Curtea Constituţională a decis ca salariile celor care lucrează în regim part-time să rămână suprataxate, respingând, în acest fel, sesizările de neconstituționalitate.
Potrivit celor care au avut această iniţiativă, privind semnalarea acestei nedreptăţi, suprataxarea muncii part-time încalcă mai multe articole din Constituţie.
„Suprataxarea muncii part-time a fost adoptată la jumătatea lunii iulie și s-a aplicat din august, adică după două săptămâni.
Au fost, astfel, încălcate principiul securității juridice, consacrat de Constituție, și prevederile Codului fiscal, care spun că „în cazul în care prin lege se introduc impozite, taxe sau contribuții obligatorii noi, se majorează cele existente, se elimină sau se reduc facilități existente, acestea vor intra în vigoare cu data de 1 ianuarie a fiecărui an şi vor rămâne nemodificate cel puțin pe parcursul acelui an.
Totodată, suprataxarea salariilor pe normă parțială a fost făcută fără o justificare bazată pe o analiză de impact, fără date economice sau statistice”, a fost notat la finalul comunicatului de presă.
Curtea Constituţională a respins obiecţiile de neconstituţionalitate, astfel:
1. Cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate a Legii privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr.16/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative şi alte măsuri financiar-fiscale, precum și a dispozițiilor art.I pct.68 [cu referire la introducerea alin.(5) ind.6 – alin. (5) ind.9 în art.146 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal] din Ordonanța Guvernului nr.16/2022.
2. Cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.I pct.107 [cu referire la art.457 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal] din Ordonanța Guvernului nr.16/2022. Decizia este definitivă și general obligatorie”, potrivit unui comunicat de presă.