22.4 C
București
vineri, 17 septembrie 2021

Malta, acuzată că nu respectă regulile europene, după ce a închis granițele pentru cei nevaccinați

Malta a anunțat în mod oficial că, începând cu data de 14 iulie, turiștii vor putea intra în țară doar dacă sunt vaccinați complet. Decizia de a închide granițele pentru restul persoanelor vine ca o măsură de siguranță pentru a nu compromite progresele făcute în ultima perioadă, în ceea ce privește răspândirea coronavirusului. Ministrul sănătății,  Chris Fearne, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că accesul se va face doar cu dovada vaccinării.

Ei bine, decizia Maltei a strânit un val de critici pentru străini. Secretarul de stat pentru afaceri europene din Franța, Clément Beaune, a criticat noile măsuri și a susținut că acestea „contravin regulilor europene.” De asemenea, oficialul francez a făcut un apel către autoritățile din Malta să accepte pașaportul sanitar comunitar.

„Nu o condamn, dar decizia pe care a luat-o Malta este contrară regulilor europene şi cred că trebuie să ne ţinem de cadrul nostru şi să-l aplicăm integral. Acest cadru este cel al paşaportului sanitar european. Aș prefera să revină asupra deciziei lor. Avem un pașaport sanitar, care este același peste tot în Europa. Ceea ce a făcut Malta este să nu mai recunoască decât vaccinul. Aceasta trebuie să ne alerteze asupra faptului că, dacă situația se degradează, tentațiile de închidere, uneori chiar contrare regulilor, se înmulțesc.”, a declarat Clément Beaune, într-o emisiune TV.

Înainte ca autoritățile să închidă granițele pentru turiștii nevaccinați, aceștia puteau călători în Malta pe baza unui test COVID negativ la îmbarcarea în avion sau să fie complet vaccinați. Oficialul francez este de părere că deși Malta este prima țară din Europa care ia astfel de măsuri, alte state i-ar putea urma exemplul. Potrivit acestuia, scopul lui este de a „proteja vacanțele francezilor și ale europenilor”.

Ultima oră
Pe aceeași temă