26 C
București
duminică, 2 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAdministraţia Bush, acuzată de Greenspan de declanşarea crizei

Administraţia Bush, acuzată de Greenspan de declanşarea crizei

Fostul preşedinte al Rezervei Federale americane (Fed) Alan Greenspan a acuzat fosta administraţie Bush că se numără printre principalii responsabili ai crizei financiare, prin favorizarea dezvoltării pieţei imobiliare, transmite AFP, citată de Agerpres.

În perioada exploziei creditelor, la începutul deceniului trecut, a avut loc “dezvoltarea pieţei împrumuturilor subprime (de risc ridicat), care s-a accelerat”, a arătat Greenspan în faţa unei comisii independente de analiză a crizei.

“Strategia guvernului a fost de a dezvolta piaţa imobiliară, în special în cazul persoanelor cu venituri mici şi medii”, a precizat el.

Administraţia a încurajat acest tip de împrumuturi prin intermediul companiilor de credite ipotecare Fannie Mae şi Freddie Mac, care au deţinut o mare parte din piaţă.

“Acest fapt a reprezentat un factor esenţial care a dus la producerea bulei speculative”, a insistat Greenspan.

Fannie Mae şi Freddie Mac au fost trecute în proprietatea statului în septembrie 2008, pentru a se evita falimentul acestora.

Greenspan, în vârstă de 84 de ani, a condus Rezerva Federală timp de aproape două decenii şi s-a retras din funcţie în ianuarie 2006, cu trei ani înainte de sfârşitul mandatului lui George W. Bush în funcţia de preşedinte al SUA.

Cele mai citite

Nicușor Dan afirmă la Bookfest că s-a schimbat mentalitatea privind zona istorică a Capitalei

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a afirmat, sâmbătă, că se schimbă mentalitatea privind zona istorică a oraşului şi a pledat pentru integrarea acestei...

Ucraina a atacat teritoriul Rusiei cu rachete americane

Rusia pregătește a doua fază a ofensivei împotriva Ucrainei pe direcția Harkov și adună mari unități militare în zonă, a declarat comandantul Forțelor Ucrainene,...

Marea Britanie și-a demis ambasadorul din Mexic pentru o glumă cu o armă de asalt

Ambasadorul Marii Britanii în Mexic a fost concediat după ce a îndreptat o armă semi-automată spre un angajat local al ambasadei, potrivit spotmedia.ro. Un clip...
Ultima oră
Pe aceeași temă