19.1 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăCât va crește rata la bancă dacă ROBOR ajunge la 2%, 3%...

Cât va crește rata la bancă dacă ROBOR ajunge la 2%, 3% sau 4% | ANALIZĂ ROMÂNIA LIBERĂ

Banca Națională a României estimează că rata inflației în acest an va depăși nivelul prognozat în luna august, ca urmare a politicii fiscale și a celei de venituri a Guvernului, precum şi a evoluției preţurilor administrate (gaze naturale, energie electrică) şi ale produselor alimentare. În consecință, specialiștii anticipează ca indicele ROBOR, care reflectă dobânda cu care băncile se împrumută între ele, să crească în raport cu inflația.

Bogdan Dumitrescu, conferențiar universitar doctor, Departamentul de Monedă și Bănci din cadrul ASE, a analizat impactul evoluției ROBOR asupra ratelor lunare plătite de către debitorii care au contractat credite ipotecare și a construit scenarii pentru a arăta care ar putea fi consecințele asupra acestora ale unor majorări și mai abrupte ale dobânzilor de pe piața interbancară.

În acest scop, a luat în calcul un credit în sumă de 250.000 lei (echivalentul a circa 54.350 euro), acordat în intervalul 1 octombrie 2013 – 29 septembrie 2017, pe o perioadă de 30 de ani la o dobândă variabilă ROBOR3M + 2 puncte procentuale, caracteristici similare celor din programul „Prima Casă.“

Pentru a ilustra riscul de rată a dobânzii, vor fi considerate și scenarii în care ROBOR3M atinge un nivel de 2%, 3% și, respectiv, 4%. „Subliniez că aceste valori nu reprezintă proiecții pentru nivelul ROBOR, dar având în vedere ținta de inflație a băncii centrale de 2,5 pp cu un interval de variație de ±1%, înregistrarea acestor valori este plauzibilă pe perioada de acordare a creditului“, arată Bogdan Dumitrescu, într-o analiză publicată pe Contributors.

Astfel, rezultatul calculelor a arătat că, față de ratele plătite la 03.07.2017, noile rate cresc cu 13,6%-15% dacă ROBOR3M ajunge la 2%, cu 26,2%-29,2% dacă ROBOR3M ajunge la 3% și, respectiv, cu 39,5%-44,27% dacă ROBOR3M ajunge la 4%. De pildă, la un credit în valoare de 250.000 de lei contractat pe 3 iulie, când ROBOR la trei luni era de 0,87%, rata lunară era de 1.036,56 lei. Dacă ROBOR ajunge la 2%, rata urcă la 1.192,41 lei, deci cu 15,04%. Dacă dobânda interbancară ajunge la 3%, rata crește la 1.339,82 lei, cu 29,26% mai mare față de momentul acordării, iar în situația în care ROBOR ar ajunge la 4%, rata lunară s-ar majora la 1.495,46 lei, deci cu 44,27% în plus față de prima rată.

Analize de risc pe fluctuația dobânzii

Bogdan Dumitrescu a făcut referire și la criza creditelor în franci, precizând că rata maximă suportată de debitorii care au avut credite ipotecare în euro și franci elvețieni a fost cu circa 40% mai ridicată față de cea de la momentul acordării, în contextul în care deprecierea de proporții a leului față de aceste valute a fost contrabalansată parțial de reducerea importantă a dobânzilor asociate acestor monede. „Deci, majorarea ROBOR3M la 4% ar fi suficientă pentru ca debitorii împrumutați în lei în perioada ianuarie 2016-iulie 2017 să se confrunte cu majorări similare ale ratelor. Încă o dată se poate evidenția importanța analizei de risc a băncilor, dar și a debitorilor înșiși cu privire la capacitatea de a face față la un șoc negativ pe rata dobânzii”, se arată în analiza menționată.

Avertisment BNR. Mărirea dobânzilor este inevitabilă

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat marți că BNR a decis menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75 la sută pe an. Potrivit specialiștilor, în mod normal, dobânzile de pe piața interbancară ar trebui să fie în preajma dobânzii-cheie. „Noi am prognozat creșterea dobânzilor cu multe luni înainte. Am mai spus-o: creșterea dobânzilor este inevitabilă. Pentru noi nu a fost o surpriză această creștere, ci mai degrabă rapiditatea cu care au crescut”, a afirmat guvernatorul. El a precizat că mișcările acestea bruște vor fi evitate prin asigurarea de lichiditate de către banca centrală. „Veți vedea că aceste creșteri se vor atenua la fel de repede cum au apărut. (…) Dobânzile se vor plimba în jurul a 1,75%”, a adăugat Isărescu. De altfel, miercuri ROBOR3M a scăzut pentru prima dată în ultimele două săptămâni, la 1,79% de la 1,8% în ziua precedentă.

Consultă ziarul integral în format .pdf AICI

Cele mai citite

Rusia începe un exercițiu cu arme nucleare tactice

Forțele ruse au început prima etapă a exercițiilor care implică „antrenamente practice în pregătirea și utilizarea armelor nucleare non-strategice”, a anunțat marți Ministerul Apărării,...

Rusia începe un exercițiu cu arme nucleare tactice

Forțele ruse au început prima etapă a exercițiilor care implică „antrenamente practice în pregătirea și utilizarea armelor nucleare non-strategice”, a anunțat marți Ministerul Apărării,...

Adolescentul de 16 ani care conducea autoturismul răsturnat pe un drum forestier în județul Bistrița-Năsăud a murit

Autoturismul care s-a răsturnat marți seara pe un drum forestier din județul Bistrița Năsăud era condus de un tânăr de 16 ani, care a...
Ultima oră
Pe aceeași temă