20.6 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăIonel Blănculescu: România va fi într-o profundă criză economică până în 2015

Ionel Blănculescu: România va fi într-o profundă criză economică până în 2015

România va fi “într-o profundă criză economică” până în anul 2015, în condiţiile în care din 2012 statul va începe să plătească împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional şi de la celelalte instituţii internaţionale, iar bugetul va fi extrem de restricţionat, consideră consultantul financiar, Ionel Blănculescu, informează Agerpres.

 

“După cum analiştii economici internaţionali ne anunţă deja, următoarea criză care pe noi ne paşte este în perioada anilor 2012-2013, peste un an – un an şi ceva. Vom intra într-o criză groaznică şi se va numi criza datoriilor. În anii 2012-1013 vom începe să plătim acest împumut de la FMI, să-l rambursăm, iar sumele vor ajunge la 5-5,4 miliarde de euro pe an (…). Binenţeles, celelalte nevoi vor face în aşa fel încât bugetul să fie atât de restricţionat, încât noi vom considera, aşa cum am mai previzionat şi eu, că până prin 2015 vom fi într-o profundă criză economică. Anii următori, ca şi anul acesta, vor fi ani foarte grei în condiţiile non-inteligenţei economice care caracterizează politica economică a României”, a declarat duminică, la un post privat de televiziune, preşedintele-director general al firmei de consultanţă şi investigaţii financiare Business Intelligence, Ionel Blănculescu, fost ministru delegat pentru coordonarea Autorităţilor de Control.

Acesta consideră că statul în România a devenit un aspirator de bani. “El nu poate exista fără să aspire continuu bani pentru ai redistribui pe pensii, salarii, pe cheltuieli exorbitante precum lucrări şi achiziţii publice. În tot acest context nu se pune problema generării de venituri proprii. România trebuie să genereze venituri, trebuie să existe creştere economică pentru că numai aşa se va vedea într-un an sau doi şi o creştere a veniturilor populaţiei. Altfel, numai din împrumuturi, din punctul meu de vedere, Romania duce o politică economică perdantă”, a explicat Blănculescu.

Potrivit acestuia, deturnarea atenţiei de la subiectele principale în alte direcţii de către statul roman reprezintă un fenomen propriu altui tip de economie, nu a celei de piaţă.
“(…) În această perioadă în care statul aspiră foarte mulţi bani de pe piaţă şi dereglează toate sistemele interne ale pieţei româneşti, se întâmplă şi un fenomen care ar fi trebui să fie străin economiei de piaţă…Este propriu altui tip de economie, şi anume se deturnează atenţia din partea statului de la subiectele principale, în alte direcţii (…)”, a precizat consultantul financiar.

Potrivit preşedintelui UGIR-1903, Ioan Cezar Corâci, criza economică va continua în România atâta timp cât guvernul va continua aplicarea politicilor prociclice greşite.
“Atâta timp cât vor continua genul de politici prociclice greşite, care sunt legate de disperarea statului de strânge bani pentru plata salariilor şi pensiilor, precum şi de o creştere continuă a fiscalităţii, criza va continua.(…)”, a precizat duminică, pentru un post privat de televiziune, preşedintele UGIR-1903.

Acesta a afirmat că România nu va mai putea împrumuta bani de la instituţiile financiare internaţionale deoarece gradul de îndatorare a ajuns la limita maximă.
“Nu vom mai putea împrumuta bani de la FMI şi BERD pentru că gradul de îndatorare a ajuns la limita maximă. Nu ne vor da niciun ban, cu nicio dobândă, pentru că nu se mai poate. E contrar statutului şi regulamentului pe care funcţionează aceste două instituţii”, a subliniat Corâci.

Potrivit sursei citate, România se apropie însă şi de o limită pentru împrumutul intern, “ceea ce este un lucru bun pentru că în sfârşit statul nu va fi mai principalul element care blochează creditarea economiei luând toate lichidităţile din bănci”.
“Nu va mai putea să o mai facă pentru că se apropie de limita maximă la care statul român este credibil în ochii băncilor din România. (…) Şi condiţiile sau îngăduinţa instituţiilor financiare mondiale sau europene se schimbă pentru că România nu mai e un client interesant, nu e credibil şi apar alţi clienţi. Pe măsură ce statele europene îşi reiau creşterea, băncile au cui să împrumute bani în condiţii de siguranţă şi nu au nevoie de clienţi de genul României”, a explicat preşedintele UGIR-1903

Cele mai citite

Alexandru Rafila e convins: “Calitatea asistenţei medicale se va îmbunătăţi simţitor”

La ceremonia oficială de inaugurare a lucrărilor de construcție a Spitalului Regional de Urgență Cluj, desfășurată sâmbătă, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat că...

Erdogan a grațiat șapte generali închiși pentru puciul din 1997 din Turcia

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a graţiat şapte generali aflaţi în detenţie pentru rolul lor în puciul din 1997 împotriva primului guvern islamist din...

Ministrul agriculturii din China, cercetat pentru nerespectarea prevederilor legii

Ministrul agriculturii din China este investigat pentru încălcarea legii și a disciplinei, a anunțat sâmbătă organismul de supraveghere anti-corupție al țării, potrivit Reuters. Tang Renjian,...
Ultima oră
Pe aceeași temă