28.3 C
București
vineri, 21 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăTranselectrica bate pe bursa aproape 300 milioane euro

Transelectrica bate pe bursa aproape 300 milioane euro

Listarea societatilor din sectorul utilitatilor la cota Bursei de Valori Bucuresti pare a fi din ce in ce mai aproape de finalizare, putandu-se spera ca in cea de-a doua parte a anului viitor sa avem pe piata de capital romaneasca cel putin doua din cele cinci companii avute in vedere de guvern pentru a fi listate in urma unei oferte publice initiale (IPO). Societatile din sectorul utilitatilor avute in vedere pentru a fi listate la cota Bursei de Valori Bucuresti sunt: Transelectrica, Transgaz, Romgaz, Electrica Transilvania Nord si Electrica Muntenia Nord.Listarea respectivelor companii prezinta o importanta deosebita pentru piata de capital romaneasca, prin marimea si specificul activitatii acestora putandu-se constitui repere de pret pentru restul pietei, se arata intr-o analiza bursiera realizata de SSIF Active International.
Certitudinea privind “afacerea” companiilor respective, precum si o oarecare previzibilitate a evolutiei acestei “afaceri” pot genera un interes sporit din partea unor investitori, adica acei investitori care urmaresc o oarecare previzibilitate a investitiei realizate, interesul acestora putandu-se materializa intr-o intrare a capitalurilor straine pe actiunile respectivelor societati.
Toate elementele de mai sus duc la realizarea unui obiectiv de mult urmarit de actorii pietei bursiere, si anume cresterea capitalizarii pietei, ducand piata de capital romaneasca, din acest punct de vedere, catre nivelul burselor din regiune sau chiar peste, apreciaza realizatorii analizei bursiere.

Transelectrica si Transgaz, aproape de Bursa

Pentru toate companiile in cauza se urmareste vanzarea unui pachet de actiuni catre un investitor strategic, urmand a se realiza o majorare de capital social, in cadrul careia investitorul strategic sa ajunga la 51% din capitalul social, iar intre 5% si 15% din capitalul social sa fie oferit spre subscriere publica in cadrul unei Oferte Publice Initiale realizate prin sistemul de tranzactionare al Bursei de Valori Bucuresti.
Dintre companiile mai sus-amintite, Transelectrica si Transgaz sunt la momentul de fata intr-un stadiu destul de avansat in procedura de listare, ambele avand deja incheiate contractele cu societatile de investitii financiare in vederea asigurarii consultantei pentru listare (astfel, ING Securities va asigura consultanta pentru listarea Transgaz, iar consortiul format din Alpha Finance Romania, Raiffeisen Capital Investments si BRD Securities va asigura consultanta pentru Transelectrica), in ambele cazuri urmand, in viitorul apropiat, a fi finalizate demersurile in vederea obtinerii autorizatiilor din partea CNVM.

