14.9 C
Bucharest
Tuesday, 19 September 2023
HomeInvestigații România LiberăUn maior SRI, acuzat pentru trafic de droguri, condamnat la închisoare cu...

Un maior SRI, acuzat pentru trafic de droguri, condamnat la închisoare cu suspendare

Conform deciziei Tribunalului Arad, maiorul SRI Ciprian Sabin Mareş este condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare pentru trafic ilicit de droguri de risc şi mare risc, fără drept, în formă continuată. Instanţa a decis suspendarea executării pedepsei, dispunând un termen de supraveghere de trei ani. Judecătorii au mai decis interzicerea unor drepturi pe o durată de doi ani, calculată de la rămânerea definitivă a hotărârii.

 De asemenea, Mareş a fost achitat pentru acuzaţia de “efectuare fără drept de operaţiuni (deţinere) cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, pretinzând sau disimulând că acestea sunt autorizate potrivit legii sau a căror comercializare este permisă de lege”.

 Pe durata termenului de încercare, inculpatul trebuie să respecte măsurile de supraveghere şi să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii la Consiliul Local Arad, pe o perioadă de 90 de zile. “Dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului, dacă nu este arestat în altă cauză”, a mai cerut Tribunalul.

 Judecătorii au dispus confiscarea în vederea distrugerii a mai multor cantităţi de cannabis, cocaină şi alte droguri, dar şi a unor sume de bani, în total 1.200 de euro şi aproximativ 10.000 de lei, fiind menţinut şi sechestrul asupra unor conturi bancare.

 În cazul celui de-al doilea inculpat judecat, interlopul Eduard Pălincaş, instanţa a respins cererea de schimbare a încadrării juridice din infracţiunea de “trafic ilicit de droguri de risc, fără drept, în formă continuată”, în infracţiunea de “trafic ilicit de droguri de risc”.

 “Condamnă pe inculpatul Pălincaş Eduard la pedeapsa de doi ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic ilicit de droguri de risc, fără drept, în formă continuată”, arată soluţia instanţei, care i-a mai interzis interlopului exercitarea unor drepturi pe o durată de 2 ani, după executarea pedepsei închisorii. Şi în cazul lui Pălincaş s-a dispus confiscarea mai multor cantităţi de droguri şi a sumei de 6.000 de lei.

 Ambii inculpaţi vor trebui să plătească statului câte 5.500 de lei cu titlul de cheltuieli judiciare. Sentinţa este cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.

 Maiorul SRI Ciprian Sabin Mareş, care era chiar şeful Departamentului Antidrog din Serviciul Judeţean de Informaţii Arad, şi complicele său Eduard Pălincaş au fost arestaţi preventiv în 18 august.

 Potrivit Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, în perioada 11 – 16 august, la date diferite, maiorul SRI a vândut în două rânduri droguri de risc (100 de grame de cannabis), respectiv de mare risc (6 grame de cocaină), cu sumele de 2.050 de lei, respectiv 600 de euro (din care a primit 300 de euro). De asemenea, în 17 august, între orele 19.45-20.50, Mareş a vândut droguri de risc (100 de grame de cannabis), cu suma de 400 euro şi 200 lei, respectiv a deţinut droguri de risc (250 de grame de cannabis), fără drept şi în scop de comercializare, în imobilul său situat în municipiul Arad, el fiind prins în urma unui flagrant.

 Pălincaş era acuzat de procurorii DIICOT că în 18 august, între orele 01.00-02.00, a vândut droguri de risc (300 de grame de cannabis), cu suma de 6.000 de lei, respectiv a deţinut droguri de risc (100 de grame de cannabis), fără drept şi în scop de comercializare, în autoturismul său, fiind prins în flagrant de către anchetatori.

 Cei doi fuseseră reţinuţi în urma a patru percheziţii, una având loc la sediul SRI Arad, în biroul maiorului Ciprian Sorin Mareş, iar alta acasă la acesta.

 Eduard Pălincaş era vizat de mai multă vreme de către anchetatori, fiind considerat un „dealer” de droguri în regiune. Pălincaş are antecedente penale, iar în 2001 a fost reţinut într-un caz similar. La vremea respectivă, ofiţerii Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog Timişoara au prins în flagrant trei bărbaţi, între care Pălincaş, care încercau să vândă aproximativ un kilogram de marijuana. În 2002, Pălincaş a fost condamnat de Tribunalul Arad la opt ani de închisoare.

Cele mai citite

Război în Ucraina, ziua 573: Atac aerian masiv al trupelor ruse asupra oraşului ucrainean Liov. Oficial: “Se aud explozii”

UPDATE 7:00 - Rusia lansează un atac cu drone asupra oraşului ucrainean Liov, situat în vestul țăriiOraşul Liov din vestul Ucrainei a fost...

Participarea Președintelui României, Klaus Iohannis, la lucrările celei de-a 78-a sesiuni a Adunării Generale a ONU

Tema centrală a actualei sesiuni a Adunării Generale este "Reconstruirea încrederii şi relansarea solidarităţii globale: accelerarea acţiunii privind Agenda 2030 şi Obiectivele sale...
00:01:12

Fiul lui El Chapo pledează nevinovat la acuzațiile de droguri venite din SUA

Ovidio Guzman, fiul narcotraficantului mexican încarcerat Joaquin „El Chapo” Guzman, a pledat luni nevinovat pentru traficul de fentanil din SUA, la tribunalul federal din...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies