30.9 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăANEIR: Nu suntem fericiţi de deprecierea leului pentru că vrem stabilitatea cursului

ANEIR: Nu suntem fericiţi de deprecierea leului pentru că vrem stabilitatea cursului

 

“Eu sunt sigur că este o depreciere de moment (…). Teoretic ar trebui să fim fericiţi că a crescut cursul, dar nu suntem pentru că am avut experienţe în trecut când creşterile de curs au creat un entuziasm în rândul exportatorilor, care au început să semneze contracte cu speranţa că vor şi încasa bani mulţi, iar când a fost să încaseze (…) au constatat că între timp leul s-a apreciat şi din cauza evoluţiilor de curs am pierdut cam 7.000 de firme în ultimii doi ani”, a spus Ionescu la un seminar economic, potrivit Mediafax.

El a precizat că nu pledează pentru “această depreciere atât de voioasă” a leului, pentru că nu consideră că există motive pe termen mediu şi lung pentru acest curs.

Totodată, Ionescu a arătat că nu este de acord cu o evoluţie bruscă a cursului, ci cu un nivel de 4,1 – 4,3 lei/euro, cu variaţii temporare de ambele extreme ale intervalului.

“Sunt sigur că banca centrală, care trebuie să apare inflaţia şi unul dintre indicatorii prin care face acest lucru este tocmai cursul de schimb, va fi un actor prezent în piaţă ca să poată să calmeze piaţa valutară şi spiritele, precum şi să dea un semnal de continuitate. Noi suntem pe acest curs, cuprins între 4,1 şi 4,3 lei/euro, care de când a început criza a fost singura ancoră care ne-a ajutat”, a spus oficialul ANEIR.

El a precizat că exporturile au crescut în ultimele şapte luni şi că în ultimele 19 luni au înregistrat o evoluţie mai bună decât cea a importurilor, ceea ce a ajutat la reducerea masivă deficitului comercial.

“Mesajul meu este un curs cuprins între 4,1 şi 4,3 lei/euro şi stabilitatea cursului”, a afirmat Ionescu.

El a arătat că în primele şase luni exportatorii au recuperat peste 90% din scăderea faţă de 2008.

“Iniţial am avut o pierdere pe timpul crizei de 4,7 miliarde de euro (…) şi ne-am propus să recuperăm jumătate la nivelul întregului an. Poate că vom infirma toate prognozele în sens pozitiv şi vom recupera mai mult din pierdere”, a continuat oficialul ANEIR.

În ceea ce priveşte importurile, Ionescu a spus că acesta ar trebui să scadă în mod normal, ceea ce ar fi un lucru pozitiv întrucât ar ajuta la continuare reducerii deficitului comercial.

Totuşi, el a menţionat că este îngrijorat în privinţa importurilor de utilaje necesare pentru implementarea proiectelor de investiţii.

Cele mai citite

Șefii apărării din Rusia și din SUA au stabilit primele dialoguri

Șefii apărării din SUA și Rusia, Lloyd Austin și Andrei Belousov, au vorbit ieri la telefon, într-un dialog neobișnuit între cele două mari puteri...

Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pe numele lui Șoigu și Gerasimov

Curtea Penală Internațională (CPI) a emis marți mandate de arestare pentru fostul ministru al Apărării al Rusiei și șeful său de stat major militar,...

Takuto Oshima, mijlocaș japonez, a semnat cu Universitatea Craiova

Universitatea Craiova a realizat al treilea transfer al verii prin semnarea mijlocașului japonez Takuto Oshima. Costel Gâlcă, antrenorul echipei, a insistat pentru aducerea acestui...
Ultima oră
Pe aceeași temă