Performantele operatorului de transport al energiei

Compania Transelectrica este operatorul de transport si de sistem, in acceptiunea reglementarilor Uniunii Europene, al energiei si a luat nastere in august 2000, in urma splitarii fostei Companii Nationale de Energie (CONEL) in patru entitati – Transelectrica, Termoelectrica (producator de energie in termocentrale), Hidroelectrica (producator de energie in hidrocentrale) si Electrica (compania de distributie si furnizare a energiei electrice). Dintre cele patru “mostenitoare” ale CONEL, Transelectrica a avut o evolutie constanta si este singura care a raportat profit net in fiecare an de functionare. Compania, detinuta integral de catre stat, investeste anual in medie 150-180 mil. euro pentru modernizarea infrastructurii. In plus, Transelectrica se apropie de final cu programul de extindere a infrastructurii de fibra optica la nivel national, intentia sa fiind de a intra in viitorul apropiat pe piata telecomunicatiilor.
Transelectrica are un capital social de peste 6.595 miliarde ROL, impartit in 65.968.079 actiuni cu valoarea nominala de 100.000 ROL. Ea este implicata indirect in masurile de reparare a prejudiciilor create de statul roman in perioada regimului comunist, atat prin despagubirile prin alocarea directa de actiuni in baza Legii 10/2001, cat si prin despagubirile prin Fondul Proprietatea, astfel:
– Pe Legea 10/2001: statul, prin MEC-OPSPI, va aloca direct persoanelor indreptatite actiuni la Transelectrica, in acest scop rezervandu-se o cota de 5% din capitalul social, conform strategiei de accelerare a privatizarii si atragere de investitii pentru agentii economici aflati in portofoliul MEC, pentru anul 2005 – aprobata prin HG 184/2005;
– Prin Fondul Proprietatea: la constituirea capitalului Fondului, statul, prin MEC-OPSPI, va transfera 15% din participatia sa la Transelectrica catre Fond – conform Anexei Titlului VII din Legea 247/2005.
Ca o concluzie, putem spune ca free-float-ul Transelectrica va atinge, conform legislatiei in vigoare, aproximativ 30% din capitalul social (10% IPO, 5% Legea 10/2001 si 15% Fondul Proprietatea). Insa, in legatura cu nivelul free-float-ului, pe termen scurt este util a se avea in vedere si faptul ca, pana la desemnarea societatii de administrare a Fondului, acesta va fi administrat de Ministerul Finantelor Publice si, in plus, statul va ramane actionar in Fond pana la finalizarea masurilor de despagubire prin actiuni la acesta.
Pentru o comparatie sumara, SNP are un capital social de 56.000 miliarde ROL si un free-float mai mic de 10%; conform ultimelor date, Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) are un capital social de aproximativ 21.000 miliarde ROL, iar OIL – un capital social de 582 miliarde ROL si un free-float de aproximativ 26%. Pentru anul 2004, Transelectrica a realizat, conform datelor existente, un profit de aproximativ 11,5 milioane euro, la o cifra de afaceri de aproximativ 246,7 milioane euro, ceea ce ar insemna o rata a profitului de peste 4% (in aceeasi perioada, OIL realiza o rata a profitului de 4,9%, RRC de numai 0,67%, iar SNP incheia exercitiul financiar cu pierderi).
Luand in calcul datele disponibile la acest moment, putem face o evaluare sumara a actiunilor Transelectrica prin prisma interesului pentru investitori, urmarind calculul aportului pe care l-ar putea avea la capitalizarea bursiera.

Capitalizare bursiera la Transelectrica

Prin urmare, in urma acestui calcul sumar, putem aprecia capitalizarea bursiera a companiei Transelectrica ca avand o valoare cuprinsa intre 200 milioane euro si 300 milioane euro, valoarea respectiva putand fi insa depasita cu usurinta daca compania va reusi sa-si puna in valoare potentialul, se mai arata in analiza brokerilor de la SSIF Active International. Pentru anul 2005, compania estimeaza o cifra de afaceri de 373 milioane euro si un profit de 16 milioane euro. Este dificil de realizat o analiza mai complexa in acest moment, insa potentialul societatii poate fi banuit luand in calcul pozitia acesteia in S-E Europei, importanta pentru sistemul energetic national, intentia de extindere a activitatii de servicii de comunicatii si, nu in ultimul rand, ratele de crestere a cifrei de afaceri – 1,51% si profitului – 1,43% (luand in calcul valorile din bugetul previzionat/estimat), rate care sunt foarte apropiate ca valori de ratele de crestere a companiilor listate.

Cele mai citite

Italia afirmă că țările UE vor furniza până la 60% din împrumutul de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina

Țările Uniunii Europene sunt pregătite să furnizeze până la 60% din împrumutul de 50 de miliarde de dolari pe care Grupul celor șapte democrații...

Decizia pe care vrea să o ia Barcelona în legătură cu turiștii. “Parlamentul catalan ne autorizează” 

Primarul orașului Barcelona din nord-estul Spaniei, într-o declarație vineri, a anunțat intenția municipalității de a pune capăt închirierii apartamentelor turistice până în 2029. Măsura...

Weekend cu caniculă, în aproape toată țara

Peste trei sferturi din ţară se va afla, vineri, sâmbătă şi duminică, sub avertizări Cod galben şi Cod portocaliu de căldură, informează Administraţia Naţională...
Ultima oră
Pe aceeași temă