25 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăPensionari de lux pana la moarte

Pensionari de lux pana la moarte

Legea unitara a pensiilor, care va inlocui actualele pensii speciale cu pensii in functie de contributiile din perioada activa, nu-i va atinge pe cei peste 200.000 de fosti magistrati, parlamentari, politisti, militari, diplomati etc., deoarece nu se poate aplica retroactiv.
Faptul ca acestia vor ramane pensionari de lux pana la moarte infurie insa sindicatele, care cer Guvernului micsorarea pensiilor nedrepte, de mii de euro, pana la nivelul pensiilor obisnuite.

Noua lege unitara a pensiilor, pe care Guvernul si-o doreste in vigoare de la 1 ianuarie 2010, nu va avea nici o putere asupra celor 200.000 de pensionari de lux din Romania, care isi vor pastra pensiile castigate prin legi speciale, desi de-a lungul perioadei active au avut contributii mai mici decat angajatii obisnuiti. Potrivit actualilor si fostilor guvernanti, legea unitara nu va putea face dreptate retroactiv in sistemul de pensii. Drept urmare, din categoria fostilor "speciali" sub incidenta noului act normativ vor intra doar magistratii, parlamentarii, politistii, militarii, diplomatii si lucratorii serviciilor secrete care se vor pensiona dupa intrarea lui in vigoare.

Sindicatele se opun insa din rasputeri acestei perspective si cer taierea pensiilor de mii de euro ale "specialilor", deoarece acestea nu sunt "un drept castigat prin munca sau prin contributiile platite de acestia", ci "un efect al unei conjuncturi politice care i-a favorizat, punandu-i mai presus de Legea 19/2000 a sistemului public de pensii".

"Aceasta lege nu va putea fi aplicata retroactiv, desi nu m-ar mira ca actualul Guvern sa se gandeasca la asta. Nu se poate aplica pentru cei care au iesit la pensie cu 100 de ani in urma", sustine Mariana Campeanu, fostul ministru al Muncii. In opinia domniei sale, cele 5.000 de pensii speciale din prezent, la care se adauga pensiile din Armata si Politie, vor fi inghetate dupa adoptarea Legii unice, insa nu vor putea fi anulate, pentru a fi coborate la nivelul pensiilor obisnuite corespunzatoare contributiilor efective la buget. "Guvernul poate fi dat in judecata la instantele interne si internationale pentru micsorarea pensiilor deja castigate", adauga Campeanu.

Mihai seitan, coordonatorul grupului de lucru care elaboreaza legea unitara a pensiilor si consilier de stat pe probleme sociale in Cabinetul Boc, spune ca Guvernul nu va comite greseala aplicarii retroactive a noii legi. "Legea se va aplica dupa intrarea ei in vigoare, pentru toate persoanele active, inclusiv pentru cei 350.000 de angajati din sistemele speciale", explica seitan.
Cu alte cuvinte, in viziunea actualilor si fostilor guvernanti, nimeni nu ar putea reduce pensiile speciale de 1.000-3.000 de euro pe care le incaseaza acum mii de ofiteri in rezerva, diplomati, politisti cu functii inalte, fosti politicieni etc. Bogdan Hossu, presedintele Confederatiei Cartel Alfa, este insa de alta parere, sustinand ca, prin legea unitara, si pensionarii de lux trebuie pusi in rand cu ceilalti pensionari, prin reducerea pensiilor. "Ei nu sunt mai presus de lege si actualele lor pensii nu se justifica.

 

Aceste pensii trebuie sa fie reduse, deoarece ele nu sunt un drept castigat prin munca sau prin contributiile platite de acestia, ci un drept social temporar. Aceasta facilitate temporara le poate fi retrasa prin noua lege, bineinteles, fara a le fi imputate oamenilor sumele pe care le-au luat, deoarece ei n-au fost vinovati de crearea pensiilor speciale pentru ei, pe langa Legea 19", a explicat liderul sindical.
Consilierul de stat Mihai seitan recunoaste ca pensionarii "speciali" sunt privilegiati. Astfel, desi acum angajatii din categoriile speciale platesc pentru pensii o contributie de numai 5% – la jumatate fata de ceilalti salariati, care cotizeaza cu 10,5% din salariu –, ei incaseaza pensii mai mari, gratie legilor speciale emise pentru ei. Insa dupa intrarea in vigoare a legii unitare a pensiilor, si contributiile acestor salariati vor creste la 10,5%, ca in cazul oricarui angajat din Romania, spune seitan. "De regula, in cazul unei majorari a contributiei, se majoreaza si salariul, pentru ca omul sa nu piarda la venitul net", adauga consilierul.

Deocamdata Guvernul a aprobat doar cele sapte principii care vor sta la baza noii legi, si anume unicitatea sistemului (un sistem unitar de pensii, garantat de stat), obligativitatea contributiilor, egalitatea de tratament, repartitia (incasarile se redistribuie pensionarilor), solidaritatea sociala, autonomia administrativa si, nu in ultimul rand, principiul ocupational (introducerea unor pensii ocupationale, suplimentare). "Va disparea actualul sistem prin care prin pensie de serviciu sau alte prevederi legale ai contribuit pentru o pensie de 10 milioane lei, dar primesti de fapt in mana 100 milioane lei, pentru ca ai o prevedere prin care se stabileste valoarea pensiei la 80% din valoarea ultimei pensii sau alte modalitati de acest fel", a promis premierul Emil Boc. Sindicatele vor insa mai mult decat atat. Bogdan Hossu cere introducerea in noua lege a unei formule matematice exacte de calcul al pensiei, pentru ca fiecare om sa-si poata calcula pensia folosind o simpla aplicatie Internet. "Acum aceasta formula este secret de stat. Vrem un mecanism clar de calcul, si nu interpretari subiective ale legii de catre functionari", spune sindicalistul.

» Lupta politica
Propunerea legislativa privind eliminarea pensiilor speciale ale deputatilor si senatorilor, formulata de PDL, intampina obstacole la comisiile parlamentare care ar trebui sa se pronunte asupra actului normativ. Vicepresedintele Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, Florin Iordache (PSD), sustine, intr-o declaratie pentru NewsIn, ca intarzierea privind elaborarea unui aviz se datoreaza asteptarii unui punct de vedere al Guvernului legat de toate pensiile speciale, pentru ca deputatii sa-si faca "o imagine mai clara". Alti deputati pretexteaza ca nu pot elimina acum pensiile speciale, deoarece sunt in campania pentru europarlamentare.

Cele mai citite

FOTO. Incendiu la o pensiune din Alba

Zeci de pompieri militari din Aiud şi Alba Iulia intervin în municipiul Aiud pentru stingerea unui incendiu izbucnit iniţial, în cursul nopţii, la un...

Circulația pe Transalpina, oprită în acest weekend

Circulaţia rutieră va fi oprită, sâmbătă şi duminică, pe drumul naţional DN 67C, pentru desfăşurarea competiţiei sportive „Transalpina Master Challenge”. Potrivit Direcției Regionale de Drumuri...

Dana Rogoz, mesaj emoționant cu ocazia împlinirii a 20 de ani de relație cu Radu Dragomir

Dana Rogoz și soțul ei, Radu Dragomir, au sărbătorit recent 20 de ani de relație, marcând acest moment special într-un mod semnificativ. Cuplul, cunoscut...
Ultima oră
Pe aceeași temă