29.6 C
București
vineri, 31 mai 2024
AcasăInvestigații România Liberă2 miliarde de dolari, în minus pe piaţa imobiliară românească

2 miliarde de dolari, în minus pe piaţa imobiliară românească

Pentru a acoperi găurile lăsate de anii de boom, în care investitorii s-au întins mai mult decât le era plapuma, este nevoie de două miliarde de dolari americani numai în România, potrivit unui studiu DTZ.

Valoarea absolută a deficitului de refinanţare, aşa cum este cunoscută în termeni de specialitate lipsa la inventar, ne situează pe locul trei în Europa şi reprezintă 6% din valoarea totală a investiţiilor imobiliare din România. Pe primele două locuri se află Irlanda cu 19%,  şi Ungaria, cu 8%, potrivit aceluiaşi studiu al DTZ, dat publicităţii astăzi.

 „Mare parte din deficitul de refinanţare de astăzi îşi are originea în activitatea de creditare din anii de boom ai pieţei imobiliare din România, când s-au acordat credite la valori „mark to market”. Astfel, când piaţă s-a comprimat, deprecierea valorii de piaţă garanţiilor a depăşit marja de siguranţă de 15-20% din evaluări, acest deficit ajungând în prezent la 6%, respectiv 2 miliarde de dolari americani, în valori absolute”, a declarat Cristian Ustinescu, Investments Director, DTZ Echinox.

Situaţia nu este atât de dramatică, pe cât pare la prima vedere, susţin în continuare specialiştii imobiliari şi am putea recupera în timp.

„Valoarea tranzacţiilor de investiţii în România în 2007 este de aproximativ două miliarde de euro, mai mare decât întreg deficitul de refinanţare, ceea ce înseamnă că acesta poate fi acoperit în condiţiile a doi-trei ani normali de creştere a pieţei de investiţii”, a declarat Cristian Ustinescu, Investments Director, DTZ Echinox.

Cele mai citite

De ce râd bucureștenii de marile proiecte?

Doar doi dintre candidații la alegerile locale din București, Gabriela Firea și Sebastian Burduja, au cutezat să anunțe proiecte majore în programele administrative. Mulți bucureșteni...

Dumitru Buzatu rămâne în arest la domiciliu

Tribunalul Vaslui a decis, vineri, menţinerea arestului la domiciliu în cazul fostului preşedinte al PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, acuzat de luare de mită, hotărârea...

Programul complet al FITS 2024 este disponibil de astăzi!

Sibiu, 30 mai 2024 – Astăzi, la Teatrul Național „Radu Stanca”, a avut loc cea de a doua conferință de presă prilejuită de ediția...
Ultima oră
Pe aceeași temă