32 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăMentorul, omul care va ghideaza profesional

Mentorul, omul care va ghideaza profesional

O astfel de persoana va poate invata secretele meseriei. Totul este sa vrea si sa aiba si timpul necesar.

Consilierii in cariera le recomanda celor aflati la inceput de drum profesional sa apeleze la sprijinul unui mentor, cu care sa aiba o relatie bazata pe incredere. Rolul acestui personaj este unul foarte important pentru ca, spun specialistii, reprezinta un excelent motivator. "In majoritatea cazurilor, mentorul este incadrat in acelasi departament cu tanarul angajat. De regula, mentorul a ocupat, la inceput de cariera, acelasi post, sau unul similar, ca si invatacelul", explica Mihaela Lefter, specialist in resurse umane la Skill Team.
Un mentor se gaseste destul de greu (formal, o astfel de functie nu exista). Specialistii spun ca primul pas pentru un elev sau student aflat in cautarea unui astfel de "ghid profesional" este sa stie clar ce domeniu il intereseaza. "Apoi, poate incepe cautarea in locuri precum organizatiile non-profit din domeniu sau proiectele organizate de asociatii studentesti sau ONG-uri, cum ar fi scolile de vara", spune Razvan Crisan, fondatorul proiectului MentorshipNET.

Pe incredere se bazeaza totul
Specialistii spun ca formatul acestor scoli implica de cele mai multe ori seminarii si workshopuri organizate de profesionisti. Aici tanarul poate identifica acea persoana pe care si-ar dori-o ca mentor si o poate aborda in acest sens.
Pentru a putea avea o relatie cu viitorul mentor trebuie insa sa existe incredere. "Este necesar sa credeti ca va poate da informatiile si ajutorul solicitate, dar si persoana in cauza trebuie sa accepte statutul de mentor si sa-si doreasca sa va invete", considera Alin Ghizasan, business coach.
Expertii in resurse umane cred ca ajutorul unui mentor este important pentru ca ei va pot invata secretele meseriei, care de cele mai multe ori nu tin numai de dobandirea unor informatii. "Un mentor nu «preda» meserie. El va ghideaza in procesul personal de dezvoltare, va ajuta sa gasiti parcursul potrivit si are impact la un nivel mult mai mare decat acela al profesionalului", explica Razvan Crisan.

Mestesug lasat mostenire
Specialistii recomanda companiilor care au oameni cu mare experienta sa ii foloseasca, pentru a "creste" noi generatii. "Imaginati-va o persoana care are 40 de ani de activitate intr-un domeniu de nisa. Omul acela are o experienta enorma si este pacat sa fie lasata sa se piarda o data cu plecarea sa din companie", atentioneaza Alin Ghizasan. El este de parere ca firmele ar trebui sa gandeasca un sistem de impartasire a cunostintelor intre angajati, prin care cei foarte valorosi sa lase mostenire ce stiu mai bine generatiilor viitoare: "Acest sistem este ca un fel de mestesug lasat mostenire de batranii poporului".

Momentul potrivit: Ajutorul este binevenit oricand
Specialistii in resurse umane cred ca este clara nevoia mai mare de mentori in jurul varstei de 20-25 de ani. "Asta nu inseamna insa ca doar atunci poate fi util un mentor. Invatarea este un proces continuu, iar mentoratul este una din metodele de invatare. Exista profesionisti care sunt mentori pentru tineri si care, la randul lor, au mentori. Cred insa ca poti avea mai multi mentori de-a lungul carierei, pe masura ce evoluezi, te schimbi sau pe masura ce iti definesti din ce in ce mai bine ceea ce vrei", considera Razvan Crisan. Ajutorul unui mentor este oricand binevenit. "Exista o vorba din popor care spune: «Daca nu aveti batrani, cumparati-i!». si asta pentru ca oamenii pun semnul echivalent intre statutul de batran si intelepciune. La un mentor nu trebuie sa renuntati niciodata", considera business coach-ul Alin Ghizasan.

Cele mai citite

Sergio Ramos va părăsi Sevilla

Sevilla FC a anunțat luni că fundașul central Sergio Ramos, în vârstă de 38 de ani, va părăsi clubul la sfârșitul acestui sezon. Ramos,...

Rusia – Ucraina, ziua 845. “Vom fi alături de Ucraina până când va învinge”, anunță președintele SUA, Joe Biden

"Vom fi alături de Ucraina până când va învinge în acest război", a anunțat președintele SUA, Joe Biden, în contextul conferinței de pace care...

Scoicile şi rapanele din Marea Neagră sunt sigure pentru consumul uman

Inspectorii sanitar-veterinari din Constanța au anunţat că poate fi reluată recoltarea de moluște vii din Marea Neagră. Decizia vine după ce timp de 10 zile,...
Ultima oră
Pe aceeași temă