24.9 C
București
marți, 5 iulie 2022
AcasăȘtirile zileiStafia lui Samuel von Brukenthal provoacă fake-news-uri / Răscoala lui Horea, Cloşca...

Stafia lui Samuel von Brukenthal provoacă fake-news-uri / Răscoala lui Horea, Cloşca şi Crișan NU a fost scosă din manualele de istorie

În contextul participării președintelui României la dezvelirea statuii lui Samuel von Brukenthal, Aleph News și agenția de presă Mediafax au solicitat președinției și ministerului culturii puncte de vedere, față de dezbaterea publică lansată de ”România liberă,” încă din iunie 2021, dacă baronul, fost guvernator al Transilvaniei, se face vinovat de tragerea pe roată a lui Horea, Cloșca și Crișan, din decembrie 1784.

Dacă președinția a transmis un mesaj că participarea la manifestare nu reprezintă o informație de interes public, ministerul culturii a greșit de două ori numele lui von Brukenthal, scos din anonimatul istoriei de către Raluca Turcan.

Manual clasa a Vlll-a

La rândul său, agenția de presă Mediafax a lansat un fake-news, afirmând că răscoala țăranilor ardeleni a fost scoasă din manualul de istorie.

”Pentru copiii care încep acum şcoala, lecţiile de istorie vor fi altfel. Răscoala lui Horea, Closca si Crisan s-a scos din manualele de istorie din gimnaziu, însă memoria celor trei nu poate fi, cel puţin deocamdată, ştearsă. De la parcuri, străzi, statui sau nume de şcoli, întreaga Transilvanie continuă să-i onoreze pe eroii din Apuseni,” afirmă reporterul agenției.

O simplă lectură a manualului de istorie din clasa a VIII-a ar fi lămurit agenția de știri. Conform specialiștilor, aceasta se încadrează în conceptul de fake-news.

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă