14.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăMotive de bucurie pentru investitori

Motive de bucurie pentru investitori

Sedinta bursiera de luni a adus multe motive de bucurie investitorilor. Am avut parte de o crestere aproape generalizata. Toti cei patru indici reprezentativi ai pietei au afisat aprecieri semnificative. Cea mai modesta crestere a fost cea a indicelui BET (±0,41%), in vreme ce aprecierea cea mai ridicata a apartinut indicelui BET-FI (±2,00%).
Valoarea tranzactiilor a fost mult mai ridicata decat in ultimele zile, situandu-se considerabil peste media zilnica a ultimelor 20 de sedinte de tranzactionare. Am avut, asadar, transferuri in valoare totala de 35,1 milioane de euro, dintre care 14,7 milioane euro pe BVB si 20,4 milioane de euro pe Rasdaq.
Cele mai tranzactionate actiuni au fost cele ale SIF-urilor si ale bancilor. Practic, top 5 lichiditate a fost format ieri din cele doua banci si trei SIF-uri. Pentru a doua sedinta consecutiva, SIF3 a fost cel mai lichid emitent, explicatia constand in faptul ca investitorii care au cumparat actiuni inainte de data de inregistrare pentru majorarea de capital social si care, ulterior, au vandut marcand profituri partiale acum se tem de posibilitatea anularii majorarii de capital si, ca atare, isi rascumpara actiunile anterior cedate pentru a se proteja de eventuala pierdere pe care ar avea-o daca instanta va pronunta anularea.
Pe piata Rasdaq cele mai lichide actiuni au fost cele emise de Prospectiuni SA Bucuresti. Aici, pe piata regular s-au transferat actiuni in valoare de 36,1 milioane lei, iar pe piata deal au avut loc doua schimburi in valoare cumulata de 20,7 milioane lei.
si pe bursa au avut loc transferuri deal importante, doua dintre cele mai relevante exemple fiind BRD-GSG (un deal de 250.000 actiuni in valoare de 6,1 milioane lei) si Flamingo International (un deal de 2,2 milioane de actiuni in valoare de 847.000 lei).
Este putin neasteptata evolutia atat de buna a bursei pe parcursul zilei de luni, atat din punctul de vedere al cresterilor de pret, cat si al volumelor de tranzactionare, in conditiile in care pe piata chineza au avut loc scaderi de mari proportii, iar bursele europene au afisat, la randul lor, scaderi (de mica amploare, ce-i drept). Privind un tablou al burselor regionale se putea remarca faptul ca piata de capital romaneasca era una dintre foarte putinele care afisau evolutii pozitive.

Iulian Panait
Iulian Panaithttp://iulian-panait
Iulian Panait - analist KTD Invest
Cele mai citite

Erdogan a decretat doliu național după moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat luni o zi de doliu naţional după moartea preşedintelui iranian Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter, relatează...

Momente emoționante pe Anfield! Jurgen Klopp s-a despărțit de FC Liverpool cu o victorie

FC Liverpool a câştigat cu scorul de 2-0 în faţa lui Wolverhampton și a terminat pe poziția a treia în Premier League. La ultimul...

Benjamin Netanyahu este „dezgustat” de mandatul de arestare cerut de către procurorul-şef al CPI Karim Khan

Premierul israelian Benjamin Netanyahu anunţă luni că ”respinge cu dezgust” mandate de arestare cerute de către procurorul-şef Curţii Penale Internaţionale (CPI) Karim Khan, atât...
Ultima oră
Pe aceeași temă