Președinția JAI va prezenta situația actuală a aplicării integrale a cerințelor Schengen pentru Bulgaria și România
Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene se reuneşte în zilele de 10 şi 11 octombrie 2024, la Luxemburg, pentru a lua în discuţie, printre altele, spaţiul Schengen, azilul şi migraţia, securitatea internă sau combaterea rasismului, se precizează pe site-ul Comisiei Europene.
Spațiul Schengen
Miniștrii de interne din țările UE vor analiza doar modul în care țara noastră, alături de Bulgaria, a aplicat efectiv acquis-ul (cerințele) Schengen, nu este așteptat un vot decisiv privind eventuala aderare a României la spațiul Schengen și cu frontierele terestre.
Miniștrii vor face un bilanț al situației generale a spațiului Schengen. Comisia va prezenta Barometrul Schengen, un raport bianual care analizează evoluțiile înregistrate, precum și amenințările și evoluțiile emergente din spațiul Schengen. Miniștrii vor avea un schimb de opinii, cu privire la punerea în aplicare a priorităților ciclului anual. Discuția se va axa pe prioritatea legată de creșterea rezilienței frontierelor noastre externe.
„Președinția va prezenta, de asemenea, situația actuală a aplicării integrale a acquis-ului Schengen, în Bulgaria și România. La 30 decembrie 2023, Consiliul a decis să elimine controalele de la frontierele aeriene și maritime cu Bulgaria și România. Pentru a se stabili data eliminării controalelor la frontierele terestre interne cu Bulgaria și România, este nevoie de o altă decizie a Consiliului”, se mai precizează pe site-ul Comisiei Europene.
Azil și migrație
Repatrierea migranților ilegali și ale solicitanților de azil respinși vor fi un alt subiect dezbătut în cadrul Consiliului JAI. Potrivit Eurostat, în 2023, ordinul de a părăsi UE a fost emis în cazul unui număr de 484.160 de persoane din afara UE, dintre care 91. 465 (18,9%) au fost returnați efectiv.
Securitatea internă
Miniștrii de Interne vor avea discuții și cu privire la consecințele conflictelor externe, inclusiv ale războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și ale situației din Orientul Mijlociu, precum și cu privire la implicațiile acestora pentru UE.
Președinția va oferi de asemenea informații, cu privire la prioritățile sale în lupta împotriva traficului de droguri și a criminalității organizate, precum și legate de cele mai recente evoluții privind modul în care sunt abordate aceste priorități.