10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăEconomieCriza EnergeticăHaosul facturilor abia începe. Cum au ajuns românii de râsul guvernanților

Haosul facturilor abia începe. Cum au ajuns românii de râsul guvernanților

La 1 ianuarie 2023 urmează să intre în vigoare legea care aduce noi măsuri de protejare a consumatorilor de gaze și energie electrică, doar că binele anunțat de guvernanți e de fapt o bătaie de joc la adresa a 9 milioane de români care trebuie să fugă în câteva zile să schimbe contractele. De cealaltă parte, premierul spune că e treaba ANRE, iar ANRE dă din umeri.

Potrivit noii ordonanțe, consumatorul trebuie să realizeze obligatoriu o cerere și o declaraţie pe propria răspundere care trebuie să fie înaintată către furnizor. De precizat că pretul final facturat plafonat se aplică de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au depus  documentele menționate.

”În aceste condiții apare absurditatea ca Legea să oblige 9 milioane de consumatori în decurs de 15 zile, în această perioadă de sărbători să alerge și să depună adrese și declarații la furnizor”, arată Dumitru Chisăliță, președintele asociației Energia Inteligentă.

„Ce se întâmplă dacă nu vei face asta? Vei achita 1,3 lei/kWh. Adică vei achita cu 60 – 90% mai mult pentru energia electrică consumată în situația în care te-ai fi încadrat la condițiile de plafonare prevăzută de lege. 

Astfel, consumatorii vor achita pentru locuința de reședință/domiciliu, un preț plafonat cu TVA inclus:

  • la gaze de 0,31 lei/kWh,
  • la energie electrică în funcție de consumul mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 sau în funcție de consumul lunar realizat anul acesta:
    • 0,68 lei/KWh dacă a consumat în medie în anul 2021 până în 100 kWh (de precizat că această prevedere se aplică retroactiv de la 1 septembrie 2022)0,68 lei/kWh, în cazul clienţilor casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza declaraţiei pe propria răspundere, pentru întreg consumul realizat;
    • 0,68 lei/kWh, în cazul clienţilor casnici care au în întreţinere cel puţin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învăţământ, pentru întreg consumul realizat;
  • 0,68 lei/kWh, în cazul clienților casnici familii monoparentale, care au în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respective 26 ani în cazul în care urmează o formă de învațământ, pentru întreg consumul realizat
    • 0,8 lei/kWh dacă a consumat în medie în anul 2021 între 100.01 și 255 kWh diferența peste 255,01 kWh se achită la nivelul prețului din contract sau a prețului mediu de achiziție a furnizorului (de precizat că această prevedere se aplică retroactiv de la 1 septembrie 2022),0,8 lei/kWh dacă a consumat în medie în anul 2021 sau consumă în luna respectivă între 100.01 și 255 kWh diferența peste 255,01 kWh se achită la un preț de 1,3 lei/kWh de al data de 1 ianuarie 20231,3 lei/kWh dacă a consumat în medie în anul 2021 sau consumă în luna respectivă peste 300 kWh de al data de 1 ianuarie 2023 prețul din contract pentru orice altă locuință în afara celei de reședință/domiciliu.

Chiriașii ar trebui să facă contracte pe numele lor cu furnizorii de energie, pentru a beneficia de plafonare, a anunțat și ministrul Energiei, Virgil Popescu. În plus, ar mai apărea o problemă și pentru proprietarii care găzduiesc refugiați ucraineni, primind ajutorul de la stat (50 de lei pe zi pentru cazare și 20 de lei pentru masă). Aceștia nu pot face un contract cu un furnizor de energie (o chirie plătită de stat) , deci vor plăti 1,3 lei/kWh.

Furnizorii de energie spun că nu pot verifica declarația pe proprie răspundere

Furnizorii de energie au atras atenția că este o problemă cu declarația pe proprie răspundere, pentru că nu pot verifica dar nici nu pot refuza acordarea plafonării.

Furnizorii au mai  precizat că nu pot să se asigure că un client casnic nu încearcă să păcălească sistemul și să beneficieze de maximul de plafonare pentru toate locuri de consum, de exemplu, trecându-le la diferiți furnizori de energie și apoi depunând declarații separate pentru fiecare loc de consum. Ei au mai anunțat că legea nu clarifică nici ce se va întâmpla cu cei care depun declarații pe proprie răspundere pentru mai multe locuri de consum.

Pe de altă parte, ANRE, prin vicepreședintele Zoltan Nagy-Bege, a transmis că doar cei care au mai multe locuri de consum trebuie să depună declarația. Și peste 90% dintre consumatorii casnici nu vor fi afectați, adică nu vor trebui să depună acest act, a mai explicat reprezentantul ANRE.

Premierul Nicolae Ciucă spune, însă, că ANRE trebuie să se ocupe de aceste aspecte. Într-o declarație făcută miercuri dimineața, referitoare la problema celor 9 milioane de români care trebuie să depună solicitări la furnizorul de energie, Ciucă a explicat că acest lucru nu trebuie rezolvat de guvern.

„Este vorba de o procedură tehnică. Dacă într-adevăr există acest aspect, atunci așa cum s-a făcut de fiecare dată, ANRE trebuie să găsească formula prin care, odată ce legea a fost aprobată, normele tehnice să prevadă și modul în care soluționează această problemă”, a declarat Nicolae Ciucă.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă