perceput de elevi ca fiind demodat, în vreme ce un consumator de droguri devine „popular”: “După prima ţigară am fost mai vesel şi toată lumea vorbea cu mine. Mi-am făcut mai mulţi prieteni, mergem la aceleaşi petreceri şi ne simţim bine. Toată lumea consumă şi nimeni dintre cei pe care îi ştiu eu nu a păţit nimic. Din contra, ne simţim bine şi ne cumpărăm împreună etnobotanice “, povesteşte M.S., elev în clasa aX-a într-un liceu din Capitală.

Un număr foarte mare de “magazine de vise” sunt funcţionale chiar în apropierea şcolilor, în incinta scărilor de bloc sau magazinelor cu haine. Foarte mulţi consumatori sunt minori care devin dependenţi în mai puţin de o lună şi care, pentru a-şi putea procura în continuare substanţele, devin ei înşişi comercianţi. În căminele studenţeşti sunt deschise spiceshopuri, iar în anumite baruri consumul este tolerat, iar substanţele sunt uşor de procurat. Există pagini create pe Facebook care promovează consumul de etnobotanice, precum şi site-uri cu livrări la domiciliu a substanţelor dorite.

Consumul de etnobotanice este frecvent şi tolerat în special în cadrul liceelor de cartier, iar consumatorii sunt în general elevi cu posibilităţi materiale mai reduse. Una dintre concluziile focus group-ului, la care au participat elevi şi cadre didactice, este aceea că elevii din liceele centrale preferă consumul de marijuana.

Organizaţia Salvaţi Copiii România a demarat o campanie de informare şi conştientizare în şcolile şi liceele din ţară, în care vor fi derulate atât sesiuni de lucru cu elevii, cât şi întâlniri cu profesorii şi părinţii. În paralel, va fi demarată o campanie de presiune asupra factorilor de decizie, astfel încât comerţul cu etnobotanice să nu mai fie posibil.

Unul dintre motivele pentru care tinerii apelează la etnobotanice este lipsa unei îndrumări venite de la generaţiile mature care nu numai să lupte împotriva drogurilor, ci şi să propună alternative de a trăi o viaţă sănătoasă şi împlinită, consideră psihologul Cihodaru. „Mulţi tineri caută drogurile pentru “a se simţi fericiţi”. Adevarata satisfacţie în viaţă, însă, provine din transpunerea în fapte a talentelor proprii, din relaţii pline de semnificaţie, din activităţi în care omul îşi pune în valoare creativitatea proprie – cu totţi avem creativitate, dar prea puţini ne-o valorificăm. Din păcate, neexistând educaţie în această direcţie, în loc să facă activităţi creatoare, constructive, tinerii îşi orientează preferinţele spre comportamente autodistructive – cele mai reprezentative fiind dependenţele de substanţe: droguri, tutun, alcool”, declară Cihodaru.

Un raport al Centrului Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului atrage atenţia asupra amplorii pe care a luat-o consumul de etnobotanice în rândul adolescenţilor din România, ţara noastră ajungând pe locul patru în Uniunea Europeană în topul consumului. Totuşi bugetul alocat pentru programele de prevenire a consumului de droguri este cel mai mic din Europa, adică 4,5 milioane de euro.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Sergio Ramos va părăsi Sevilla

Sevilla FC a anunțat luni că fundașul central Sergio Ramos, în vârstă de 38 de ani, va părăsi clubul la sfârșitul acestui sezon. Ramos,...

România – Ucraina, scor 3-0. Debut de excepție la EURO 2024

Naţionala României a început cu o victorie categorică parcursul la Campionatul European din Germania, scor 3-0 cu Ucraina, la Munchen, în grupa E. Victoria...

NATO trece mai multe rachete nucleare din depozitare în “standby”, anunță Stoltenberg

NATO își trece mai multe focoase nucleare din starea de depozitare în cea de "standby", a anunțat secretarul general al Alianței Atlantice, Jens Stoltenberg,...
Ultima oră
Pe aceeași temă