17.2 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăCapital minim de 200.000 de euro pentru societatile financiare nebancare

Capital minim de 200.000 de euro pentru societatile financiare nebancare

Institutiile financiare nebancare (IFN) vor fi obligate sa aiba un capital social minim de 200.000 de euro, echivalentul in lei, acesta urmand sa fie stabilit de BNR prin reglementari, potrivit unei ordonante privind reglementarea unor masuri finaniciar-fiscale aprobate saptamana trecuta de Guvern.
Aceste entitati vor trebui sa se constituie ca societati comerciale pe actiuni si vor include in denumirea lor sintagma “institutie financiara nebancara” sau abrevierea acesteia, “IFN”. Ordonanta prevede ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) este singura autoritate in masura sa decida daca activitatea desfasurata de o entitate este de natura activitatii de creditare si intra sub incidenta acestui act normativ.

Activitati de creditare permise

Institutiile financiare nebancare pot desfasura urmatoarele activitati de creditare: acordarea de credite, precum credite de consum, credite ipotecare si imobiliare, microcredite, finantarea tranzactiilor comerciale si operatiuni de factoring, scontare, forfetare; leasing financiar; emitere de garantii si asumare de angajamente, inclusiv garantarea creditului; acordarea de credite cu primire de bunuri spre pastrare (amanetare prin case de amanet); acordarea de credite catre membrii unor asociatii fara scop patrimonial, organizate pe baza liberului consimtamant al salariatilor/pensionarilor, in vederea sprijinirii prin imprumuturi financiare a membrilor lor (case de ajutor reciproc); alte forme de finantare de natura creditului. In plus, IFN pot emite si administra carduri de credit si pot desfasura activitati legate de procesarea tranzactiilor cu acestea, pot acorda servicii conexe de consultanta si au posibilitatea sa efectueze operatiuni in mandat in relatia cu alte institutii financiare nebancare si/sau institutii de credit, legate de activitatea de creditare.

Operatiuni cu bunuri mobile si imobile

De asemenea, aceste societati pot desfasura operatiuni cu bunuri mobile si imobile, dupa cum urmeaza: inchirieri de bunuri mobile si imobile catre terte parti (leasing operational), cu conditia ca valoarea bunurilor mobile si imobile inchiriate sa nu depaseasca o limita care va fi stabilita prin norme de catre BNR; operatiuni cu bunuri mobile si imobile dobandite ca urmare a executarii silite a creantelor institutiilor financiare nebancare.
Conform actului normativ adoptat de Executiv, institutiile financiare nebancare vor emite, cu respectarea reglementarilor BNR, norme interne pentru realizarea obiectului de activitate, in conformitate cu regulile unei practici prudente.
Institutiile vizate nu mai pot emite obligatiuni (cu exceptia ofertei publice adresate investitorilor calificati), atrage depozite sau alte fonduri rambursabile de la public, iar activitatea de creditare este singura pe care o pot include in obiectul de activitate.
Infiintarea IFN se notifica BNR in termen de 30 de zile de la data inmatricularii in registrul comertului, iar acestea isi vor putea desfasura activitatile specifice numai dupa primirea de la BNR a documentului care atesta inscrierea in registrul general. Aceste entitati sunt obligate sa transmita BNR orice informatie solicitata si va trebui sa raporteze informatii catre doua registre deschise special la banca centrala. BNR va realiza monitorizarea institutiilor financiare bancare inscrise in registrul general si supravegherea prudentiala a acelora inscrise in registrul special.

Sanctiuni

Sanctiunile prevazute in ordonanta se pot constitui in amenzi cuprinse intre 0,1% si 0,5% din capitalul social pentru IFN, iar pentru administratori pot ajunge pana la sase salarii medii nete la nivelul companiei respective. In forma initiala a actului normativ era precizat un cuantum al amenzilor cuprins intre 0,05% si 1%. Cele mai aspre sanctiuni sunt insa interzicerea desfasurarii activitatii de creditare si, implicit, radirea din registrele in care este inscrisa institutia financiara nebancara.
Proiectul de ordonanta a fost discutat cu reprezentantii pietei de profil.

Cele mai citite

Băncile, sancționate ca urmare a războiului din Ucraina. Reprezentanții lor spun că se confruntă cu provocări fără precedent

După ce americanii au anunțat că vor trece la sancționarea grupului austriac Raiffeisen, din cauza afacerilor extinse din Rusia, la câteva zile Rusia a...

Derby fără miză în Giulești. Rapid, victorie de consolare cu FCSB

Rapid s-a impus pe teren propriu cu scorul de 2-0 în fața campioanei FCSB, în ultimul meci din acest sezon al Ligii 1. Partida...

Nicu Ștefănuță cere lămuriri Jandarmeriei pentru comportamentul abuziv la care a fost martor, la protestul de solidaritate cu Palestina care a avut loc sâmbătă,...

Sâmbătă, 18 mai, a fost organizat protestul în solidaritate cu Palestina, care a pornit de la Piața Universității și a continuat până în Piața...
Ultima oră
Pe aceeași temă