12.4 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăG20 condiţionează majorarea resurselor FMI de întărirea mecanismului de protecţie al zonei...

G20 condiţionează majorarea resurselor FMI de întărirea mecanismului de protecţie al zonei euro

Posibilitatea majorării resurselor Fondului Monetar Internaţional (FMI) depinde de respectarea angajamentelor Uniunii Europene privind întărirea aşa-numitului ‘firewall’, mecanismul de protecţie împotriva răspândirii crizei datoriilor publice în zona euro, se arată într-un comunicat publicat la sfârşitul unei reuniuni a miniştrilor de finanţe din G20, grupul statelor bogate şi emergente, relatează AFP, citata de Agerpres.

 

Miniştrii de finanţe din G20 fac apel la Uniunea Europeană să-şi respecte angajamentul de a finaliza în luna martie întărirea mecanismului de protecţie, considerată indispensabilă, precizând că aceasta ar fi ‘o contribuţie esenţială’ înainte de a lua în considerare majorarea resurselor FMI.

“Ţările din zona euro vor reevalua în martie soliditatea facilităţilor lor de sprijin. Aceasta va reprezenta o contribuţie esenţială înainte de a mobiliza resurse pentru FMI”, a precizat G20 în comunicatul transmis la sfârşitul reuniunii de la Mexico City.

Liderii din Uniunea Europeană s-au angajat în decembrie să decidă forma şi dimensiunea edificului comun împotriva crizei datoriei publice care afectează mai multe state din zona euro.

Acest angajament a fost înscris şi în textele G20, grup din care fac parte trei ţări din zona euro (Germania, Franţa şi Italia) şi Uniunea Europeană.

Liderii europeni se vor reuni joi la Bruxelles pentru a discuta între altele dimensiunea Mecanismului European de Stabilitate (MES). Ministrul german de finanţe Wolfgang Schauble a afirmat totuşi la Mexico City că UE are toată luna martie la dispoziţie pentru a lua o decizie.

G20 şi-a exprimat de asemenea îngrijorarea faţă de creşterea preţului petrolului, pe fondul tensiunilor geopolitice din Orientul Mijlociu. “Suntem vigilenţi în faţa riscurilor reprezentate de o creştere a cursului petrolului şi salutăm angajamentul ţărilor producătoare de a continua să asigure o ofertă adecvată”, a precizat G20, din care face parte şi primul producător mondial de petrol, Arabia Saudită.

Cele mai citite

Poliția ungară l-a arestat pe căpitanul unei nave implicată într-o coliziune pe Dunăre

Poliţia ungară a anunţat luni că l-a arestat pe căpitanul unei nave de croazieră sub pavilion elveţian implicată într-o coliziune pe Dunăre cu o...

Momente emoționante pe Anfield! Jurgen Klopp s-a despărțit de FC Liverpool cu o victorie

FC Liverpool a câştigat cu scorul de 2-0 în faţa lui Wolverhampton și a terminat pe poziția a treia în Premier League. La ultimul...

Erdogan a decretat doliu național după moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat luni o zi de doliu naţional după moartea preşedintelui iranian Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter, relatează...
Ultima oră
Pe aceeași temă