25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSocialEvenimentSindicatele din Cultură afirmă că nu cer o mărire salarială, ci respectarea...

Sindicatele din Cultură afirmă că nu cer o mărire salarială, ci respectarea unei decizii a ICCJ

Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media „CulturMedia” afirmă că membrii acesteia nu cer o mărire salarială, ci respectarea unei decizii a ICCJ.

Acest punct de vedere este prezentat printr-un comunicat de presă, după ce premierul Ciolacu a susținut că sindicaliștii încearcă o formă de șantaj, pentru a obține mărirea salariilor.

„Sătui de minciunile guvernanților, de perpetua ignorare și desconsiderare la care sunt supuși, sindicaliștii au promis că vor continua cu grevă de avertisment, urmată de grevă generală, amenințând astfel cu oprirea tuturor activităților culturale și a activităților conexe desfășurate în muzeele publice (clasarea patrimoniului, expertizele, dar și activitatea de cercetare arheologică preventivă – serviciu public prestat de muzee pentru dezvoltarea infrastructurii și dezvoltării edilitare a României).

Solicitam așadar  adoptarea, în regim de urgența a Ordonanței care reglementează creșterea cu 20% a salariilor angajaților din muzee și biblioteci, așa cum au promis public în repetate rânduri doi oficiali înalți ai statului român (n.n. Ministrul Culturii și recent Prim-Ministrul).

Având în vedere că Ordonanța a parcurs toți pașii  legali pentru aprobare, având în vedere că a fost calculat și impactul bugetar pentru reparația salarială, acesta fiind foarte mic și fără să pună presiune pe bugetul de stat, pe fundalul numărului foarte mic al personalului din domeniu, rămâne doar VOINȚA POLITICĂ!

În absența onorării acestor promisiuni publice, orice discurs electoral, indiferent de soluțiile pe care le propune la problemele naționale,  se dovedește lipsit de credibilitate, precedentul clar fiind definit de situația expusă! Noi ne-am ținut cu strictețe toate promisiunile din timpul negocierilor! Voi nu!

Nu cerem o mărire salarială, ci respectarea principiilor constituționale și a deciziei ICCJ nr. 80/11.12.2023 privind principiul nediscriminării, în sensul eliminării oricăror forme de discriminare și instituirii unui tratament egal cu privire la personalul din sectorul bugetar care prestează aceeași activitate și are aceeași vechime în muncă și în funcție și  principiul egalității, prin asigurarea de salarii de bază egale pentru muncă cu valoare egală!”, precizează comunicatul transmis de Federația „CulturMedia”.

De Ziua Internațională a Muzeelor, la Ministerul Culturii a fost invitată la discuții o delegație din partea Federației CulturMedia. Această delegație a avut ca partener de dialog doar secretarul de stat pentru Patrimoniu și doi consilieri ministeriali, „în absența titularului portofoliului Cultură”, precizează Federația CulturMedia.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă