24.6 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăINS: Inflaţia anuală a crescut la 7,6%

INS: Inflaţia anuală a crescut la 7,6%

Inflaţia anuală a urcat de la 6,99%, în ianuarie, la 7,6%, în februarie, depăşind media aşteptărilor analiştilor,  potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, anunţă Mediafax.

Rata lunară s-a situat la 0,77%, ca urmare a scumpirii alimentelor, în special a cartofilor. Analiştii economici se aşteptau, în medie, la o creştere a preţurilor de 0,5%, în februarie, şi o rată anuală de 7,3%, potrivit guvernatorului Băncii Naţionale, Mugur Isărescu.

 

În februarie, preţurile mărfurilor alimentare au crescut pe total cu 1,76%, avansul fiind susţinut de scumpirea legumelor cu 8%, şi în special a cartofilor, cu peste 10% faţă de ianuarie.De altfel, şi anul trecut, cartofii au înregistrat cea mai mare scumpire: 45%.

Pâinea, unul dintre cele mai consumate alimente, a influenţat semnificativ inflaţia, după ce preţurile au urcat cu 2,3% în luna februarie. O altă creştere importantă a avut loc la fructe proaspete, care s-au scumpit cu 4,1%.

Creşteri lunare de peste 2% au mai fost raportate la ulei comestibil, făină, lapte de vacă şi zahăr. Singurele produse care s-au ieftinit au fost ouăle, care au putut fi cumpărate la preţuri cu 2,2% mai reduse faţă de ianuarie.

Preţurile mărfurilor nealimentare şi serviciilor au înregistrat creşteri reduse faţă de luna anterioară, de 0,27%, respectiv 0,03%.

Potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, Banca Centrală nu este optimistă privind revenirea inflaţiei în intervalul ţintit, dar mizează, printre altele, pe o scădere a cotaţiilor la petrol.

Banca Naţională a României a majorat în februarie prognoza de inflaţie pentru acest an de la 3,4% la 3,6%, şi estimează pentru sfârşitul anului 2012 o rată anuală de 3,2%. Pentru 2011 şi 2012, Banca Centrală a fixat ţinta de inflaţie la 3% plus/minus un punct procentual, precizează Mediafax.

Inflaţia reprezintă unul dintre criteriile fixate în cadrul acordului de finanţare externă semnat de România, în valoare de 20 miliarde de euro, şi coordonat de Fondul Monetar Internaţional. Totodată, inflaţia se numără printre criteriile de convergenţă pe care România trebuie să le îndeplinească pentru aderarea la zona euro.

Cele mai citite

Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, vizită de lucru în Germania și Spania

Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu, a efectuat, în perioada 16 - 19 mai 2024, o vizită de lucru în Republica Federală...

Sindicatele din Cultură afirmă că nu cer o mărire salarială, ci respectarea unei decizii a ICCJ

Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media "CulturMedia" afirmă că membrii acesteia nu cer o mărire salarială, ci respectarea unei decizii a ICCJ. Acest...

VIDEO. Percheziții într-un dosar privind trafic de droguri, în Timiș

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara, împreună cu procurorii DIICOT, pun în aplicare, astăzi, 24 de mandate de percheziţie domiciliară în judeţul...
Ultima oră
Pe aceeași temă