32 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăŞeitan: Plata contribuţiilor pentru DA-uri se va face on-line

Şeitan: Plata contribuţiilor pentru DA-uri se va face on-line

Declaraţiile şi plăţile pentru drepturile de autor vor putea fi făcute şi on-line, pe portalul e-România, începând cu sfârşitul lunii septembrie, a anunţat joi ministrul Muncii, Mihai Şeitan, citat de Newsin.

“Urmează ca până la sfârşitul lunii septembrie, în corelare cu Ministerul Comunicaţiilor, în cadrul portalului e-România să putem introduce posibilitatea ca declaraţii de genul acesta şi plăţi să se poată face on-line. Sistemul este în curs de execuţie şi termenul pe care mi l-am luat împreună cu Ministerul Comunicaţiilor, care elaborează acest portal, este sfârşitul lui septembrie, 25 septembrie”, a spus acesta, într-o conferinţă de presă.

Ministrul a precizat că nu o să existe “probleme de încărcare” ale sistemului, existând mai multe posibilităţi de depunere a declaraţiilor şi efectuare a plăţilor.

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a anunţat că până în prezent doar 5-10% din totalul de contribuabili afectaţi de noile reglementări privind drepturile de autor şi-au depus declaraţiile, explicând că nu vor exista penalităţi pentru întârzieri pentru că încă nu se ştie cine trebuie penalizat.

“Numărul celor care au venit până acum, în total, nu reprezintă, faţă de un potenţial de câteva sute de mii de oameni care ar trebui să contribuie la sistemul acesta, (…) se ridică în prezent mult sub, până acum cel puţin, mult sub 5-10% dintre cei care trebuiau să vină”, a spus Şeitan, adăugând că Ministerul va prezenta în fiecare zi numărul nou de persoane care şi-au depus declaraţiile.

Ministrul a reitarat faptul că nu vor exista penalităţi pentru întârzierea depunerii declaraţiilor, afirmând că “penalizările se fac din momentul în care ştii pe cine penalizezi”, iar acest lucru se va întâmpla doar după ce toţi contribuabilii afectaţi îşi vor fi depus declaraţiile.

Pe de altă parte, Şeitan a precizat că declaraţiile nu trebuie depuse în fiecare lună, cum greşit s-a înţeles, ci o singură dată, la începutul acestui proces. “Acum e grosul de depuneri, urmând ca de lunile următoare să se facă corectări numai dacă intervin schimbări în datele persoanei sau ale veniturilor, deci n-o să mai fie o astfel de cerinţă de aglomeraţie”, a spus ministrul.

În acest sens, Şeitan a mai spus că cifrele vehiculate în privinţa oamenilor care stau la cozi pentru depunerea acestor declaraţii nu sunt reale, iar ministerul monitorizează în permanenţă punctele de depunere pentru a se asigura că nu sunt probleme.

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat, miercuri, că va da o circulară în sistem prin care va cere autorităţilor care înregistrează declaraţiile de venituri din activităţi independente să nu perceapă penalizări de întârziere până când noul sistem de impozitare nu este funcţional. “Până se aşează sistemul, nu se percep astfel de penalizări. Penalizările se percep de obicei pentru rea-credinţă. După ce se încheie această perioadă o să vedem cine nu a venit, de ce nu a venit”, a arătat ministrul Muncii.

 

CNPAS înregistrase miercuri 15.634 de declaraţii privind veniturile de natură profesională

 

Casa Naţională de Pensii (CNPAS) înregistrase miercuri 15.634 de declaraţii depuse la nivel naţional de persoanele care obţin venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, a declarat joi preşedintele instituţiei, Doina Pârcălabu

“În ce priveşte declaraţiile înregistrate la Casele de Pensii, până ieri (miercuri n.r.) la sfârşitul zilei aveam în evidenţa noastră 15.634 de astfel de declaraţii la nivelul întregii ţări, din care 2.420 în Bucureşti, 2.709 în Cluj, 1.088 la Timisoara, în celelate judeţe înregistrându-se sub 1.000 de declaraţii”, a menţionat Pârcălabu.

Aceasta a menţionat că vor fi analizate declaraţiile în condiţiile în care numărul celor întregistrate de Casa de Pensii este diferit faţă de cel de la Agenţia Naţională pentru Ocuparea forţei de Muncă (ANOFM). “Trebuie să vedem dacă persoanele înregistrate la şomaj sunt altele decât cele înregistrate la Casa de Pensii şi dacă există şi o parte comună”, a menţionat preşedintele CNPAS.

Pârcălabu a mai spus că zilele următoare vor fi mai multe date cu privire la contribuţiile încasate şi sumele pentru care s-au făcut aceste forme de asigurări. “În această perioadă s-au distribuit şi bilete de tratament”, a menţionat Pârcălabu, explicând aglomeraţia înregistrată la ghişee în această perioadă.

 

Cele mai citite

George Tuță își anunță prioritățile ca primar în Sectorul 1: transporturi și parcuri

George Cristian Țuță, candidatul care a câștigat alegerile în Sectorul 1, își anunță deja prioritățile ca primar. "L-am vizitat pe directorul STB pentru lista de...

Chestorul de poliţie Mihai Rus, reținut de DNA pentru abuz în serviciu şi fals în declaraţii

Într-un eveniment surprinzător, chestorul de poliție Mihai Rus, șeful IPJ Cluj, a fost reținut luni de către Direcția Națională Anticorupție (DNA). Acesta este suspectat...

Iohannis participă la reuniunea informală a Consiliului European. Se vor discuta candidaturile pentru președinția Consiliului și a Comisiei Europene

Președintele României, Klaus Iohannis, participă la reuniunea informală a Consiliului European în care se vor discuta candidaturile pentru principalele funcții europene. Reuniunea din 17 iunie...
Ultima oră
Pe aceeași temă