30.8 C
București
duminică, 14 iulie 2024
AcasăLifestyleCe cred românii despre căsătoria cuplurilor de același sex?

Ce cred românii despre căsătoria cuplurilor de același sex?

Sunt concluziile cercetării lansate de Asociația ACCEPT. Rezultatele cercetării indică un trend ascendent cu privire la acceptarea persoanelor LGBTI și a cuplurilor de același sex în România. 75% dintre români consideră că este important să fii tratat cu respect și să îi tratezi pe ceilalți cu respect, inclusiv persoanele gay și lesbiene. Datele demonstrează inclusiv un grad ridicat de susținere în societate pentru realitățile juridice recunoscute prin decizia recentă a Curții Constituționale, care protejează viața de familie pentru cuplurile de același sex. 68% dintre români sunt de acord că toate familiile ar trebui protejate de lege în România, inclusiv familiile formate din persoane de același sex.

 

Legalizarea căsătoriei pentru familiile de același sex

71% dintre români consideră că legalizarea căsătoriei pentru familiile de același sex în România nu ar avea niciun impact asupra propriilor vieți, confirmând astfel rezultatul înregistrat la Referendumul pentru redefinirea familiei în Constituție, când aproximativ 80% dintre alegători nu s-au prezentat la vot.

 

În comparație cu 2016, când a fost lansată inițiativa de redefinire a familiei în Constituție, s-a dublat numărul românilor care susțin căsătoria între persoane de același sex. 43% dintre respondenți sunt de acord cu adoptarea unei forme de protecție legală pentru familiile de același sex în România. 26% au declarat că sunt de acord cu căsătoria cuplurilor formate din persoane de același sex, în timp ce 17% consideră necesară posibilitatea încheierii unui parteneriat civil care să protejeze drepturile cuplurilor de același sex în România.

 

Mai mult, cei care cunosc oameni din comunitatea LGBTI susțin în pondere și mai mare căsătoria între persoane de același sex. 63% dintre românii care cunosc persoane gay sau lesbiene din familie sunt de acord cu căsătoria între persoanele de același sex, în timp ce 47% dintre românii care cunosc persoane gay sau lesbiene din cercul mai larg sunt de acord cu acest drept.

 

Pentru prima dată în România, există o majoritate într-un segment de vârstă care consideră necesară respectarea dreptului la viață de familie pentru cuplurile de același sex. 56% din respondenții cu vârste între 18 – 34 de ani, segmentul adulților tineri din România, consideră că familiile de același sex au nevoie de o formă de protecție legală, fie prin căsătorie (42%), fie prin parteneriat civil (14%).

 

„Concluziile cercetării ne confirmă ce bănuiam deja: opinia publică din România se schimbă rapid și semnificativ în bine, în direcția acceptării drepturilor egale pentru familiile din comunitatea noastră. Mai mult, vedem o susținere în creștere față de căsătoria familiilor de același sex, în special în rândul adulților tineri, care s-au născut și au trăit liberi. Ei privesc egalitatea în fața legii ca pe un lucru esențial, și aplică aceleași principii cuplurilor din comunitatea LGBTI. Datele prezentate astăzi trebuie să indice politicienilor că românii au intrat cu capul sus într-un nou deceniu, și sunt din ce în ce mai pregătiți să accepte reglementarea căsătoriei egale și a parteneriatului civil.” – Teodora Roseti, directoare executivă, Asociația ACCEPT

 

Românii devin conștienți de problemele cu care se confruntă familiile de același sex din România.

67% dintre români cred că este nedrept ca persoanele gay și lesbiene să nu își poată moșteni partenerul sau partenera după ce acesta sau aceasta moare și să piardă casa sau alte bunuri dobândite împreună.

 

Creșterea copiilor în cadrul familiilor de același sex este un subiect dezbătut frecvent, iar în urma cercetării rezultă că 52% dintre români recunosc statutul existent sau potențial al persoanelor LGBTI ca părinți în țara noastră și consideră că familiile formate din persoane de același sex au nevoie de o formă de protecție legală în România. Privind în detaliu, cercetarea arată că 62% dintre românii care se poziționează pro căsătorie între persoanele de același sex sunt de acord cu creșterea copiilor în cadrul familiilor LGBTI.  În plus, 22% dintre cei care se poziționează împotriva căsătoriei egale, recunosc însă că persoanele gay pot fi sau sunt deja părinți și au nevoie de protecția legii.

 

Despre cercetare

Studiul a fost realizat pe 1064 de respondenți, eșantion reprezentativ pentru populația generală cu drept de vot (18+ ani) din România. Marja de eroare este ±3%. Datele au fost colectate în perioada 6-15 ianuarie 2021, prin metoda interviului telefonic (Computer Assisted Telephone Interviewing). Cercetarea sociologică a fost realizată de Cult Market Research și The Street pentru Asociația ACCEPT, cu suportul financiar al Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate.

 

Asociația ACCEPT lansează campania Familiie egale, drepturi egale. Pe parcursul următoarelor două săptămâni, puteți urmări campania pe Facebook și Instagram.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă