Greva de la Lupeni, din august 1977, a fost prima revoltă anticomunistă din România, mult mai înainte de revolta de la Brașov, din anul 1987, și de Revoluția din Decembrie 1989.
Revolta de la Lupeni s-a desfășurat în perioada 1 – 3 august 1977. A fost, la acel moment, un eveniment extrem de grav. La cererea minerilor, dictatorul Nicolae Ceaușescu a fost obligat să vină personal în Valea Jiului, după ce, anterior, activistul Ilie Verdeț nu avusese destulă autoritate pentru a reuși să calmeze situația.
Șeful statului, Ceaușescu, a stat de vorbă cu protestatarii, care l-au lăsat apoi să plece nevătămat, înapoi la București.
Greva de la Lupeni a dus la demiterea unui ministru și a unui prim-secretar PCR
Imediat după tulburările de la Lupeni, președintele Ceaușescu i-a demis pe ministrul Muncii și pe prim-secretarul PCR al județului Hunedoara. Prim-secretarii de județ din anii comunismului aveau, oarecum, atribuțiile actualilor prefecți.
Pentru Ilie Verdeț, eșecul înregistrat în calmarea protestului de la mina Lupeni n-a fost însă o piedică în cariera politică. Drept dovadă, Ceaușescu l-a numit ulterior chiar prim-ministru.
Reprezentantul ziarului „România liberă” a vizitat, timp de câteva ore, orașul Lupeni, în zilele de 1 -2 august 2022. Nicăieri în oraș nu s-a organizat vreun eveniment comemorativ. Nici pe internet n-am găsit, acum, vreo postare a autorităților orașului Lupeni sau ale județului Hunedoara, despre revolta din august 1977.
La poarta minei Lupeni mai există, ce-i drept, două plăci comemorative. O placă datează din anul 1997, alta din anul 2007. Apoi, de revolta anticomunistă a minerilor de la Lupeni nu și-a mai adus aminte, se pare, nimeni.
Primarul municipiului Lupeni este Lucian Resmeriță, din PSD (partid de stânga). Președintele CJ Hunedoara este Laurențiu Nistor, tot din PSD. Pe internet, CJ Hunedoara are, în aceste zile, o postare anti – USR (deși un Consiliu Județean n-ar trebui să intre în polemici cu partidele politice). Ca să fim obiectivi, trebuie precizat că nici filiala USR Hunedoara nu și-a amintit de eroii anticomuniști de la Lupeni.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!