15.7 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăVictor Ponta prezintă în Parlament scrisoarea FMI. Vezi care vor fi noile...

Victor Ponta prezintă în Parlament scrisoarea FMI. Vezi care vor fi noile taxe pentru români

Premierul Victor Ponta a prezentat, marţi, în Parlament scrisoarea FMI şi a anunţat care vor fi noile taxe pentru români.

Premierul a spus că scrisoarea de intenţie către FMI are caracter confidenţial, dar, pentru prima oară de când Guvernul României încheie acorduri economice cu instituţii internaţionale, scrisoarea a fost pusă la dispoziţia liderilor de partid, cu obligaţia acestora de a păstra confidenţialitatea asupra conţinutului.

Citeşte şi Victor Ponta a anunţat ÎMPĂCAREA cu Crin Antonescu

Premierul a susţinut că, în noul acord cu FMI, Guvernul României nu va avea obligaţia de a creşte fiscalitatea. Prim-ministrul a explicat că Executivul va putea scădea taxa pe valoarea adăugată (TVA) pentru mai multe produse alimentare după modelul scăderii TVA la pâine, de la 24% la 9%.

Vom scădea TVA şi la alte produse alimentare pentru a combate evaziunea fiscală şi pentru a avea încasări mai mari, (…) pentru că, după creşterea TVA din anul 2010, de la 19 la 24%, evaziunea a ajuns, în unele domenii, să depăşească 50%”, a declarat premierul.

Ponta a menţionat că impactul negativ al scăderii TVA la pâine a fost combătut prin creşterea accizelor la alcool şi bunuri de lux.

Citeşte şi Contre în Parlament între Ponta şi Ialomiţianu

O altă prevedere a noului acord este obligarea persoanelor care obţin venituri din chirii să redirecţioneze sume mai mari către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Premierul a spus că prevederea va intra în vigoare în ianuarie 2014 şi va fi limitată la cinci salarii medii. Victor Ponta a adăugat că iniţiativa este o “justiţie socială”, prin returnarea contribuţiilor la sănătate pentru pensionari.

De asemenea, în perioada 2013-2014, creditarea privată va creşte de la trei la opt miliarde.

“Statul se poate împrumuta, la preţuri rezonabile, de pe pieţele internaţionale. (…) De creditele pentru firme private se va ocupa BEI, BERD”, a mai spus premierul.

Alte prevederi ale noului acord cu FMI presupun continuarea creşterii venitului garantat şi acordarea de venituri pentru încălzirea locuinţei pentru familiile cu venituri sub 670 lei pe lună pe membru.

Citeşte şi Incidente în Parlamentul României: Discursul lui Victor Ponta a fost întrerupt pentru câteva minute

Totodată, în acordul cu FMI sunt prevăzute şi listarea la bursă a patru companii româneşti. 

Listarea a 10% din Nuclearelectrica, 15% din Romgaz, 15% din Complexul energetic Oltenia, 10% din Hidroelectrica“, a spus Ponta.

Prin listare, statul va rămâne majoritar, dar capitalul privat va ajuta “la un managment mai performant şi la retehnologizare”, a completat prim+ministrul României.

Tot potrivit noului acord, Guvernul nu va avea obligaţia de a impozita persoanele fiscale autorizate sau drepturile de autor.

De asemenea, Ponta a adăugat că impozitarea averilor care nu se justifică este foarte bună, chiar dacă va supăra mulţi parlamentari.

 

Cele mai citite

FOTO. Beat, a intrat cu mașina pe şantierul de modernizare a liniilor de tramvai de la Barbu Văcărescu

Un incident grav a avut loc noaptea trecută în București, unde un șofer băut a pătruns cu mașina pe șantierul de modernizare a liniei...

Ucraina a scufundat în Marea Neagră încă o navă rusească, tip vânător de mine

Un atac al Ucrainei a scufundat în Marea Neagră încă o navă rusească, Kovrovets, de tip vânător de mine, a anunțat Comandamentul Flotei din...

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...
Ultima oră
Pe aceeași temă