37.4 C
București
sâmbătă, 13 iulie 2024
AcasăInternaționalDonald Tusk continuă proiectul construirii unui aeroport gigant în centrul Poloniei

Donald Tusk continuă proiectul construirii unui aeroport gigant în centrul Poloniei

Premierul polonez Donald Tusk a anunţat miercuri că guvernul a decis să continue construirea unui aeroport gigant în centrul ţării, care va fi gata în 2032 şi va avea capacitatea de a primi anual 34 de milioane de călători, potrivit straitstimes.com.

Acest aeroport, care va fi construit între Varşovia şi Lodz,”va fi cel mai modern din Europa” şi va fi însoţit de proiecte de modernizare a aeroporturilor regionale, în special cele din Varşovia şi Modlin, de crearea unei reţele de căi ferate pentru trenuri de mare viteză, care să lege marile oraşe ale ţării, precum şi de o consolidare a companiei aeriene naţionale LOT.

„Aeroportul Baranow va fi construit”, dar proiectul este „raţionalizat”, a precizat şeful guvernului de la Varşovia, punând capăt astfel comentariilor care sugerau că noua coaliţie pro-europeană ar anula acest proiect pe care executivul anterior, naţionalist populist, îl considera proiectul său emblematic.

Potrivit noului guvern, este de aşteptat ca aeroportul Baranow să coste în jur de zece miliarde de euro, iar întreg proiectul, cu infrastructura însoţitoare, va necesita aproximativ 30,5 miliarde de euro, finanţat cu obligaţiuni de trezorerie, credite, fonduri europene şi de către investitori privaţi.

Compania LOT urmează să aibă, până în 2032, 135 de aeronave de dimensiuni diferite, aproape dublul flotei actuale, pentru a putea deservi în jur de 60% din traficul de pe noul aeroport.

Premierul Tusk a anunţat, de asemenea, revenirea la un vechi proiect pentru o linie feroviară de mare viteză (până la 320 km/h), care să lege Varşovia de noul aeroport şi de Lodz (centru), şi care se va ramifica spre Poznan (vest) şi Wroclaw (sud-vest), cu termen de finalizare 2035.

De asemenea, este planificată construcţia sau modernizarea altor linii de cale ferată.

Polonia, o ţară cu o populaţie de 38 de milioane de locuitori, va „deveni un mare megalopolis”, cu posibilitatea de a se putea ajunge în toate marile oraşe ale ţării (Poznan, Wroclaw, Katowice, Cracovia şi Gdansk) „în mai puţin de 100 de minute”, i-a asigurat pe jurnalişti premierul Tusk.

Polonia ia măsuri. Decizia luată în legătură cu granița sa cu Belarus

Polonia va reintroduce o zonă de interdicție la granița cu Belarus, a declarat ministrul adjunct de interne, scrie Reuters.
Aceasta este o măsură de sporire a securității după moartea unui soldat polonez înjunghiat la graniță de migranți.

Frontiera a fost un punct fierbinte de când migranții au început să se adune acolo în 2021, după ce Belarus, un aliat apropiat al Rusiei, ar fi deschis agenții de turism în Orientul Mijlociu pentru a oferi o nouă rută neoficială către Europa – o acțiune despre care UE a spus că a fost concepută pentru a crea o criză. Belarus respinge acuzațiile.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă