24.7 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăPolitică9 luni de Guvernare. Liberalii înghit amenințări de frica anticipatelor

9 luni de Guvernare. Liberalii înghit amenințări de frica anticipatelor

Cartoful fierbinte în Coaliție este criza energetică din care derivă decontările pentru facturile la gaze, energie și carburanți. În fapt, noi asistăm în această perioadă la o simulare de rupere de Coaliție cu un PSD care pare că a răbdat 9 luni în parteneriat cu PNL, partidul susținut de Klaus Iohannis și cu UDMR care este bun pentru a forma o majoritate parlamentară.

PSD a venit la Guvernare la sfârșitul lui noiembrie anul trecut, iar de atunci împreună cu liberalii au luat mai multe măsuri de reducere a facturilor, de ajutorare a românilor cu venituri reduse, în timp ce inflația a atins la 15%. Doar că timpul trece, alegerile parlamentare și locale se apropie, astfel că cele două partide nu dau bine împreună în fața electoratului cu realizări comune, deși în majoritatea sondajelor PSD este în continuare în fața PNL cu 10 procente, iar PSD forțează cumva o remaniere guvernamentală, dar să fie în favoarea lor. Marcel Ciolacu a avut deja un discurs tăios la adresa partenerilor de guvernare.

„Primul ministru trebuie să vină cu propuneri de remanieri. Dacă eram premier eu, Marcel Ciolacu, cred că colegii mei deja îmi săreau în cap să fac anumite remanieri. În acest moment, primul ministru nu a venit cu vreo propunere să fie cineva remaniat.”, a subliniat Marcel Ciolacu, bătându-i obrazul premierului că nu-și face treaba ca șef al Executivului.

Doar că șeful PSD a considerat că a venit vremea în care să spună lucrurilor pe nume și anume că actualii parteneri nu știu să facă politică și că se ocupă mai mult cu bârfa.

„Înțeleg că partenerii noștri de coaliție fac anumite ședințe pe la Sinaia, unde hotărăsc că vinovații trebuie să fie cei de la ANRE și să înceapă un atac asupra lui Ciolacu, Grindeanu și Rafila. Nu am nicio problemă, pentru că nu facem balet. Politica înseamnă mai mult decât un sport alb și ușor, dar adevărul este unul singur: politica în energie o face Ministerul Energiei. Politica în sănătate o face Ministerul Sănătății”, a spus Marcel Ciolacu.

În ceea ce privește arătatul cu degetul spre șeful ANRE, susținut chiar de PSD, trebuie menționat că mandatul lui Dumitru Chiriță se încheie oricum, așa că Ciolacu nu pierdea nimic atunci când a spus că nu este un fan al ANRE.

Dumitru Chiriţă a fost numit la şefia ANRE în 2017, fiind susţinut la acea vreme de Liviu Dragnea şi Iulian Iancu. La începutul carierei, Chiriţă a fost electrician, apoi sindicalist, iar din 2000 până în 2017 a fost parlamentar PSD. La sfârșitul lunii octombrie i se va încheia mandatul, iar acum social-democrații caută un al om. Printre numele vehiculate a fost chiar și al lui Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei.

Acuzațiile făcute de Marcel Ciolacu au venit chiar înainte ca ministrul energiei și ANRE să dea premierului Ciucă un raport privind propunerile prin care populaţia şi companiile să fie protejate de creşterile de preţuri la energie şi gaze naturale.

Ciucă a cerut și de la ANRE o analiză a evoluţiei situaţiei energetice, inclusiv a pieţei, de la începutul anului până acum, precum şi efectele pe care le-au produs deciziile privind compensarea și plafonarea prețurilor din energie. De altfel, la mijloc ar fi ministrul energiei susținut de PNL, ANRE, susținut de PSD, și ministrul finanțelor care aparține tot de PSD.

Spuneam că acum cartoful fierbinte este la energie, însă în mod normal și la agricultură sunt nemulțumiri întrucât seceta va scumpi alimentele de la raft și mai mult, iar oamenii nu vor mai avea puterea financiară să cumpere alimentele necesare. Astfel, dacă este să vorbim despre o remaniere guvernamentală, cu siguranță că premierul este reținut în a lua decizii pentru a nu da naștere unui scandal și mai mare în Guvern care să se lase cu ieșirea social-democraților de la guvernare și cu declanșarea alegerilor anticipate, așa cum amenința PSD în urmă cu un an.

Cristina
Cristina
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Accident pe autostrada Transilvania. Un bărbat a murit

Un bărbat în vârstă de 30 de ani a pierit sâmbătă, 25 mai 2024, într-un tragic accident rutier petrecut pe autostrada Transilvania. Bărbatul a fost...

Două organizații criminale care se ocupau cu introducerea ilegală de cetățeni chinezi în Spania au fost desființate

Europol a sprijinit Poliția Națională Spaniolă (Policía Nacional) în desființarea a două organizații criminale care au introdus ilegal sute de cetățeni chinezi folosind o...

Gheorghe Hagi, nostalgic înainte de meciul de “ADIO” al “Generației de Aur”: “Timpul s-a scurs, au trecut ani mulţi… “

Gheorghe Hagi, legendă a fotbalului românesc și fost căpitan al primei reprezentative de fotbal a României, a făcut declarații emoționante sâmbătă, în cadrul unei...
Ultima oră
Pe aceeași temă