37 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăSocialMeteoWeekend cu caniculă, în aproape toată țara

Weekend cu caniculă, în aproape toată țara

Peste trei sferturi din ţară se va afla, vineri, sâmbătă şi duminică, sub avertizări Cod galben şi Cod portocaliu de căldură, informează Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Potrivit sursei citate, vineri, 21 iunie, Codul galben de caniculă se va menţine în Maramureş, în cea mai mare parte a Transilvaniei şi, local, în Crişana, Oltenia şi Muntenia, unde temperaturile maxime se vor situa în general între 31 şi 34 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unităţi.

Tot vineri, este în vigoare o avertizare Cod portocaliu de căldură excesivă în Banat, în sudul Crişanei, al Olteniei şi al Transilvaniei, precum şi în sud-vestul Munteniei. În aceste zone, se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată, cu maxime între 33 şi 36 de grade, respectiv minime cu temperaturi tropicale, în jurul valorii de 20 de grade.

De asemenea, sâmbătă, 22 iunie, un al doilea Cod galben de vreme călduroasă rămâne valabil în Maramureş, nordul Crişanei, nordul Transilvaniei şi se va extinde în Moldova, în estul Munteniei şi în Dobrogea continentală, regiuni unde se vor înregistra temperaturi maxime în general între 32 şi 34 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat, cu un ITU în jurul pragul critic de 80 de unităţi. Local, la munte, precum şi în regiunile vestice, nordice şi în centru, din orele amiezii, vor fi perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică.

Pe parcursul zilei de sâmbătă va fi valabil şi un Cod portocaliu de caniculă şi disconfort termic accentuat, ce se va intensifica uşor în Banat, sudul Crişanei, în cea mai mare parte a Transilvaniei şi, local, în Oltenia şi Muntenia, unde se vor înregistra temperaturi cu mult mai ridicate pentru această dată. Maximele se vor situa în general între 34 şi 37 de grade, iar nopţile vor fi tropicale, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade.

Conform prognozei de specialitate, duminică, 23 iunie, un alt Cod galben de vreme caniculară va fi în vigoare în Banat, sudul Transilvaniei, centrul Moldovei, deşi în aceste zone valul de căldură se va diminua ca intensitate/ În schimb, se va extinde în Dobrogea continentală.

În aceste regiuni se vor înregistra temperaturi maxime, în general, între 31 şi 33 de grade, în timp ce, local, cu o probabilitate mai mare la munte, precum şi în regiunile vestice, nordice, nord-estice şi în centru, vor apărea perioade cu vreme instabilă.

Un Cod portocaliu de caniculă a fost emis şi pentru duminică, când valul de căldură se va intensifica în cea mai mare parte a Munteniei, în sudul Moldovei şi local în Oltenia, regiuni în care se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse între 34 şi 37 de grade, respectiv minime de 20 de grade. 

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă