17.2 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăEconomieEconomie internăAlimente mai ieftine de la 1 august. Realitatea de la raft bate...

Alimente mai ieftine de la 1 august. Realitatea de la raft bate Ordonanța Guvernului

Ieftinirea alimentelor de bază de la 1 august pare doar o măsură populistă spun analiștii economici, în contextul în care ar fi greu e verificat dacă decizia va fi aplicată la raft. Mai grav este că prețul alimentelor la celelelte produse ar putea crește pentru a compensa eventualele pierderi ale comercianților.

Ordonanța de Urgență prin care Guvernul vrea să scadă prețurile alimentelor include limitarea adaosurilor comerciale până la maximum 20% la procesator în condițiile în care acum ajunge până la 45% și 20% la retaileri. Pe întreg lanțul de distribuție adaosul nu va putea fi mai mare de 5%. Analiștii economici spun că măsură este greu de monitorizat.  

,,E foarte complicat la un număr de peste 3900 de unități comerciale să urmărești și să controlezi modul în care adaosul comercial este reglementat.”, consideră profesorul de economie Mircea Coșea.

De departe aceasta este cea mai bună măsură pe care trebuia să o ia Guvernul. Ministerul Agriculturii ar trebui să facă tot posibilul pentru ca în țara noastră să avem la raft tot mai multe produse românești și la un preț decent.

,,Această măsură nu duce în niciun caz la ieftinirea produsului. Trebuie forțată producția internă de alimente, trebuie să fie încurajați fermierii și mai ales trebuie creată o rețea de distribuție, o rețea comercială a produselor românești care să reprezinte o concurență reală și puternică lanțurilor de distribuție străine care importă foarte multă marfă.”, mai spune Mircea Coșea.

Fermierii au transmis deja că ei sunt cei care vor ieși în pierdere înaintea marilor lanțuri de magazine, deși premierul îi contrazice.

Premierul a făcut referire și la fermierii români pentru care a transmis un mesaj menit să îi liniștească. ”Vreau să subliniez foarte clar: va fi o scădere care nu va pune presiune pe producătorii români. Cred că românii merită din plin un asemenea gest sub forma unui efort comun al statului şi al mediului privat”, a mai spus Ciolacu

Potrivit prevederilor OUG, pentru o perioadă de 3 luni, cotele de adaos comercial pentru produsele alimentare prevăzute în anexa actului normativ vor fi limitate astfel: maximum 20% la procesator, aplicată faţă de costul de producţie al produsului, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare, în care sunt incluse cheltuielile directe şi indirecte;

maximum 5% practicată în mod cumulat pe întreg lanţul de distribuţie, indiferent de numărul de distribuitori pe lanţ şi aplicată faţă de preţul de achiziţie, la care se adaugă cheltuielile operaţionale;

maximum 20% la comerciant, la vânzarea cu amănuntul şi cash&carry, aplicată faţă de preţul de achiziţie la care se adaugă cheltuielile directe şi indirecte ale comerciantului; în cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse şi remizele şi risturnele, prevăzute în art.3 pct. 6 din Legea nr. 81/2022 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar.

Lista alimentelor care vor beneficia de prevederile acestui act normativ, discutată şi agreată cu toate părţile implicate în producţia şi comerţul cu alimente, prevăzută în Anexa ordonanţei de urgenţă, cuprinde:

pâine albă simplă 300 – 500 grame, fără specialităţi

lapte de vacă proaspăt 1.5% grăsime,1l

brânză telemea de vacă vrac

iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3.5%, max. 200 gr.

făină albă de grâu ”000” 1 kg

mălai 1 kg

ouă găină calibru M 10 buc.

ulei de floarea soarelui 1 l

carne proaspătă pui: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui

carne proaspătă de porc: carne de lucru, pulpă de porc cu os şi fără os, spată porc

legume proaspete vrac: roşii (tomate), castraveţi, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei capia

fructe proaspete vrac: mere roşii şi mere golden, prune, pepene roşu, struguri de masă

cartofi proaspeţi albi vrac

zahăr alb tos 1 kg

Pentru lista de alimente menţionată, unităţile emitente de tichete de masă, cadou si sociale, inclusiv cele emise prin Programul Sprijin pentru Romania, indiferent de tipul acestora şi de modalitatea prin care tichetele sunt emise, electronic sau pe suport de hârtie, pot aplica comercianţilor la momentul decontării lor un comision de maximum 1%.

Vestea bună este că de la 1 august valoarea tichetelor de masă va crește de la 30 la 35 de lei, astfel că angajații ar putea să suporte mai ușor scumpirile din ultimul an, scumpiri care au fost și de 60 la sută la alimente, așa cum a fost în cazul zahărului.

În concluzie, ieftinirea alimentelor la produsele de bază pe o perioadă de trei luni ar putea face mai mult rău decât bine, însă intenția Executivului a fost de a stopa creșterea galopantă a prețurilor măcar la alimentele de bază.

Cristina
Cristina
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

VIDEO. Dinamo – Csikszereda 2-0. „Câinii roșii” visează la rămânerea în prima ligă după „dubla” lui Politic

Dinamo este foarte aproape de evitarea retrogradării în liga secundă, după ce a învins-o pe teren propriu pe FK Csikszereda Miercurea Ciuc cu scorul...

Natalia Iocsak, prima femeie care a câștigat o etapă din Campionatul Național de Drift

Băimăreanca Natalia Iocsak a câștigat prima etapă din Campionatul Național de Drift, care a avut loc în weekend la Arena Națională din Capitală, devenind...

Sebastian Burduja, atac la adresa lui Nicușor Dan: “Bilanțul lui este matematic zero”

Candidatul PNL pentru funcția de primar general al Capitalei, Sebastian Burduja, a criticat dur activitatea actualului edil, Nicușor Dan, într-o conferință de presă susținută...
Ultima oră
Pe aceeași temă